İstanbul
Az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Sakarya Güçlü Bir Sistem, Güçlü Bir Ekonomi İstiyor

Sakarya Güçlü Bir Sistem, Güçlü Bir Ekonomi İstiyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş dünyası ile bir araya geldi.

SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, İlçe belediye başkanları, STK Temsilcileri, SATSO Meclis Üyeleri, iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda konuk iştirak etti.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul referandum süreci, Türkiye ve Sakarya gündemine ilişkin şunları dile getirdi:

Türkiye’nin Yıldız Şehri Olacağız

“Potansiyeli yüksek, geleceğe hazırlanan şehrimizin tüm sektörlerinde çevre ve insan odaklı örnek çalışmaları hayata geçirerek Sakarya’mızı 2023 yılında Milli Üretimler ve Otomotiv Şehri, Türkiye’nin yıldız şehri hüviyetine ulaştıracağımıza inanıyoruz. 

Milli Tank ve Milli Tren, savunma sanayi üretimlerinin yanı sıra sıfır hata ile üretim yapan otomotiv sanayisine ev sahibi olan bir Sakarya’mız var. Güçlü referans ve nitelikli istihdama sahibiz. Mesleki eğitimde iş – eğitim dünyası işbirliklerini gerçekleştirdik. Sakarya’mıza iki meslek lisesi kazandırdık. İstihdam seferberliğinde yaklaşık 5 bin ilave istihdam gerçekleştirdik. Yılsonu hedefimizi 15 bin ilave istihdam olarak güncelledik. İhtisaslaşan yeni Organize Sanayi, Ticaret Bölgelerimiz ile fark oluşturmak için üstün gayret sarf ediyoruz. Rekor ihracat artışlarıyla şehrimizin sıralaması her geçen ay yükseliyor. Şu an 7. sıradayız. Üniversitemizle birlikte çalışıyor, Teknokentimizi büyütmeye devam ediyoruz.

Güçlü Bir Sistem, Güçlü Bir Ekonomi İstiyoruz

Gerek Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, gerek TOBB’ta görev alan, Sakarya’mız iş dünyasının çatı kuruluşu SATSO’nun başkanı olarak yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı sistemine dair görüşlerimi her fırsatta ifade ettim. İş dünyası olarak bizim ana gündemimiz siyaset değil, ekonomidir, hedeflerimizdir. Hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. İşte bu yüzden güçlü bir sistem, güçlü bir ekonomi istiyoruz.

Güven ve İstikrarın Teminini İstiyoruz

İş dünyası üretirken, yatırım yaparken önünü görmek ister ve puslu havayı sevmez. Ortalama iki yıl devam edebilen hükümetleri, dağılan koalisyonları, siyasi ve ekonomik krizleri istemiyoruz. İşte bu yüzden güven ve istikrarın teminini istiyoruz.

Türkiye’nin Engellerinden Kurtulmasını İstiyoruz

Dünya değişiyor, yöntemler değişiyor. Ülkemizin modası geçmiş eski yöntemlerle, insanı temel almayan anayasalarla zamanını kaybetmeye vakti de tahammülü de yoktur. İş dünyası olarak yıllarca doğu bölgelerinde yatırım yapmamızın önüne geçen, 15 Temmuz’da milletimizin destansı mücadelesi ile darbe girişimini bertaraf ettiği hain FETÖ ve diğer tüm eli kanlı terör örgütlerinden kurtulmak, milletimiz, iş dünyamız ve aydınlık yarınlarımız için olmazsa olmazdır. İşte bu yüzden Türkiye’nin engellerinden kurtulmasını istiyoruz.

Güçlü Lider ile Küresel Aktörlüğe

Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarak dünyanın en büyük ekonomileri arasında olacağına inanıyoruz. Türkiye’nin küresel ve finansal algı operasyonlarına, ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini istemeyenlerin tehditlerine karşı daha dirençli olması gerektiğini ifade ediyoruz. İşte bu yüzden ülkemizin küresel aktör olma hedefine güçlü bir lider ile ulaşmasını istiyoruz.

Ekonomide Birliğin Sağlanmasını İstiyoruz

Yetki karmaşasının olduğu, iş dünyasının her çalışmada zorlandığı, karar alma sürecinin uzun sürdüğü bir çalışma ortamı ile başarıdan söz etmek mümkün değildir. İşte bu yüzden iş dünyasının sorunlarını daha hızlı çözüme kavuşturacak olan ekonomide birliğin sağlanmasını istiyoruz.

Bürokrasinin Engel Değil, Destek Olmasını İstiyoruz

İş dünyası olarak her zaman ifade ettiğimiz, sıkıntı yaşadığımız mevzuatların, acil çözülmesi gereken çalışmaların önünde durmayan, yetki zincirinin kısaldığı, zaman kaybının azaldığı bir yapıya ihtiyacımız var. İşte bu yüzden bürokrasinin engel değil, destek olmasını istiyoruz.

Sakarya’mızın Geleceğini Düşünüyoruz

Sakarya’mız değişimi ve dönüşümü en olumlu anlamda yaşayan şehirlerden biridir ve her fırsatta ifade ettiğim gibi potansiyeli ve avantajları, yeni yatırımları ile 2023 yılında Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biri olacaktır. İşte bu yüzden Sakarya’mızın hedeflerini, geleceğini düşünüyoruz.

Referandum Sonrası Yarınlar Bugünden İyi Olacak

Ben bir iş adamı olarak geleceğimizi düşünüyorum ve az evvel özetlediğim isteklerimizi yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne Evet diyorum. Referandum sonrası inanıyorum ki yarınlarımız, bugünümüzden daha iyi olacaktır.

16 Nisan Türkiye İçin Bir İnovasyondur

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise yaptığı konuşmada referandum süreci ile ilgili şunları dile getirdi: “16 Nisan Türkiye için bir inovasyondur, bir yeniliktir, yenilenme olmadan büyüme olmaz, güçlenme olmaz. Hem kendimizi hem ülkemizi hem de bulunduğumuz şehri yenileyeceğiz. İş dünyasını beklentilerini tam olarak karşılayacak bir sistem. Oylayacağımız anayasa metninde Türkiye’nin geleceğini oylayacağız. Yani mevcut sistemle kör topal gitsin mi yoksa yeni sistemle süratle emniyetle yoluna devam etsin mi konusunu oylayacağız. Temel değerlere bağlı kalarak sistemde bir yenilik öngörüyor. Mevcut sistemi bir otomobile benzetirsek bu sistem eski model artık. Emniyetli gitmediğini arızalar meydana getirdiğini, yavaş gittiğini söyleyebiliriz. Böyle bir araçla esasen yol alamıyoruz. Yenileyip daha güvenli, daha hızlı bir şekilde menzile ulaşabiliriz.

Yetki İş Yapmak İçin İstenir

Güçlü bir ülke olalım istiyoruz. Dünya ve bölge devletleri açısından değerlendirildiğinde de bu böyle. Güneyimizde uzun zamandır siyasal krizin sonucu olarak bir insan katliamı yaşanıyor. Suriye’ye bakalım. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Sakarya’da da Suriyeli var. Yaklaşık 7 milyondan fazla insanın yer değiştirdiği, 4 milyondan fazla insanın ülkesini terk ettiği, 600 binden fazla insanın öldürüldüğü bir ülke düşünün. Buradan beslenen Irak’ta kökleri olan terör örgütleri var. Geçen yıl ülkemizde çok üzücü terör olayları gerçekleştirdiler. NATO, AGİT görevleri, dünyada çıkması muhtemel güvenlik sorunlarına çözüm bulmak. Ama bunu yapmıyorlar. Biz Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde bir Fırat Operasyonu gerçekleştirmek zorunda kaldık. Terör örgütlerinin sesi çıkmıyor bir süredir. Bunu Türkiye’nin gücü ile yapıyoruz. Türkiye bölgesindeki olumsuz gelişmeler reaksiyon verebilecek önlem alabilecek bir ülke olmalı. Bundan 15 sene önce bunu yapmaya kalksak Avrupa ülkeleri ve diğerleri ambargo koyardı. Bize ambargo koyması muhtemel ülkelerden hiçbir ses çıkmadı. Türkiye olarak biz bunu Savunma sanayimizi geliştirdiğimiz suretle yaptık. Daha güçlü daha atik, çevik bir ülke olmak için sistem değişikliğini yapıyoruz. Bu kadar yetki tek kişiye fazla olmaz mı diyorlar. Dün sabah ABD Suriye’ye bir operasyon gerçekleştirdi. Bunu başkanın emri ile yaptı. Senatodan karar çıkmadı. Bizim 18 maddede böyle bir şey yok. Başkan vur deyince vurulacak bir durum yok. Yetki iş yapmak için istenir. İş yapmaya niyetiniz varsa yetki istersiniz. Büyük devletlerin ve devlet adamlarının büyük yetkileri olur, bölünmüş yetkilerle büyük devlet olunmaz. Bunlar tembel öğrenci gibi olan muhalefetin söylemleridir.

Büyük Türkiye Rüyamız Var

Bizim büyük Türkiye rüyamız var. Hedeflerimiz var. Bu anayasa büyük Türkiye’nin başlangıcıdır. Bu güne kadar yaptıklarımızı sistemin zorluklarına rağmen yaptık. Bu bir sistemin oylanmasıdır. Türkiye’nin geleceğine oy vereceğiz. 2002’den sonra Türkiye bir sıçrama yaptı. Nereden nereye geldi. 2008’de dünyadaki kriz nedeniyle durağanlık yaşadık. 10 bin dolarlardayız. Türkiye’nin hızla bunun üzerine çıkması lazım. Orta yüksek gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine çıkmasını sağlayacak bir sistem. Devletin hantal yapısından kurtulmasına zemin hazırlayacak. Yeni bir hamle için bir inovasyona ihtiyaçtır.

