SAKARYA- Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Mart ayında Türkiye ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.1’lik düşüşle 22,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart dönemindeki ihracatta ise 63,7 milyar dolarla tüm zamanların ilk çeyrek rekoru kırıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan firmaların faaliyetlerini yürüttükleri illerden gerçekleştirdikleri ihracatı temel alan “Faaliyet İllerine Göre İhracat” rakamlarına göre Sakarya ise Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15, Şubat ayına göre ise yüzde 9,7’lik düşüşle 711 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sakarya Mart ayında, en çok ihracat yapan 9. il olarak toplam ülke ihracatına yüzde 3,1 oranında katkı sundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise Mart ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik ve iklimlendirme sanayii başı çekti.
Sakarya iş dünyası serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ülkeler ise; Fransa, İtalya, Polonya ve Birleşik Krallık oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 2024 Şubat ayı verilerine göre Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı %163 olarak gerçekleşti. Ayrıca Sakarya iş dünyası TÜİK’e göre yılın ilk 2 ayında 364 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.
Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Düşüş eğiliminde olan bir performansla Mart ayını 711 milyon dolarlık ihracat ile kapattık. Tükettiğinden fazlasını üreten ilimiz yılın ilk iki ayında 364 milyon doları bulan bir dış ticaret fazlası verdi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı da yine %160’ın üzerinde seyretti.
Geçtiğimiz yılın Mart ayına göre 64 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Okyanus aşırı ülkelerde artış kaydettik. Yine geçtiğimiz yıla oranla 25 kalem sektörden 15 tanesinde ihracatımızı artırdık. Özellikle fındık ve mamulleri, yaş meyve-sebze, süs bitkileri gibi tarımsal ürünler ile maden sektörümüzde yükseliş söz konusu.
Ülkemizde ihracat birim fiyatımız 1.41 dolara ulaştı. Çok üretmek tabii ki önemli ancak katma değerli, kg/fiyat değeri yüksek teknolojik üretim için de gerekli hamlelere ağırlık vermeliyiz. Artık üretimle kurulan hakimiyet daha da önem kazandı. Bu doğrultuda ülke olarak üretim kabiliyetimiz gelişime açık yönlerimizi telafi edecektir. Hep birlikte durmadan üretime devam.
Nitelikli Türk menşeili ürünlerin dünya pazarında yer alması için emek veren, üreten Sakarya iş dünyamıza teşekkür ediyorum.”