Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ inşaat sektöründe yapı denetimlerinde ve laboratuvarlarda kullanılan elektronik el terminalleri ile ilgili yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi.
İnşaat sektörü çözüm bekliyor
Beton mikserlerinin sisteme tanıtılmasından, numunelerin kırılmasına kadar olan süreçte kullanılan elektronik el terminalleri ulusal nitelikte sektörel bir sorun haline gelmesi nedeniyle sektörün büyük bir sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Başkan Altuğ sorunun çözümünü beklediklerini ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade etti.
Başkan Altuğ, yaptığı açıklamada inşaat sektöründe yapıların denetlenmesi hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son yıllarda sistemsel birçok yenilik yapıldığına dikkat çekerek özellikle elektronik el terminalleri uygulamasının işin doğru yapılması ve kontrol edilmesi amacıyla başlatılmasına rağmen yaşanan süreçte söz konusu aletlerin sektörde ihtiyacı karşılamadığı ve talebe cevap veremediğini ifade etti.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ bu konu ile ilgili olarak SATSO 18.Meslek Komitesi’nden Başkan Yardımcımız Cem Gün, 34. Meslek Komitesi’nden Başkan Yarımcımız Yüksel Avşar yönetiminde ilgili komite başkanlarımız ve sektör temsilcilerinin katılımı ile sektörel birçok toplantı düzenlediklerini ifade etti.
Bu toplantılarda çözümüne yönelik değerlendirmeler yapıldığını ve çıkan sonuçlar neticesinde TOBB nezdinde girişimlerde bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptık. Bu görüşmeler neticesinde el terminallerine kısa sürede ulaşmanın mümkün olacağı konusunda çalışmaların başlayacağı bilgisini şifaen de aldık.
Söz konusu sorun ile ilgili teknik bilgi veren SATSO Mimarlık ve Mühendislik Komitesi Başkanı İlker Ergül, ise şunları dile getirdi:
Uygulamada aksaklıklar var
İlgili Bakanlığımız inşaat sektörünün denetimi ve işleyişini yönetmek açısından yaptığı sistem yenilikler, Aselsan ile ortak çalışma yürüterek beton numunelerinin içerisine çip koymak ve Aselsan’ın gönderdiği makinelerde teste tabi tutmak suretiyle devam etti.
Sistemdeki yeniliklere beton mikserlerinde çip ve irsaliyelerinde karekod uygulamasıyla devam etti. Sistem her ne kadar doğru iş yaptırmak, kontrol etmek adına kurulmuşsa da uygulamada birtakım aksaklıklar içermektedir.
Sektör açısından ulusal bir sorun
Bunlardan en önemlisi şu anda tüm Türkiye’nin sorunu haline gelmiş olan elektronik el terminalleridir.
El terminali olmadan beton dökümü yapılmaz
Bu cihazlar, numune alımında beton mikserlerinin sisteme tanıtılmasından, numunelerin kırılmasına kadar olan süreçte kullanılmaktadır. Kısaca el terminaliniz olmadan beton dökümü yapılamaz.
El terminalleri yetersiz
Bakanlık tarafından yetkili laboratuvarlara bünyelerinde bulundurdukları teknik personel sayısına göre el terminali verileceği bildirilmiştir. Ancak talebe karşılık verilememektedir. Bu durum da mevcuttaki iş potansiyeline yetmemektedir.
Teknik personel sayısına göre elinde el terminali olması gereken laboratuvarlar az sayıdaki el terminali ile mevcuttaki işe hizmet vermeye çalışmakta hatta çeşitli sebepler ile (arıza vs.) elinde hiç el terminali kalmadığı için hizmet veremez duruma dahi gelmektedir.
Tamir Cihazların yedeği olmalı
Mevcuttaki el terminalleri arıza vs. durumları ile karşılaşıldığında sistemden kaydı oluşturularak yetkili servis aracılığı ile tamire gönderilmekte tamir süreleri ayları bulmaktadır. Teknik servis kısmında da bu gibi durumlar oluğu için sıkıntı katlanmaktadır. Bu cihazlar laboratuvarlara yedekli bir şekilde verilmediği sürece problemin tam anlamıyla çözülemeyeceği düşünülmektedir.”
Sorunun çözümü ile ilgili Sakarya özelinde
El terminali konusundaki bu problemin hızlı bir şekilde çözülmesiyle, inşaat sektöründeki beton dökümü sıkıntısının bir nebze olsun azalacağı en azından kangren olmaktan kurtulacağı, zaman ile bir düzene oturacağı düşünülmektedir.