Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın geçen yıl kasım ayında hizmete soktuğu Alo 130'a yılın ilk 6 ayında, 21 bin 227 bildirim yapıldı. Bunlardan 250'si kayıtlara ihbar ve şikayet olarak geçti. Şikayetler, ilgili genel müdürlük veya il müdürlüklerince değerlendirildi ve işleme alındı. Bildirimlerden 352'si de Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirildi.
- En çok asansörler ihbar edildi
Kayıtlardaki 250 çağrıya konu dağılımına göre bakıldığında; 199 bildirimle asansör ilk sırayı aldı. Asansörler hakkında sürekli arıza yapmasına, yeşil etiketinin bulunmamasına, hayati tehlike oluşturmasına ve asansörde kalma olaylarının yaşanmasına yönelik ihbar ve şikayetler geldi.
Asansörü, 20 ihbarla Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki ürünler takip etti. Bu şikayetleri, bazı benzin istasyonlarının akaryakıtı eksik vermesi, satın alınan ölçü aletinin yanlış ölçmesi ve bazı markalardaki ürünlerin standart dışı tartılıp paketlenmesi oluşturdu.
- Ankastre ocaklar da şikayet listesinde
Şikayet listesinde üçüncü sırayı, 10 bildirimle otomotiv ürün grubu aldı. Bu sektöründeki ihbarlar, araç lastiklerindeki dengesizlik, koltukların güvenlik kriterlerine uygun olmaması, debriyaj baskı balatalardaki sorun nedeniyle güvenlik açığı, aracın partikül filtresindeki sorundan kaynaklı motor yağına mazot karışması ve yanma ihtimali olarak sıralandı.
Elektrik ve elektronik ürün grubunda; el blenderinin kullanım sırasında patlaması, priz üzerinde TSE ve CE işaretlerinin olmaması ve USB kablonun şase yapmasının da aralarında bulunduğu 8 bildirim yapıldı.
Makine ürün grubunda ise harç karıştırma ve kesme makinelerinde CE işaretlerinin bulunmaması ve katı gübre makinesinin üzerinde 540 devirde çalıştığına dair etiket olduğu halde ürünün 1000 devirde çalışması gibi 7 şikayet geldi.
Gaz yakan cihazlar ürün grubunda da ankastre ocağın camının patlaması, ocak kapalı olduğu halde fişe takıldığında duman çıkması gibi 6 ihbar kayıtlara geçti.