Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) yaptığı açıklamayla yeni üye kabulünün devam ettiğini belirtti.
FİSKOBİRLİK’ten yapılan açıklamada, yeni üretici kayıt işlemlerinin devam ettiği, tüm fındık üreticilerinin, dünyanın en büyük üretici birliklerinden biri olan Fiskobirlik’e destek olmak adına kayıt olması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, üye olmak için gerekli şartlar ve koşullara yer verilirken, üyelik işlemleri ve sonrası ile ilgili sıkça sorulan sorular cevaplandı. İşte FİSKOBİRLİK’e kayıtlı üretici olmanın şartları ve avantajları;
• FİSKOBİRLİK’e Üye olmanın koşulları nelerdir?
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm fındık üreticileri FİSKOBİRLİK’e üye olabilir.
•FİSKOBİRLİK’e üye olmanın üreticiye ne gibi avantajları var? Üye olduktan sonra hangi hizmetlerden faydalanabilirim?
-Vadeli zirai girdi ve ekipman alım hizmetlerinden faydalanabilir, toprak analizi yaptırabilirsiniz. Sonrasında ziraat danışmanlığı ve iyi tarım uygulamaları ile ilgili üreticilerimize sağladığımız destek çalışmalarından yararlanabilirsiniz. Fındığınızı gönül rahatlığı ile doğru fiyat ve doğru randıman ile fındık alım noktalarımızdan uzman eksperler ve personelimize teslim edebilirsiniz.
• FİSKOBİRLİK’e nasıl üye olabilirim?
-ÇKS belgesi, tapu senedi veya yarıcılık kira sözleşmesi (10 yıl taahhütlü) olan gerçek kişilerin (Fındık tüccarlığı yapmayan ve 1. Derece akrabası fındık Tüccarı olmayan) yukarda belirtilen belgelerle birlikte fındık bahçelerinin kayıtlı olduğu il/ilçelerde bulunan Kooperatiflerimize, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve iki adet fotoğrafları ile başvurmaları halinde ortaklık şartlarından doğan sermayenin 1/8 peşin ödeyerek, ortaklık işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca ortak payını devretmek isteyen ortaklar, ortaklık şartlarını taşıyan eşine ya da ikinci dereceye kadar olan kan veya kayın hısımlarından (kendisinin anne, baba, çocuk, torun ve kardeşi; eşinin anne, baba, çocuk, torun ve kardeşi) birine herhangi bir ücret ödemeden devredebilirler.
Hayatını kaybeden ortaklarımızın kanuni mirasçılarının, ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde, ortaklık şartlarını taşıyan bir mirasçıyı ortak olarak göstermeleri ve bu durumu, noterden kendi aralarında düzenleyecekleri muvafakatname ile belirtmeleri halinde, hayatını kaybeden ortağın hak ve yükümlülükleri yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiye devredilebilir.
•Fındığımı hangi şartlar altında FİSKOBİRLİK’e teslim edebilirim? Teslim ettiğim fındığın ücretini ne kadar sürede tahsil edebilirim?
-Üreticilerimiz fındıklarını, FİSKOBİRLİK’e üç farklı usulde teslim edebilirler.
1) Peşin Ödeme Usulü
Peşin ödeme usulüyle FİSKOBİRLİK’e teslim edilen fındıklar için, üreticilerimizin fındığını öğleden önce teslim ettilerse, ürün bedelleri aynı gün içerisinde beyan ettikleri banka hesabına, öğleden sonra teslim edilen fındıkların ürün bedelleri ise bir sonraki gün içerisinde beyan ettikleri banka hesabına yatırılır.
2)Emanet Usulü
Fındığını emanete bırakmak isteyen tüm üreticilerimiz, tüm hukuki haklarını koruyan EMANET SÖZLEŞMESİ ile ürünlerini Fiskobirlik’e emanete bırakabilirler. Emanete bırakılan fındıklarını üreticilerimiz, diledikleri zaman kooperatiflerimize bile gelmeye gerek kalmadan, beyan ettikleri hesaba paranın yatırılması koşuluyla fındıklarını bozdurabilirler.
Onay işlemi verildikten sonra ürün bedeli, 1 iş günü içerisinde üreticilerimizin hesabına aktarılmaktadır.
3) Kısmen Peşin Kısmen Emanet Usulü
Üreticilerimiz ürünlerinin ihtiyacı kadar olan kısmını 1. Maddede belirtilen şartlarda peşin olarak teslim edebilirler. Kalan kısmını ise 2. Maddede belirtilen esaslar doğrultusunda emanete bırakabilirler.
Ayrıca detaylı bilgi almak için bölgenizde bulunan en yakın kooperatifimizi ziyaret edebilir ve FİSKOBİRLİK Genel Merkezinden destek alabilirsiniz. Kooperatiflerimizle ilgili ayrıntılı bilgilere www.fiskobirlik.org.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.