İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Sakarya 470.8 Milyon Dolar İhracat ile Ağustos Ayı Rekoru Kırdı

Sakarya 470.8 Milyon Dolar İhracat ile Ağustos Ayı Rekoru Kırdı

301
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre 2023 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 1,6 oranında artışla 21 milyar 619 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6,3 oranında azalışla 30 milyar 494 milyon dolar oldu.

Sakarya iş dünyası ise Ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 5,2 ve geçen yılın Ağustos ayına göre ise yüzde 68.6’lık yükselişle 470.8 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı da en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı.

Gerçekleştirilen bu ihracat Sakarya tarihinin en yüksek Ağustos ayı ihracat rekoru olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk 7 ayında kümülatif olarak 3.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçen yılın aynı 7 aylık dönemine göre %15.4 oranında artırdı. Kümülatif sıralamada da 7.’liğini koruyarak ülke ekonomisine katkıda artış trendini sürdürdü.

OTOMOTİV’DEN BÜYÜK SIÇRAYIŞ

Ağustos ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları ile iklimlendirme sanayi sektörleri başı çekti. Kentin ihracatta lokomotif sektörü olan otomotiv, toplam ihracatın 88.3’ünü tek başına karşılarken aylık bazda %5.2, yıllık bazda ise %83.2’lik bir artış gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, fındık ve mamulleri ile gemi-yat ve hizmetleri sektörü de dikkat çekti.

128 ÜLKEYE İHRACAT

Sakarya iş dünyası Ağustos ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 128 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya oldu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %139

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Ağustos ayı verileri yanında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel ithalat verilerine bakıldığında ise 342 milyon 678 bin dolar ithalat gerçekleştirildi.

Temmuz ayında Sakarya dış ticaret dengesi 133 milyon 358 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %139 olarak gerçekleşti.

Dış ticaret verilerini değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “En yüksek Ağustos ayı ihracat rekorunu kırdığımız verimli bir ayı daha geride bıraktık. Ülkemizin ihracatına Sakarya olarak 470.8 milyon dolar ile katkı sağladık.

SAKARYA EN BÜYÜK 4. OTOMOTİV İHRACATÇISI

Ağustos ayında ülkemizin en çok ihracat yapan sektörü otomotiv endüstrisi oldu. Sakarya’mız da ülkemizin en büyük 4. Otomotiv ihracatçısı konumundaki başarısını sürdürdü.

EKONOMİ POLİTİKALARI REEL SEKTÖRLER İSTİŞARE EDEREK OLUŞTURULMALI

Son dönemlerde küresel rekabet, piyasalar ve ekonomik dengeler sürekli bir değişim içinde seyrediyor. Günlük değişimlerin dışında, gerek ekonomik gerek vizyonel bağlamda dünyanın gelecek ihtiyaçlarını öngörüp aksiyon alarak süreci yönetmeliyiz.

Devletimizin ekonomi politikaları kapsamında reel sektörün ihtiyaçlarını belirlerken iş dünyasını görüşlerini alarak hareket etmesi herkes için olumlu bir uygulama olacaktır.

İHTİYAÇLARLA DOĞRU ORANTILI FİNANSMAN DESTEĞİ

Her zaman dile getirdiğimiz gibi sadece üretmek yetmiyor, katma değerli ürünleri üretip dünyaya sunmaktır. İş dünyamızın fark yaratacak girişimlerine ihtiyaçlarla doğru orantılı finansman desteği verilmesi katma değerli üretimin de önünü açacaktır.

Artık ileriye doğru bakmalı ve en iyi bildiğimiz şeylerden biri olan  üretime odaklanarak Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki büyük oyuncular arasındaki sıralamasını yükseltmeliyiz. Ülke olarak sabırsızlıkla üretim, istihdam ve ihracat yapmak için hayata geçmeyi bekleyen yatırımları kolaylaştırarak aynı hedefte kenetlenmeliyiz. İş dünyası üzerine düşeni her zaman fazlasıyla yapmış ve yapacaktır. İhtiyaç duydukları desteğin, en önemlisi de finansmana erişimde kolaylığın sağlanmasıdır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *