Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, 1 Haziran itibariyle başlayacak olan normalleşme sürecinin ikinci etabı ile ilgili iş dünyasının beklentileri konusunda bir açıklamada bulundu.
Başkan Altuğ özellikle yeme içme sektörünün kontrollü bir şekilde faaliyete geçmesini beklediklerini ifade ederek şunları dile getirdi: “Hizmet sektörü bu ülkenin önemli bir gelir kaynağıdır. Hem firma sayısı hem de sağladığı istihdam bakımından değerlendirildiğinde ülkemiz ekonomisine katkısı göz ardı edilemeyecek niteliktedir. Ben hükümetimizin bu konuda gereken desteği vereceğine ve bu taleplere kayıtsız kalmayacağına inanıyorum. Yeme içme sektörümüzün en kısa zamanda faaliyet geçmesini bekliyoruz. Ayrıca hizmet sektörünün ve dolayısıyla iç piyasanın canlanması adına hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılması kontrollü normalleşmenin önemli bir adımı olacaktır.”
Altuğ açıklamasında ayrıca son yıllarda artan enflasyon nedeniyle sanayi sektörünün duran varlık yatırımlarının yeniden değerleme talebi olduğuna dikkat çekerek “Duran varlık yatırımı sanayici dilinde, bir yıldan uzun süre için, işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere elde edilen ve bir yıldan kısa sürede nakde çevrilmesi, tüketilmesi düşünülmeyen ya da kısa sürede nakde döndürülme niteliği taşımayan işletme varlıklarıdır. İşletmenin kendisini gelecek üretimlere karşı hazırlamasıdır. Bu yüzden ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde büyümesi adına bu duran varlık yatırımları yeniden değerlemeye tabi olmalı.” dedi.
Başkan Akgün Altuğ, yeni borç yapılandırmasıyla ilgili teklif Meclis'e sunulduğunu da hatırlatarak “Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin 10. Maddesi b bendinde bu kanunun yayım tarihi itibariyle taksit ödemeleri devam eden alacaklar ve tahakkuk eden alacakların kapsam dışı olacağı yer alıyor. Buna göre daha önceki yapılandırmadan yararlanan ancak ekonomik sebeplerle borcunu ödeyemeyen mükellefler, matrah artırımından yararlanamayacak. Mevcut borçları dolayısıyla iki kat gecikme zammı ödemek zorunda kalmış olacak. İş dünyasına fayda sağlasın istenen tasarı uygulamada mağduriyet oluşturacak.
Bu kapsamda daha önceki yapılandırma kanunlarında matrah artırımı hükümlerinden yararlanmış ancak çeşitli sebeplerle ödeme yapamayan mükelleflere bu kanun ile gecikme zammı dahil rakam üzerinden yapılandırma imkanı getirilmeli.
Matrah artırımı hükümlerinden yararlanma hakkı mükelleflere geri verilmesi vergide adalet ilkesinin gereği olacaktır.
Üyelerimizin yaşanan sürecin yaralarını sarmaları adına ciddi desteklere ihtiyacı olduğunu tekrar hatırlatan Başkan Altuğ özellikle iş dünyasının, 31 Mayıs’ta sona erecek olan KDV indirimlerinin salgın bitene kadar uzatılmasını beklediklerini ifade ederek “Üreticiler ve hizmet sektörümüzün desteklenmesi için; direk nakdi desteğin devamlılığı, faizsiz kredi ertelenmesi, bu süreçteki vergi ve SGK prim borçlarının alınmaması, kira yardımı gibi temelde etkileyici finansman desteğine ihtiyaç var.” dedi