SAKARYA - Levent CANDAN Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) ile Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu’nun (HAK-İŞ); ÇSGB tarafından yönetilen ve AB tarafından finansmanı sağlanan “İşçi ve İşverenlerin Uyum Kapasitelerinin Sosyal Diyalog Yaklaşımıyla Artırılması” Teknik Destek Projesi kapsamında gerçekleştirilen “İş Yaşamı Becerileri Eğitimleri”; Ramada Otel’de gerçekleşen açılış programıyla başladı. 17-19 Ocak 2017 tarihlerinde arasında gerçekleşecek olan eğitimde Sakarya’dan 300’ü aşkın işçi ve işverenle buluşuyor.MÜSİAD ve HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından ortaklaşa düzenlediği, “İşçiler ve İşverenler Arasındaki Sosyal Diyaloğun Geliştirilmesi için İş Yaşamı ve Becerileri" açılış programıyla başladı.
COŞKUN: “MÜSİAD öncelikle ekonomiyi temsil eden bir işadamları derneğidir”
Programda konuşma yapan MÜSİA Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun; MÜSİAD’ın öncelikle ekonomiyi temsil eden bir işadamları derneği olduğunu vurgulayarak; “Bizim bugüne kadar eylemlerimiz ve söylemlerimizle ifade etmeye çalıştığımız gibi, MÜSİAD’ın gündemi sadece iktisatla sınırlı değil ve hiçbir zaman da öyle olmamıştır. Biz, yalnızca ekonomik büyüme için değil, topyekûn kalkınma için çalışıyoruz. Bu nedenle, bir düşünce kuruluşu gibi toplantılar düzenliyor, bireysel ve toplumsal konuları masaya yatırıyoruz. Uygulama ve çalışmalarımızı 2005 yılında, “kamu yararına dernek” statüsüne sahip olmakla taçlandırdık. Bunun vermiş olduğu sorumluluk ile MÜSİAD olarak, yılda yaklaşık 150’nin üzerinde kamu ve toplum yararına uygun proje ve programlar yapmaktayız” dedi.
COŞKUN: “MÜSİAD; 1.600.000 kişiye iş alanları sağlamaktadır”
MÜSİAD’ın 26 yıllık tarihinde birçok önemli görevler yaptıklarını ve ülkeye önemli katkılar sağladıklarını ifade eden Başkan Coşkun: “MÜSİAD ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının kurdukları bir İşadamları Derneği’dir. Bugün ülke içerisinde 86, Dünya genelinde 68 farklı Ülkede 186 noktada aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 11 bin üyesi ile 60 bin işletmeyi temsil eden MÜSİAD yaklaşık 1.600.000 kişiye iş alanları sağlamaktadır. Eğitim ve Sosyal diyalog gibi geleceğimizi ilgilendiren çok önemli bir konuda 2012 yılında HAK-İş ile imzaladığımız projenin meyvelerini bugün almaya başlamış durumdayız. Ne kadar önemli bir iş yaptığımızı bugünün gündemine baktığımızda daha iyi anlıyoruz. Şartlar her ne olursa olsun Diyalog kanallarının kapanmaması gerektiğini bir kez daha öğrenmiş bulunmaktayız.
GÖKDEMİR: “Konfederasyon sadece bir işçi ve emek örgütü değildir”
Konfederasyonun sadece bir işçi ve emek örgütü olmadığını dile getiren HAK-İŞ Sakarya İl Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir ise eğitime katılanların sendikal mücadelede birer lider olacaklarını ifade ederek; “Burada çözülecek sorunların anahtarları size eğitimciler tarafından verilecek. Sendikacılığın okulu yok. Mücadeleyle oluşacak bir husus. Biz HAK-İŞ olarak sadece toplu iş sözleşmesi yapan daha çok ücret alma daha fazla sosyal hak alma mücadelesi içerisinde olamayız. Esas olan bunun ötesine geçmek, bunun ötesine geçmekte eğitimden geçmektedir. Çalışma alanında söz söyleyecek bir birikimi yakalamamız gerekir. Bu eğitimler tamamlandıktan sonra sizlerden HAK-İŞ ve emek camiası çok şey beklemektedir" dedi.
YILDIZ: “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak sosyal diyaloğa çok önem veriyoruz”
HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yıldız ise konuşmasında; HAK-İŞ olarak MÜSİAD'la birlikte büyük bir projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını ve birçok eğitimde faaliyet gösterdiklerini kaydeden vurgulayarak; “ Biz yaptıklarımızın kalıcı olmasını hedefliyoruz. Bütün çalışma alanlarında eğitim önemli bir boyutta. Eğitim kalıcı olmasına önem veriyoruz. Bu önemli proje temelinde uyum var. Biz, Hak-İş Konfederasyonu olarak sosyal diyaloğa çok önem veriyoruz. Bizim bir sendika okul düşüncemiz vardı, inşallah bu projeyle onun önünü açıyoruz. Her yıl büyük bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu eğitimlerinde hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.