İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel İki ürün kayda bağlı ihracat listesine alındı

İki ürün kayda bağlı ihracat listesine alındı

Ticaret Bakanlığı, gıda arz güvenliği kapsamında iki ürünü kayda bağlı ihracat listesine aldı.

Gıda arz güvenliği için önlem

Ticaret Bakanlığı, gıda arz güvenliği ve iç piyasa istikrarını sağlamak amacıyla limon ve elma ihracatında yeni düzenlemeye gitti. 11 Eylül 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 0805.50 GTİP’li limon ve 0808.10 GTİP’li elma ürünleri, İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine alındı. Bu adım, fiyat dalgalanmalarının önlenmesi ve iç piyasanın korunması amacıyla atıldı.

Dış ticaret politikası araçları devrede

Bakanlıktan yapılan açıklamada, arz güvenliği ve tüketici refahının korunması için zaman zaman dış ticaret politikası enstrümanlarının devreye alındığı hatırlatıldı. Daha önce de zeytinyağı, domates salçası, tavuk eti ve yumurta gibi ürünlerde benzer uygulamaların hayata geçirildiği belirtildi. Amaç; adil ticaret, uygun fiyat ve piyasa dengesi çerçevesinde ihracatın sürdürülebilir yönetimini sağlamak.

Spekülasyona izin verilmeyecek

Açıklamada ayrıca, spekülasyon ve stokçuluğa kesinlikle geçit verilmeyeceği vurgulandı. Piyasa gözetim ve denetim mekanizmalarının etkin şekilde işletildiği, mevzuatın öngördüğü yaptırımların ise kararlılıkla uygulanmaya devam edeceği kaydedildi. Gerekli görülmesi halinde ithalat yönlü düzenlemelerin de devreye alınabileceği ifade edildi.

Üretici ve tüketici refahı gözetilecek

Ticaret Bakanlığı, alınan kararın iç piyasa istikrarını güçlendireceğini, tüketici refahını koruyacağını ve üreticiye de destek sağlayacağını açıkladı. Veri temelli yönetim anlayışı ile hem üretici hem tüketici dengesi gözetilerek gıda arz güvenliğinin sürdürüleceği belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *