Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ısıtma, soğutma ve mekanik tesisat sektör temsilcilerinin oluşturduğu 7. Meslek Komitesi, özellikle son yıllarda her sektörde yoğunlaşan ve yetki belgesine sahip olmadan veya vergi mükellefiyeti olmadan faaliyet yürüterek tüketiciyi ve sektörü mağdur edip zarara uğratanlar konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Geri Dönüşü Olmayan Sorunlara Yol Açılabilir
SATSO 7. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; “Doğalgazın kullanılmaya başlamasından sonra özellikle ısıtma ve doğalgaz sektörlerinde yeni gereksinimler ve istihdam alanları ortaya çıkmıştır. Yaşanan taleplere cevap vermek adına firmalar kendilerini her geçen gün geliştiriyor, yetki belgelerini almaya, mühendis kadrolarını genişletmeye, faaliyet alanlarını ve hizmet kalitesini artırmaya özen gösteriyorlar.
Ancak maalesef işi kuralına göre yapan olduğu kadar herhangi bir profesyonelliğe sahip olmadan faaliyet yürüten kişiler tüketiciyi zor duruma düşürmeye devam ediyorlar. Halk dilinde çantacı veya taşeron ekip diye nitelendirdiğimiz kişiler tüketicilerin piyasa hakkındaki bilgisizliğini kullanarak normalden düşük fiyatlara kolaylıkla onları yanıltabilmektedirler.
Yetki Belgesi Şart
Herhangi bir adreste faaliyet göstermeden sadece telefon ile iş yürüten çantacı dediğimiz yetkisiz kişiler gerekli donanıma, teçhizata sahip olmadığı için tüketicilerin cihazlarına zarar vermenin yanı sıra özellikle sektörümüz gibi riskli sınıf olan doğalgaz sektöründe, geri dönüşü olmayan ve can güvenliğini tehlikeye atan müdahalelerde bulunabilmektedirler. Doğalgaz tesisatı yapacak firma veya kişilerin kesinlikle doğalgaz yetki belgesi olması, işi makine mühendisi kontrolünde yapması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kayıt Dışı Faaliyet
SATSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin; “Bir süredir yetkisiz servis faaliyetleri konusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde sektörümüzden ve tüketicilerden olumlu geri dönüşler aldık. Son komite toplantımızda hemen hemen tüm sektörlerin ortak problemlerinden biri olan taşeron ekip sorununu gündeme taşıyarak fikir yürüttük. Taşeron ekip veya çantacı olarak çalışan ustaların birçoğunun vergiye tabi olmadığı, hiçbir mali risk almadığı için hem devlete hem sektör firmalarına önemli zararlar verdikleri biliniyor. Müşterisine fatura kesmediği için kayıt dışı kazanımı olan kişilerin kazancı; risk alan, mali kaydı bulunan, kurumlara ödemelerini yapan firmalara oranla daha fazla olduğu tartışılamaz bir gerçek. Bu kayıt dışılığın önüne geçmek, hem sektörümüzü hem de tüketici vatandaşlarımızı ciddiyet isteyen ve oldukça tehlikeli olan doğalgaz konusunda korumak amacıyla bu soruna karşı 7. Meslek Komitesi olarak girişimlerimizi sürdüreceğiz.” dedi.