Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık başkanlığında Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1192 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. 2021 Aralık Ayı Gelir-Gider Tablosu, Yıl Sonu Kapanış Mizanı, 2021 Yılı Gelir Tablosu ve Bilançosunun Müzakeresi ve Tasdiki, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Oktay Topçu’nun sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:” Yılın ilk meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz. Umuyoruz ki; 2022 yılı, bizleri geleceğe daha güçlü şekilde taşıyacak başarılı hamlelerle ilerlediğimiz bir yıl olacaktır. 2022’nin sağlık başta olmak üzere üretimde, ticarette, tarımda ve her alanda kazançlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum.
Sanayi Tesislerinde Enerji Kesintileri
Dünyadaki enerji maliyetlerinde ve arzında ciddi sıkıntıların bizleri beklediğine ilişkin işaretleri hep birlikte takip etmiştik. Nitekim son aylardaki maliyet artışlarının en ağır yükünü sanayiciler olarak ciddi bir şekilde üstlendik. İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını kısıtlamasının ardından TEİAŞ’ın uygulamaya koyduğu elektrik kesintisi de yürürlüğe girdi. Kesinti süresi çok fazla gibi görünmese de bu enerji kesintisi, üretim odaklı bir ekonomi modeli için büyük bir kayıp yaratacaktır. Tedarik zincirinde, temel ihtiyaç maddelerine ulaşımda ve sevkiyatta sorun yaşanabilir.
Üretimin ve ihracatın ivmelendiği bir dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacaktır. Temennimiz, hasar büyümeden, üretimin daha fazla kesintiye uğramadan bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini ve iş dünyasına destek verilmesini bekliyoruz. Ekonomik sorunlar ve üretim istikrarının bozulması pandeminin yol açtığı sorunların önüne geçecek nitelikte bir mağduriyet yaşatacak gibi görünüyor.
İhracat
2021 yılını 5 milyar 99 milyonluk ihracat yaparak yüzde 14,34’lük bir artışla kapattık. Aralık ayında ise bir önceki aya göre yüzde 5,14 artışla, 532 milyon 270 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 30’u aşkın sektörden 160’dan fazla ülke ve 10 serbest bölgeye ürün sattık.
İthalatımıza bakacak olursak TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı ithalat verilerine göre ilimiz 287 milyon 311 bin dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Kasım ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı da ülke ortalamasının üzerinde yüzde 182 oranında olmuştur.
KOSGEB Destekleri
KOSGEB tarafından “mikro ve küçük işletmelere hızlı destek” programı açıklandı. Covid-19 salgınından etkilenen işletmelere yönelik olarak gerçekleştirilen “mikro ve küçük işletmelere hızlı destek” programında şartları sağlayan işletmeler ciddi destekler alabilecek. Şartları uyan tüm işletmelerimizi bu programdan faydalanmaya davet ediyorum.
Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi
Avrupa birliği tarafından desteklenen, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası kayıtlı istihdam yaratma projesi hibe programı kapsamında duyurular yaptık ve etkin bir başvuru yapılabilmesi amacıyla teknik yardım masası oluşturduk. Yaklaşık 60 firmamız bu masadan faydalanmak için başvuru yaptı. 28 Ocak 2022 tarihinde firmalarımızla birebir çalışarak bilgilendirme yapacağız ve onları yönlendireceğiz.
Yeşil Mutabakata Uyumlu İhracatın Artırılması Projesi
SATSO olarak AB’ye ihracat yapan üyelerimizin yeşil mutabakata uyumu kapsamında firmaları analizi yapılarak yol haritalarının çıkarılması için Doğu Marmara Kalkınma Ajansına proje sunduk ve kabul edildi. Önümüzdeki günlerde bu proje faaliyetlerine başlayacağız.
Şehrimizi EMİTT Fuarında Tanıtacağız
9-12 Şubat tarihlerinde İstanbul TÜYAP fuar merkezinde gerçekleşecek olan EMİTT-25. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na ilimizi temsilen odamız, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyelerimiz iş birliğinde Sakarya temalı bir stant ile katılacağız.
Karasu Serbest Bölgesi
Serbest bölgeler, konuşlandığı ülkenin gümrük sınırları dışında tutulan, dış ticaretin kolaylaştırıldığı ve belirli ticari faaliyetlerin sürdürüldüğü özel bölgelerdir.
Ülkemizde toplam 18 adet serbest bölge var ve serbest bölgelerin birçok avantajı bulunuyor. Üreticiler açısından, kurumlar, gelir ve damga vergisi istisnaları sağlanıyor. Ticaret kolaylığı imkânı, kar transferi imkânı, pazar ihtiyaçlarına göre serbestçe belirlenecek ticari faaliyet imkânı, mallar için süre sınırlamasının olmaması imkânı, bürokrasinin en aza indirilmesi imkânı gibi pek çok avantaj sağlamaktadır.
Devletimiz tarafından Karasu ilçemizde münferit yatırım yeri olarak belirlenen bölge yatırım yapması için BMC firmasına tahsis edilmişti. BMC’nin buradaki yatırıma devam etmemesi halinde bu bölgenin “serbest bölge” olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.
Bölgenin; Karasu Limanı’na yakınlığı, Kuzey Marmara Otoyolunun açılması, bölgenin zaten münferit yatırım yeri olarak ilan edilmiş olması, stratejik konuma sahip olması gibi avantajları nedeniyle serbest bölge olarak ilan edilmesinin fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Talebimizi yazılı olarak da gerekli makamlara ileteceğiz.”
Başkan Altuğ konuşmasının devamında TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi hakkında açıklama yaptı ve Meclis Üyelerine bilgiler aktardı.
Meclis toplantısının devamında Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan;
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin, “Temizlik ve hijyen malzemelerinde kimyasal kullanılması en başlıca unsurlardan biridir. Üretici firmalarımız bu ürünleri üretirken kimyasal kullanıma onay için biyosidal belgesi gibi sağlık ve tarım bakanlığından birçok belge alırlar. Bunları yaparken büyük emek ve para harcanır, vergi ödenir, insan çalıştırılır. Pandemi döneminde yaşanan dezenfektan ve maske tedarikindeki sorunlar nedeniyle bazı suiistimaller oldu. Teknik ve Mesleki Anadolu Liselerinde bu ürünler üretilmeye başlandı. O dönemde bu gelişme memnuniyetle karşılandı ancak son zamanlarda bu uygulama ciddi şekilde yayılmaya başladı. Bu okullarda yapılan ürünler bütün kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılırken üretici firmalarla ciddi rekabet alanı oluşturuldu. Üyelerimiz de bundan mağduriyet yaşadı. Okulların ürettikleri ürünlerin bir biyosidal belgesi yok. Haksız ve eşit olmayan bu durumun artık çözüme kavuşturulması gerekiyor. Okullarımızın bir ürün üretmesine asla karşı değiliz, ancak okullar bir ticarethane değil eğitim yuvasıdır.” dedi.
28. Meslek Komitesi Ahmet Çubuk, “OSB’lerde ciddi elektrik ve doğalgaz sıkıntısı yaşıyoruz. Önceden de olmuştu ancak bu durum bu sefer farklı seyrediyor. Yetersiz bilgilendirme yapılıyor. Firmalarımızın ihracat taahhütleri var. BOTAŞ’tan kapasite aşılırsa ciddi yaptırımların olacağı uyarısı geliyor. Ancak bu durum OSB dışındaki firmalara uygulanmıyor.
Sanayi ve Teknoloji ile Milli Eğitim Bakanlığımız işbirliğindeki protokol dahilinde her OSB bir meslek lisesi ile eşleştirildi. OSB’lerde liseye bir oda tahsis edildi. Ümit Erdal Meslek Lisesinde 4 ana dalda iş birliği yapıyoruz. İş yerlerinde çalışabilecekler, usta öğretici iş yerinde mevcutsa öğrenciler eğitimlerini de işyerinde alacaklar.” diye konuştu.
29.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım, “Özel eğitim kurumlarının fiyat artışları yılda 1 kez TÜFE+TEFE+%5 olarak yönetmelikte yeri vardır. Bu formülün bu seneki karşılığı %62,8’dir. Yönetmelik maddesine göre yapılmış olsaydı bu kadar bir fiyat artışı yapılabilecekti. Ancak Cumhurbaşkanının kararnamesiyle 36.7 zam getirildi. Bu okullarımız açısında çok ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Kurumların yakıt, çalışan yemek gibi temel giderleri var. Sakarya özel okullarında fiyatlar İstanbul, Ankara’nın yanında 5'te 1 oranında kalıyor. Özel eğitim kurumları ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmıştır. Devletin KDV oranını düşürmesi veya tamamen kaldırması hem okullara, hem de velilere kolaylık sağlaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “GSM sektöründe faaliyet gösteren ticaret erbaplarımız perakende yasasının çıkmasını bekliyor. Zincir marketler ile haksız rekabette bu yasanın çok önceden çıkmış olması gerekirdi. Çıkarsa ticarette rekabet çok daha sürdürülebilir ve adil olacaktır. Artık cep telefonlarının da temel ihtiyaç olduğu biliniyor ve vatandaşlarımızın bu ürünlere ulaşmasını kolaylaştırmak adına KDV-ÖTV indirimi uygulanmasını bekliyoruz. 2021 yılında iyice diplere düşmüş olan satışların bu şekilde artacağını umuyoruz. Ürün tedarikinde var olan sıkıntılar çözüldü ancak şimdi de ciddi fiyat artışları, satışları ciddi şekilde etkiledi.” dedi.
