Dijital Medya ve Habercilik Derneği (DİJİMED) Başkanı Ersin İbil, medya dünyasında son günlerde gündeme gelen turkuaz kart sahiplerine sağlanan ayrıcalıkların eşitlik ilkesine ters düştüğünü belirterek bir basın açıklaması yaptı.
MEDYA BÜYÜYOR, UYGULAMALAR ESKİ KALDI
Uzun süredir turkuaz basın kartına sahip basın mensuplarının sektörde görev yapan diğer medya çalışanlarından ayrı tutulduğunu belirten DİJİMED Başkanı Ersin İbil, “Dijital medyanın güçlenmesi sonucunda sektöre olan ilgi giderek artıyor. Kamusal bir görev ifa eden medyada sektörün gelişerek ilerlemesine rağmen bazı uygulamalar geçmiş yıllarda olduğu gibi sürdürülmekte. Hal böyle olunca ister istemez ortaya mağduriyet doğuyor. Örneğin yapılan işlemlerde medya mensuplarını turkuaz basın kartına sahip olma ile kartı olmayan medya mensuplarına eşitsizlik olarak yansıyor. Son yaşadığımız pandemi sürecinde de bunu sıklıkla gördük. Örneğin turkuaz kart sahiplerine koronavirüs aşısı konusunda öncelik sağlanmış, basın mensubu bile olmayan ve bir şekilde bu kartı edinmiş bir ismin bu öncelikten faydalanması gündemi uzun süre meşgul etmişti” dedi.
TURKUAZ BASIN KARTI ALMANIN ZORLUĞU
Medyanın artık tek elden gazete ya da televizyonlardan oluşmadığını, dijital medyanın da söz sahibi hatta belirleyici güç olduğunun altını çizen Başkan Ersin İbil, “Koronavirüs aşısı önceliğinin yanı sıra içerisinde bulunduğumuz tam kapanma döneminde ve de normal süreçlerde de turkuaz kart sahiplerine dair ayrıcalıklar bulunuyor. Bu karta sahip personel herhangi bir izne tabi olmaksızın şehirlerarası yolculuk yapabiliyorken, kart sahibi olamayan personel muafiyetten yararlanamıyor. Bu ve benzeri birçok ayrıcalık sektörü olumsuz etkilemektedir. Dijital medya ile birlikte hayatımıza giren internet haberciliği hızla sektörde ilk sıraya gelse de Basın Yasasına dahil edilmedi. Dahil olmaması sonucu internet haberciliği alanında çalışan kişiler turkuaz basın kartına sahip olamıyor. Bir şekilde bu ayrımcılığa son verilmesi ve sürekli sahada olan çalışanlarımıza da eşit şartlarda haklardan yararlandırılması için düzenlemeler yapılmalı.” şeklinde konuştu.
DÜNYA RADYO GÜNÜ
6 Mayıs Dünya Radyo Günü’nü unutmayarak tüm radyo çalışanlarının gününü kutlayan İbil, “Medya alanında yaşanan ayrımcılık, radyocuları da kapsıyor. İnternet haberciliği veya diğer dijital alanlarda faaliyet gösteren kişiler gibi radyo çalışanları da türlü zorluklarla boğuşuyorlar. Ve burada çalışan emekçiler de verilen haklardan mahrum kalıyor. Bu gibi mağduriyetlerin bir an önce giderilerek sektörde yaşanan ayrımcılığın son bulmasını dileyerek, 6 Mayıs Dünya Radyo Günü’nü kutlarım” ifadelerini kullandı.