Sakarya’da imalat sektörü her geçen gün büyüyor. Bu büyümeye kapasite artışları ve yeni fabrikalar da eşlik ediyor. İŞKUR’a işverenler tarafından verilen işgücü taleplerinde imalat sektöründe en çok aranan meslekler arasında Forklift Operatörlüğü öne çıktı. İŞKUR kayıtlarında aranan niteliklere haiz yeteri kadar Forklift Operatörü olmayınca işveren talepleri kısmen karşılanamaz hale geldi. Sakarya’da imalat sektöründeki yükselişe paralel olarak gelecekte de ihtiyaç duyulacak olan Forklift Operatörlüğü mesleğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Kalkınma Ajansları çalışma teması için belirlenen “Genç İstihdamı” kapsamıda İŞKUR iş birliğinde ücretsiz kurs açılması kararlaştırıldı.
Yapılan protokol gereğince, İŞKUR’ a başvuran uygun adayların belirlenmesinin ardından Ajans tarafından hizmet alınan kurs firması eğitim programını düzenleyecektir. Ayrıca, işverenlerin uygun gördüğü adayların da kurs programından yararlanması sağlanacaktır.
Türkiye’de forklift sayısı her geçen gün hızla artarken, güvenli çalışma içinde belge-sertifika zaruri bir hal almış durumdadır. Özellikle imalat sektöründe hammadde ve mamul ürünlerin depolanması ve sonrasında taşınması gerekmektedir. Dolayısıyla, bu ürünlerin taşınmasında ise insan gücü, hem yetersiz kalmakta hem de alternatiflerine göre daha maliyetli olmaktadır. Bu nedenle, ülkemizde ve ilimizde kullanılan forklift sayıları her geçen gün hızla artmakta ve belirtilen sebepler nedeniyle de tercih edilir olmaktadır.
Çok geniş istihdam olanağı sağlamaktadır
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa ÇÖPOĞLU “Forklift Operatörü çok geniş istihdam olanağı sağlamaktadır. Teknolojik yükleme ve taşıma araçları olan Forkliftler, tüm sanayi kollarında işleri kolaylaştırmaktadır. İmalat sektörünün yanında ticaret ve lojistik sektöründen de bu mesleğe yoğun işgücü talebi olduğu görülmüştür. Ayrıca, iş kazalarının önlenmesi ve iş sağlığı-güvenliği içinde eğitimli, belgeli operatörlerin yetiştirilmesi önem arz etmektedir. Düzenleyeceğimiz programı iş arayanların ve işverenlerimizin istifadesine sunuyor ve yararlanmalarını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bu meslekte istihdam açığı büyümektedir
Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin KAYA, yapılan işgücü piyasası analiz çalışmalarından ve İŞKUR’a gelen işgücü taleplerinden, gerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin gerekse büyük ve kurumsal işletmelerin temininde güçlük çekilen meslekler arasında forklift operatörlüğünün öne çıktığını ifade etti. İŞKUR Müdürü KAYA; “forklift kazaları işyerlerinde meydana gelen tüm ulaşım kazalarının yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır. Zira, sertifikasız ve yüksek tempodaki çalışma, bu alanlarda çalışanların dikkatini azaltarak iş kazalarına yol açabilmektedir. Dolayısıyla, düzenlenecek kurs programının hem istihdam açığının azalmasına hem de iş kazalarının daha da azalmasına vesile olmasını diliyoruz” vurgusunda bulundu.
Belgelendirmenin yasal dayanağı
Forklift makinası kullanacak kişilerin sahip olması gereken operatör belgelerinin yasal dayanağı 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun mesleki eğitim hükmüdür. Bu genel hükmün yanında iş makinası operatör belgesinin veriliş usulü ve bu konu ile ilgili tanımlar 2918 sayılı Karayolları Trafik kanununda yer almaktadır. Ayrıca, operatör belgeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel sürücü kursları tarafından 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 42. Maddesine dayanılarak verilmektedir.
Diğer taraftan, kursların bitiminde sınavlarda başarılı olanlara iş makinesi kullanma yetki belgesi (operatörlük belgesi) düzenlenecektir. Forkliftler, operatörün G sınıfı ehliyete sahip olmaları durumunda fabrika ortamı dışında da kullanılabilmesine imkan vermektedir. Aksi halde kurs bitirme belgesi sadece fabrika içerisinde kullanımlar için geçerli olmaktadır.
Kurs süresi ve katılım şartları
Forklift Operatörlüğü Kursu, teorik, bireysel uygulama ve araç başı eğitimi olmak üzere toplam 72 saat olarak uygulanacak. Ayrıca, kurs süresi günde 6 saat üzerinden, haftanın 6 günü ve toplamda 2 hafta süreli olarak planlandı.
Kursa katılacak olanlarda, en az lise mezunu olmak, 35 yaşını geçmemiş, istihdam taahhüdünde bulunan işverenler için yaş şartı aranmaması ve en az B sınıfı sürücü belgesine sahip olma koşullarının arandığı açıklandı.