26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Mobilya sektörü son zamanlarda ihracatı ciddi şekilde artırdı. Ufak olan atölyeler de büyüme yoluna gitti. Üretim, katma değer ve istihdam arttı. Bu gelişmeler de fuar ihtiyacını yine gündeme getirdi. İstanbul’da 2 fuar alanı var. Aynı sektöre aynı zamanda 2 fuar açıldığı zaman bile tamamen doluyor. Sektörümüz için bir fuar alanı gerekiyor.” diye konuştu.
22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “OSB’lere yönelik enerji kısıtlamasının adil olmadığını ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Projeler ile üreticiyi OSB’lerde toplamaya çalışıyoruz ancak kısıtlamalara, cezalara, denetimlere maruz kalan yine OSB’ler oluyor. Bütün üretici firmalara dengeli ve eşit bir şekilde uygulanması gerekiyor. OSB dışındaki rakip firmalarda enerji kısıtlaması yok. Bunun düzelmesi gerekiyor.” dedi.
28.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “KOSGEB desteklerinden faydalanmak önemli. Üyelerimizin bu programlara daha çok ilgi göstermesi gerekiyor. 18. Meslek Komitesinin asansör boşluğuna yönelik çalışması çok önemli bir konudur ve başarılıdır. Serbest Bölge girişimleri uygulanırsa şehrimiz ve iş dünyamız için çok verimli olacaktır. Büyük kazanımları olacaktır.” ifadelerini
Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümünde söz alan;
6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Eğer enerjide tasarruf olacaksa perakendeciler de taşın altına koymaya hazırdır. Mağazalarımız tabelalarını kısabilir, kapatabilir veya dükkanlarını erkenden kapatabilir. Şehrimizde yakın zamanda hazır giyim ile alakalı bir fuar yapıldı, tepki de çekti. İşletmelerimizin pahalı olduğu yönünde söylentiler var. Şehrimizin hiçbir ticaret erbabı aldığı ürünü kat kat fazlasına asla satmaz. Müşteri memnuniyetine yönelik çok önem veriyoruz. Rekabet bizleri daha çok geliştiriyor. Burası bir ticaret şehri.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “Televizyonlarda 1,5 milyon doğalgaz stokumuz var deniyordu. Telefonla arayıp kısıtlama yapacaksın deniyor. Ortada bir kriz varsa temelli bir tasarruf planı uygulanmalıdır. Bizler OSB’ler olarak planlama önerisi sunduk ancak kabul olmadı. Sanayiciden kesilen 3 günlük kesinti tüm OSB’lere inanılmaz zararlara yol açacaktır.” dedi.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “Firmam ithalat ve ihracat yapıyor. Sözleşmelerimiz ve taahhütlerimiz var. Kendimizi 7 günlük üretim programına ayarlamışken bu kesintiler ciddi anlamda bizleri zora soktu. Verilmiş taahhütlerimizi yerine getirmediğimizde sözleşmelerimizi fesih ediyorlar ve davalar açılacak. Devletimiz bu yönde bizlere destek olacak mı? Bunun da açıklanması gerekiyor.” diye konuştu.
23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Ben de firmama kilit vurdum. 3 gün sonunda ne olacak bilmiyoruz. 2 doğalgaz depomuz olduğu söyleniyordu. Tuz gölü altındaki depo dolu olsaydı 1 ay idare edilebilirdi. İran tarafından teknik arıza söyleniyor ancak alan başka ülkeler de var. Alan birçok ülkenin aldıkları hacim düşmüş durumda. Uzay yolculuğu yapacağız diye hayal kurarken pazara gidemez oldu vatandaş. 1 saat sonra ne olacağını bilmiyoruz. Firmamıza jeneratör aldık ve siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü ciddi cezalar ile karşı karşıya kalacağız. Bu karar alınırken tüm olanaklar, yaşanacaklar değerlendirildi mi?” ifadelerini kullandı.