Sakarya Genç Girişimciler ve İşadamları Derneği (Sakarya Giad) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Korkmaz katıldığı radyo programında, derneklerinin, iddia edildiği gibi bir “Zenginler Kulübü” olmadığını, tek amaçlarının işadamlarına ve Sakarya’ya katkı vermek olduğunu söyledi.
Hülya SÜRÜCÜ – SAKARYA 89.3 Radyo Net’de “Hülya Sürücü ile Detay Programı”na konuk olan Gökhan Korkmaz, 500 farklı sektörde, 10 bin üyesi bulunan ve 8 federasyonu çatısında barındıran TÜGİK’e bağlı Sakarya Giad’a Sakaryalıların sahip çıkacağına inandığını söyledi.
İşte, 2016 yılı için 250 üye sayısına ulaşmayı hedeflediklerini açıklayan Sakarya Giad Yönetim Kurulu başkanı Gökhan Korkmaz’ın canlı yayında yaptığı o çarpıcı açıklamalar:
“6 aydır yola çıktık. 50 genç işadamı ile bir araya geldik. 15 kişilik bir yönetim kurulumuz var. İş camiasını bir çatı altında toplayan derneklerden biri olmak ilk amacımızdı. Sosyal sorumluluk projeleri ve aktivitelerle Sakarya’ya hizmet etmek ikinci amacımız” diyen Gökhan Korkmaz, üyelik kriterlerini şöyle açıkladı:
“Derneğimizi ‘Zenginler Kulübü’ gibi algılayanlar oldu. Sakarya Giad’a düşüncesi olan, Sakarya sevdalısı olan herkes üye olabilir. İşini seven ve geliştirmek isteyen, bize fikir veren ve bizden bir şey alan, elini taşın altına koyabilen herkes bize üye olabilir.
“HEDEF 2016’DA, 250 ÜYE”
Canlı yayında 2016 yılı için üye hedeflerinin 250 olduğunu açıklayan Korkmaz,“Üye sayımız 100’e yaklaştı, ama masamızda bekleyen 70’e yakın da müracaat var. Bu senenin sonunda 250 nitelikli üyeye ulaşırız diye tahmin ediyorum” dedi.
“Enerjisi artan bir derneğiz. En büyük hedefimiz üyelerimize ve şehrimize katkı sağlayan bir dernek olmak” şeklinde konuşan Gökhan Korkmaz, “Sakarya zor bir şehir. İş kadınlarımız çok aktif değil. Belki biz de onlarla çok fazla iletişime geçemedik. Ancak yönetimimizde kadın girişimciler de var. Önemli olan iş insanı topluluğu olduğumuzu duyurmak” ifadelerini kullandı.
“SİYASET ÜSTÜ BİR OLUŞUM”
Bir soru üzerine Sakarya Giad’ı diğer Siad ve Giad’lardan ayıran özellikleri sıralayan Başkan Korkmaz, “Siad ve Giad’lar ülkenin her yerinde var. Derneğimize Sakarya Giad adını koyarken, genel başkanımız Sayın Erkan Güral’a da danıştık. Diğer Siad ve Giad’larla hepimiz aynı amaç için çalışıyoruz. Siyaset üstü bir oluşumuz. Ana amacımız her dernek gibi toplumsal fayda ve hizmet vermek. İnşallah diğer Siad ve Giad’larla ortak projeler de üretebiliriz” şeklinde konuştu.
Programda, dernek olarak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında hayata geçirdikleri projeleri de anlatan Gökhan Korkmaz, sinerji grubuna dahil olduklarını anlattı. Korkmaz, seminerler verdiklerini ifade ederek, üniversite öğrencileri ile iletişimi sağladıklarının altını çizdi.
“TÜGİK ZİRVESİNDE SAKARYA’YI TEMSİL ETTİK”
TÜGİK’e bağlı olduklarını hatırlatan Sakarya Giad Başkanı Korkmaz, yakın zamanda gerçekleştirdikleri TÜGİK İş Zirvesi’ne ilişkin izlenimlerini de aktardı. İş dünyasının önemli isimleriyle üyelerini buluşturduklarını belirten Korkmaz, zirvede kurdukları stand sayesinde Sakarya’yı temsil ettiklerini söyledi.
“SAKARYA’YA YATIRIM ÇAĞRISINDA BULUNDUK”
İş Zirvesinde Sakarya’ya yatırım için işadamlarına çağrı yaptıklarını hatırlatan Sakarya Giad Başkanı Gökhan Korkmaz, “TÜGİK İş Zirvesine katılan çok değerli ve saygın işadamlarına,’gelin Sakarya’da yatırım yapın’ dedik” şeklinde konuştu. İş zirvesinin yararlı olduğunun altını çizen Korkmaz, zirvede iş ilişkilerinin de konuşulduğunu ifade etti.
Radyo rogramında, Sakarya Giad olarak bir dergi çıkardıklarını anlatan Korkmaz, bu derginin 6 ayda bir yayınlanmasının planlandığını söyledi.
“ORTAK AKIL İÇİN BİZ DE VARIZ”
Bir soru üzerine Sakarya sorunlarının çözümünün ortak akıldan geçtiği konusunda hemfikir olduklarını anlatan Gökhan Korkmaz şöyle konuştu:
“Sakarya sorunlarının çözümü için ortak akıl elbette gerekli… Yalnız, bunlar bir çalışma gerektirir. STK’lar birbirine yakın olmalı. Sakarya Giad diğer topluluklarla birleşirse, daha büyük bir topluluk olur. Biz de ortak akıl meselesine öncülük edebiliriz, neden olmasın? Sinerji grubunda zaten bunu yapıyoruz. Bir araya geliyoruz. Sakarya için de toplanabiliriz. STK’lar dünyanın bir çok ülkesinde etkililer ve yaptırımları da var. Türkiye’de neden olmasın ki?”
“DANIŞILMASA DA, FİKRİMİZİ SÖYLÜYORUZ”
Korkmaz canlı yayında ayrıca, “Sakarya’da STK’lara fikir danışılıyor mu?” sorusuna şu cevabı verdi:
“Bizlere fikir danışılmasa da, biz fikrimizi söylüyoruz. Fikir sorulmasını beklemek yerine, fikir üreten bir dernek olmalıyız. STK’lar olarak önemsendiğimizi düşünüyorum. Sakarya yatırım kentidir dememiz bile, basında geniş yer aldı. Bunları vekillerimiz de görecektir. Zamanla STK anlayışı oturacaktır. Biraz zamana ihtiyaç var.
“ÇOK KATLI SANAYİ BİNALARI NEDEN OLMASIN?”
Canlı yayında, daha önce aynı radyo programına katılan MÜSİAD Sakarya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç’in “Sakarya’da çok katlı sanayi binalarına ihtiyaç var” şeklindeki açıklamasını yorumlayan Korkmaz şunları söyledi:
“Değerli Başkanın, neyi ifade etmek adına söylediğini bilmiyorum. Yayını dinleyemedim, ama doğru altyapı ile, kaliteli ve çok katlı yapılar elbette yapılabilir. Sanayi binaları da çok katlı olabilir. Önemli olan iyi bir zemin etüdünün yapılmasıdır. Doğru statikte yapılırsa çok katlı sanayi binaları da yapılabilir. Neden olmasın?”
“2016’DAN, ‘HUZUR’ İSTİYORUZ”
2015 yılının iş dünyası açısından zor bir yıl olduğunu anlatan Gökhan Korkmaz, 2016 yılının daha iyi geçmesini umut ettiklerinin altını çizdi. “İstikrar ve güçlü ekonomiden, özellikle de huzurdan yanayız” diyen Korkmaz, insanlardaki alım gücünün azalmasının işleri aşağıya çektiğini anlattı. Korkmaz şunları söyledi:
“Enerjimiz çok yüksek, bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyoruz. 2016 terör eylemlerinin olmadığı ve huzurun ağır bastığı bir yıl olsun arzu ediyoruz. Döviz kurlarındaki artış hem ürünlere, hem de insanların alım gücüne yansıdı. Faizlerin çok olmadığı huzurlu bir 2016 istiyoruz.”
“YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ, EKONOMİYE KATKI VERECEK”
Bir soru üzerine, yerli otomobil üretim yeri olarak Sakarya’nın Karasu ilçesinde karar kılınmasını yorumlayan Gökhan Korkmaz, “SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul’a ve yönetimine teşekkür etmek lazım. Basınımız da bu noktada güzel bir baskı oluşturdu. Onlara da teşekkür ediyoruz. Bu gelişme, Sakarya ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. İstihdam artacaktır. Nitelikli istihdamın artması her şeye çözüm olur. Bu konuda heyecanlıyız” şeklinde konuştu.
“ÖNCE CESARET GEREK”
Ülke genelinde olduğu gibi, Sakarya’da da nitelikli ve kalifiye eleman sıkıntısı bulunduğuna dikkati çeken Korkmaz, “Bu konuda sıkıntılarımız var. Meslek liseleri daha etkin olmalı. Birazcık cesaret lazım. İş kurmaktan korkmamak gerek. Enerjiniz ve Devlet desteği varsa, gerisi sadece cesaret ister” dedi.
“SAKARYA HIZLA GELİŞİYOR”
Canlı yayında Sakarya’nın dünü ve bugünü arasında bir kıyas yapan Sakarya Giad Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz şunları söyledi:
“Sakarya coğrafyası gereği çok özel bir yerde. Sanayi yatırımlarının gelmesi bir avantajdır. OSB’ler büyük bir fırsat. Sakarya gerçekten gelişti. Çok zorluklar yaşadı. Deprem sonrası yıkılmış bir şehrin, şu an bu noktada olması iyi bir gelişme. Sakarya’da 10 veya 15 yıl önce alışveriş merkezi yoktu, şimdi ise alışveriş merkezlerimiz var. Sakarya’ya gelmeyen marka yok. Sakarya gelişiyor. Bunu da memnuniyetle takip ediyoruz. TÜGİK zirvesinde kime ‘Sakarya’ desek herkes olumlu bakıyordu. OSB’deki firmaların çoğu dışarıdan gelip burada yatırım yapan firmalar. Yakın zamanda BMV Sakarya’ya bir servis yatırımı yapıyor. Bu da bizi heyecanlandırıyor.”
“FUAR MERKEZİ İÇİN ORTAK HAREKET EDEBİLİRİZ”
Bir başka soru üzerine Sakarya’nın Fuar Merkezi ihtiyacına da değinen Gökhan Korkmaz, “Fuar Merkezi söylemi uzun süreden beri dile getiriliyor. Sakarya’da da sanayi ve teknoloji fuarları sık sık düzenlenebilmeli. Bunun için bir kongre merkezi ve fuar alanı faydalı olabilir. SASİAD bu konuya ağırlık veriyor. Onları destekliyoruz. Bu konuda elbette birlikte hareket edilebilir. Sakarya’da yapılabilirliği elbet var” şeklinde konuştu.
“TARIM ŞEHRİ OLDUĞUMUZU UNUTMAMAK LAZIM”
Gökhan Korkmaz canlı yayında, Sakarya’nın yeni Organize Sanayi Bölgelerine ihtiyacı olup olmadığının sorulması üzerine ise şunları söyledi:
“Ne kadar çok sanayi varsa, o kadar güzel olur, ama tarım şehri olduğumuzu da unutmamak lazım. İhtiyaç varsa, elbette ki yapılmalı. Bana göre şu an yeterli görünüyor. İhtiyaç olursa zaten ilgililer bu konuya eğilecektir. Sanayiyi ve tarımı bir arada dengeli yürütmek gerek.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM, DOĞRU UYGULANIRSA FAYDA GETİRİR”
Radyo programında Kentsel Dönüşüm Projesini de yorumlayan Sakarya Giad Başkanı Korkmaz şöyle konuştu:
“Kentsel Dönüşüm Projeleri ile çok katlı binalar gündeme gelir, görüntü kirliğinin önüne geçilir, atıl yerler modernleşir. Daha kaliteli yapılar ortaya çıkar. Kentsel Dönüşüm Projesi Erenler’de bana da heyecan verdi. Bu tür projeleri kişileri mağdur etmeden hayata geçirmek gerek. Ticari alanlarda kentsel dönüşüm yaparken, insanlara bunu doğru anlatmak gerek. Doğru planlanan kentsel dönüşümler her zaman fayda getirir”.
“EN BÜYÜK ARZUMUZ EKONOMİNİN CANLANMASI”
Bir soru üzerine Hükümet’ten ve yerel yönetimlerden beklentilerini de anlatan Gökhan Korkmaz, “Biz öncelikle istikrardan yanayız. Önünü görebilen iş adamları olmak istiyoruz. Şu an ortamın buna hazır hale geldiğini düşünüyorum. Birçok şey yerel yönetimlerden de istenebilir. En büyük isteğimiz dikkate alınır olmak. Ekonominin canlanması yönünde beklentilerimiz olabilir. Düşük faizli kredilerle yatırımlar teşvik edilebilir. Genel Başkanımız Sayın Erkan Güral’ın dediği gibi yüksek faiz handikaptan başka bir şey değil. Maliyeti arttıran sebep, yüksek faiz olmamalı” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRETİN ARTMASINDAN YANAYIZ”
Asgari ücretin 1.300 lira olarak belirlenmesini de canlı yayında yorumlayan Sakarya Giad Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Korkmaz, çalışanların hayatını idame ettirmesi için asgari ücretin artmasından yana olduklarını ifade etti. Korkmaz ayrıca, daha çok ürün satarak asgari ücretin işverene getireceği yükün önüne geçilebildiğinin altını çizdi.
“SAKARYA’NIN BU DERNEĞE İHTİYACI VAR”
Korkmaz, bu şehrin Sakarya Giad’a ihtiyacı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bir amaç doğrultusunda, büyük bir hevesle ve duyulan bir ihtiyaç ile kurulduk. Bu şehre değer katabiliriz. Bağlı olduğu konfederasyon ve üye yapısı ile ülkeye yayılmış bir yapının parçasıyız. 10 bin üye, 500 farklı sektör, 8 federasyon yapılanması ile oluşan konfederasyonun parçasıyız. Desteklenmesini düşündüğüm ve her katılanla büyüyen bir oluşum… Bence Sakarya’nın böyle bir derneğe ihtiyacı var”.
“SAKARYALILARIN BİZE DESTEK ÇIKACAĞINA İNANIYORUZ”
Gökhan Korkmaz yayının sonunda şunları dile getirdi:
“Gençler doğru insanlarla bir arada olsun. Ticaret ve sosyalliğimizi geliştirelim. Enerjisi yüksek bir topluluğuz. Sakaryalılar da bize sahip çıkacaktır diye düşünüyorum. Herşeyin başı cesarettir. Dernekçilik de bir cesaret işidir. Eleştiriler bize yön verecektir.”