Bilime Dayalı Teknoloji Teknolojiye Dayalı Sanayi

Teknoloji yoğun bir sanayi oluşturmak istiyoruz. Sakarya kendi tasarımı Altay tankı için defalarca buraya geldim. Yurtdışında üretilen leopar tipi tankların bakımını yapan bir bakım onarım fabrikası burada var. Türkiye artık tasarım ve mühendislik ağırlıklı bir yapıya dönüşüyor. Sanayimiz artık yüksek katma değerli işler üretmek zorunda. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Teknoloji Transferi bir noktaya kadardır. Biz teknoloji üreten bir Türkiye sanayisi istiyoruz. Transferde takipçi olursunuz. Hiçbir zaman ön safta yer almazsınız. Dolayısıyla Türkiye’nin teknoloji transfer eden bir ülke olmasını istemiyoruz artık. Bir ağacın kökleri topraktır. Buna bilim diyoruz. Ağacı teknoloji olarak düşünün. Ağaç vardır 10 kg meyve verir, ağaç vardır 20 kg meyve verir. Biz bilimden teknolojiye teknolojiden sanayiye bir bağ oluşturan bir yapı ile yol alacağına inanıyoruz. Bakanlığımızı bu şekilde yapılandırdık. Yürüttüğümüz projelerde teknoloji üretmeyi esas alıyoruz. Bilime dayalı teknoloji teknolojiye dayalı sanayi. Sanayi için teknoloji; teknoloji için bilim görüşünü benimsiyoruz.

Referandum hayati önem teşkil ediyor. Son dönemlerde Avrupa’da Türkiye’yi esas alan kendi iç seçim faaliyetlerini adeta Türkiye merkezli yürüten ülkeler oldu. İngiltere AB’den Türkiye AB’ye girerse halimiz perişan diyerek çıktılar. Türkiye artık Avrupa’nın gündeminde önemli bir özne haline geldi. Tüm hatalarını yüzüne söyleyen bir Türkiye var artık karşılarında. Bizim genlerimizde adalet var.  “Dünya beşten büyüktür.” diyen bir Türkiye ile karşı karşıyalar artık. 16 Nisan referandumunda “evet” oyu güçlü Türkiye’nin inşasına tuğla olacaktır.” diye konuştu.

Dörtyol Çevre Çarşıları Küçük Sanayi Sitesi Şehir Dışına Taşınacak

Bakan Faruk Özlü son olarak Sakaryalılara müjde vererek, “ Şehir merkezinde bulunan sanayi sitelerinin dönüşümü Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar arasında yer almaktadır. Sakarya’da da Dörtyol çevre çarşıları küçük sanayi sitesi yapı kooperatifini düzenli sanayileşme adına şehir merkezinden taşıyacağız. Yeni yeri kredilendireceğiz. 157 bin metrekare alan ve 216 işyerinden oluşması planlanan sanayi sitesini destekliyoruz, kabul ediyoruz, gerçekleştireceğiz.” dedi.

KOSGEB Kredileri’nde Sakarya’nın Durumu

KOSGEB destekleri ile ilgili de açıklamada bulunan Bakan Özlü, “KOSGEB kredilerini hükümetimiz küçük işletmeleri desteklemek için hazırladı. Toplam 11 milyarlık bir paket hazırladık. Bu paketi mikro KOBİlerle buluşturacağız. Cirosu 1 milyon 345 binin altındaki KOBİ’ler bundan istifade edecek. Başvurularda 460 bin 167 KOBİ bu kredilerden istifade edebilecek durumda. Bu kredilerden istifade ederek parasını alan KOBİ sayısı 162 bin 695. Piyasaya giren sıcak para toplam miktar 4 milyar 87 milyon. Halen parası bekleyen KOBİ sayısı 73 bin 28. İşlemi devam eden 20 bin 99 KOBİ var. Bankalarla görüşme haline olan KOBİ sayısı 169 bin 92. Yaklaşık 40 bin KOBİ kendisine kredi verilebilecek olduğu halde istifade etmedi. Sakarya’da 6815 mikro işletme kredi almaya hak kazandı. Bunlardan 2831 KOBİ parasını aldı. Sakarya’daki KOBİ’lerin cebine bu akşam itibariyle giren para 69 milyon 474 bin 574 TL’dir. 1127 KOBİ parasını bekliyor. 169 KOBİ’nin işlemi devam ediyor. 2346 KOBİ de bankalarla görüşüyor. 343 KOBİ hala bankalarla temasa geçmedi.” diyerek bilgi verdi.

Konuşmaların sonunda Başkan Kösemusul, Bakan Özlü’ye hediye takdim ederken program fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *