Bayındır Sağlık Grubu Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, 'Tümörü erken safhada tespit etmek, henüz kontrolden tam çıkmamışken yakalamak ve yok etmek kanseri tam yenebilmek için büyük önem taşıyor. Henüz bir şikayete yol açmamış bir kanseri fark etmenin en iyi yolu tarama testleri olarak biliniyor. Özellikle yavaş gelişen kanser tiplerini tarama yöntemleri ile saptamak mümkün oluyor.' ifadelerini kullandı.
Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Esin, kanser tarama yöntemlerinin önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Esin, kanserin, tanım olarak 'vücudun kendi hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalması' olduğunu belirterek, 'Kontrolsüz olarak çoğalan bu anarşik hücreler, zamanla vücudun kendi onarım ve bağışıklık mekanizmalarından da kaçarak etraftaki sağlıklı dokulara da zarar vermeye başlıyor ve insan vücudunu harap ediyor. İnsan vücudunun mükemmel işleyebilmesi için kurulu düzen bazen dış etmenler nedeniyle sekteye uğruyor. Kanser gelişimi söz konusu olduğunda bu dış etmenlere 'karsinojen' deniliyor.' ifadelerini kullandı.
Nefes yoluyla alınan birçok maddenin karsinojen olabileceğini vurgulayan Esin, şunları kaydetti:
'Dünya üzerinde halen satışı yasal olan, insan eliyle üretilen ve dağıtılan, bilinen en tehlikeli karsinojenin sigara olduğu biliniyor. Sigara, vücuda girdiği noktadan çıktığı noktaya kadar her noktada kanser yapabiliyor. Diğer bir karsinojen durum ise aşırı kiloluluk, yani obezite olarak biliniyor. Kişinin enerji üretimi ve sağlığı için gerekenden fazla aldığı her protein, her şeker ve her yağ gereksiz yük oluşturup vücutta birbirlerine dönüşerek aşırı kiloluluğa yol açabiliyor. Hareketsiz bir yaşam da bu duruma katkıda bulunuyor.'
- Sigarayı bırakmak kanser görülme hızını düşürüyor
Doç. Dr. Ece Esin, kanser görülme hızının düşebilmesi için ilk olarak kansere sebep veren etkenlerden uzak durmak gerektiğini belirterek, 'Sigaraya başlamamak ya da içiliyorsa bırakmak, sağlıklı beslenmek, ideal kiloda olmak gibi korunma amaçlı yapılması gereken önlemleri almak, erken tarama programlarından vakitlice ve gereğince faydalanmak kanser görülme hızının düşmesinde büyük rol oynuyor. Amerika Kanser Cemiyeti'nin her yıl yayınladığı istatistikler, tütün kullanımının azalması ile akciğer kanseri ve buna bağlı ölümlerde de azalmanın yaşandığını ortaya koyuyor. HPV aşısının yaygın uygulanması sayesinde ise kadınlarda serviks kanseri sıklığının azaldığı biliniyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Kanser oluşum sürecinin vücutta günler, haftalar, aylar ve bazen yıllar alan uzun bir zaman aralığında gerçekleştiğine işaret eden Esin, şunları kaydetti:
'Her tümör tipinde farklı olmakla birlikte çoğunlukla kanser oluşumu uzun zamana yayılıyor. Dolayısıyla vücutta hasar yaratacak aşamaya gelene kadar kanser hücreleri vücutta bazen bir belirti oluşturmadan var olabiliyor. Tümörü erken safhada tespit etmek, henüz kontrolden tam çıkmamışken yakalamak ve yok etmek kanseri tam yenebilmek için büyük önem taşıyor. Henüz bir şikayete yol açmamış bir kanseri fark etmenin en iyi yolu tarama testleri olarak biliniyor. Özellikle yavaş gelişen kanser tiplerini tarama yöntemleri ile saptamak mümkün oluyor. Meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri, bazı akciğer kanserleri erken teşhisi mümkün olabilen kanser tipleri arasında yer alıyor. Bu kanser tipleri için geliştirilen, tüm risk grubu topluma uygulanabilen tarama yöntemleri bulunuyor ve halen de geliştirilmeye devam ediliyor. Kansere karşı savaşta tam başarı, gerçek başarı kansere sebep olan etkenlerden uzak durmak, mümkün olan tüm erken teşhis yöntemlerini zamanında ve gerekli şekilde kullanarak kanseri erken yakalamaktan geçiyor. Bu nedenle kanserin farkında olmalı, böylece kanserden uzak olmalıyız.'