İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Et ve Süt Ürünleri Fiyatları Neden Artıyor?

Et ve Süt Ürünleri Fiyatları Neden Artıyor?

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artış ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız ‘artık kimse hayvancılıkla uğraşmak istemiyor. Köylerde gençler artık gelecek görmüyorlar’ dedi.

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız yaptığı açıklamada; ‘Et ve süt ürünleri fiyatlarının artışı tamamen tarım ve hayvancılıktaki üretimdeki yetersizlikten kaynaklanmaktadır. Bu fiyatları aşağıya çekmek üretimi artırmak hepimizin görevidir. Hayvancılık desteklerini, yem desteklerini de kapsayacak şekilde genişletmeliyiz. Yoksa et, süt ürünlerinin fiyat artışlarını ithalatla kısa bir süre baskılarsınız. Uzun vadede ise kartopunun yuvarlanıp büyümesi gibi her seferinde artan bir ivme ile ette ve de sütte maalesef fiyatlar artacaktır. Bunu görmek için kahin olmaya gerek yoktur. Ayrıca yıllardır ithalata rağmen hayvancılıkta bir ilerleme olmadığı gibi her yıl ciddi oranda hayvan sayısında azalış sağlandı. Üretici, üretimden vazgeçtiği zaman bir daha yıkılan düzenini tekrar kurmuyor. Çözümün bir parçası olarak mutlaka veteriner fakültelerinden hocaların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin de olduğu bir tanışma konseyi kurulmasını tavsiye ediyorum.

Köylerin çoğunun statüsü çıkarılan yasayla maalesef mahalleye dönüştürüldü. Kimse evinden uzakta hayvancılık yapmak istemez. Yurt dışında Alp Dağlarının eteklerinde turistik köylerinde hayvanlar caddelerde dolaşır. Kimse bunların burada ne işi var demez. Biz de ise komşuların 'ahır ve hayvanlar kokuyor' ya da 'hayvanlardan kaynaklanan sinekler bizi rahatsız ediyor' bu ve benzeri şikayetlerle belediye zabıtalarına şikayete gidiyorlar. Bu gibi şikayetlerle üretici uğraşmak istemediği için hayvancılıği maalesef terk ediyor. Artık kimse hayvancılıkla uğraşmak istemiyor. Köylerde gençler artık gelecek görmüyorlar. Köylerde kalanların ortalama yaş sınırı 60 üstü. Bu yaş grubunda hayvancılıkta, tarımda ve üretimde de rekor kırmalarını istiyoruz. Hayvancılığın gelişmesi için üretime dönük yasal destekler bir an önce çıkarılması gerekmektedir. Gençlerin geleceklerini köylerden görmeleri için gerek kamu gerekse özel sektör elinden gelen her türlü desteği yapmalıdır. Sağlıklı bir nesil beslenmesi için hayvansal gıdalar şarttır. Ayrıca sağlanacak üretim fazlasına bütün dünya ülkeleri taliplidir. İhracatta rekorlar kırmak kaçınılmaz olacaktır’ dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *