Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalar yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği, yılda 2 kez düzenlenen Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’nın 2021 yılı ilk toplantısı pandemi tedbirlerine uygun olarak webinar platformu üzerinden gerçekleştirildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ile toplantıya davetli olarak sunum yapmak için katılan Sakarya İl Afet ve Acil Durumu Müdürü Hüseyin Kaşkaş’ın Oda Hizmet Binasından katıldığı toplantıya 34 Meslek Komitesinin temsilcileri ile meclis üyeleri de online olarak iştirak etti.
Meslek komitesi temsilcilerinin şehir, ülke ve dünya gündemi ile sektörel olarak sorunları dile getirerek çözüm önerilerini paylaştıkları toplantı oldukça verimli geçti.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş; “Meslek komitelerimiz, oda-üye kaynaşmasında, sektör sorunlarının detaylı bir şekilde irdelenmesinde en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Komitelerimizin özellikle yaşanan salgın sürecinde mesleki ve sosyoekonomik sorunlara karşı olan duyarlılığı, aktif ve örnek çalışmaları bizleri mutlu ediyor. Ticaret ve Sanayi Odaları, şehirlerde en etkin ve en büyük sivil toplum örgütleridir. Bu kuruluşları etkin yapan rollerden en önemlisi mesleki ve sektörel sorunlara çözüm bulmasıdır. Bunu da siz değerli komite üyelerimizle birlikte çalışarak başarıyoruz.” diye konuştu.
Meclis Başkanı Kuriş’in ardından konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Bizler tüm komite üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Sektör sorunlarını yakından takip ediyor, çözüm odaklı istişarelerde bulunuyoruz. Meslek komitelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini bizzat odamız ve TOBB kanalıyla ilgili makamlara iletip takipçisi oluyoruz. Üyelerimiz, pandemi sürecinde en üst noktada tedbir alarak, kurallara uyarak, üretmeye devam ederek sektörlerimize can verdi ve bu gayret, bizim mücadelemize can suyu oldu.
Özellikle pandemi tedbirleri sebebiyle kapalı olan işletmelerimizin açılması konusunda uzun zamandır büyük bir çalışma içerisindeydik. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan son duruma göre Ramazan ayına kadar bu işletmelerimiz faaliyetlerine başlayacak. Süreçte yaşanan mağduriyetin telafisi ve giderilmesi anlamında yetersiz olsa da sesimizi duyurmamız anlamında bir sonuç alabildiğimizi düşünüyorum. Bizler sürecin sizlerin lehine ilerlemesi için gayretlerimize devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından 2021 yılının İç İşleri Bakanlığı tarafından “Afet Bilgilendirme Yılı” olarak ilan edilmesi ve Bakanlık ile TOBB arasında “Afet Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalanması kapsamında Sakarya İl Afet ve Acil Durumu Müdürü Hüseyin Kaşkaş tarafından sunum gerçekleştirildi.
Sakarya AFAD Müdürü Kaşkaş; “İç işleri Bakanlığımız tarafından 2021 yılı “AFET Bilgilendirme Yılı” olarak kabul edildi ve ülkemizdeki yaşayan 51 milyon vatandaşımıza Afet Farkındalık Eğitimi verilmesi amacıyla bir hedef kondu. Sakarya olarak bizlerin de hedefi şehrimizdeki 610 bin kişiye bu eğitimi verebilmek. Sakarya dünyanın en tehlikeli, yıkıcı fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor. Afet sadece deprem olarak düşünülmemelidir; yangın, sel, heyelan, çığ, fırtına da afettir. Afetlerin 3 aşaması var: Öncesi, sırası ve de sonrası. Öncesinde afet risklerini belirlemek. Afet sırasında hızlı ve etkili müdahale etmek ve sonrasında bozulan yaşamın normale dönmesi için uğraşılmalıdır. Bizler afet sırası ve sonrasında araç, donanım, personel konusunda dünyadan öndeyiz. Asıl olan öncesi konusunda farkındalık yaratılmasıdır. Afet öncesinde 1 TL yapılacak önlem bizleri 10 TL’lik zarardan kurtarır. Bu çalışmada özellikle tüm işletmelerimizde çalışanlara ve ailelerine yönelik afet farkındalık eğitimi verilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bu konuda bizim bünyemizde yüz yüze, online eğitimler mevcuttur.” dedi.
Sakarya AFAD Müdürü Kaşkaş’ın sunumunun ardından normal seyrine geçilen toplantıda Meslek Komitesinden temsilciler söz alarak görüşlerini dile getirdiler.
27. Meslek Komitesi Başkanı Gülfer Kılıç, “Komite toplantılarımızda sektörümüzün gelişimi için kararlar alıyor ve takibini sürdürüyoruz. Piyasadaki problemler bizlerin sektöründe de var ancak bizler sürekli açık olduğumuz için avantajlı olsak da diğer sektörlerin kapalı olması bizleri de etkiliyor.” dedi.
29. Meslek Komitesi Başkanı Ebru Kırtaş, “Yüz yüze eğitim sürecinde öğretmenlere aşı önceliği talebimizi sürekli yineliyoruz. Bu dönemler okulların kayıt yenileme dönemleri ancak pandemi nedeniyle cumartesi günleri de yasak getirildi. Ailelerin gelebilecekleri tek uygun gün cumartesi günüydü. Bu konuda yasaktan muafiyet sağlanır mı öğrenmek istiyoruz.” dedi.
5. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Alptekin, “Dün açıklanan kararlar yeme-içme ve hizmet sektörünü bir nebze tatmin edici oldu. Ancak birçok işletmeci arkadaşımız bu 9 günlük süreçte işletmesini yine de açmama kararı aldı. Ramazan sonrası aşılama çalışmalarının hızlanıp işletmeleri daha faal bir şekilde faaliyete açmak istiyoruz. Yetkililere ilettiğimiz 12 maddelik taleplerimizi de takip edeceğiz.” dedi.
19. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Halit Evin, “Ulaşım ve taşımacılık sektörü olarak salgın sürecinde çalışamayan araçlarımızın olması faaliyetlerimizi zorlamaktadır.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Bilişim Lisemiz TOBB’un himayesine kontrolüne geçmiş. Destek verenlere çok teşekkür ediyoruz. Komite olarak okulumuzun daha iyi eğitim vermesi adına elimizden geleni yapacağız. Komite olarak seçimde aldığımız sorumluluğun bilincinde sektörümüz için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
11. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ahmet Serbes, “Yakın zamanda Hazine Müsteşarlığı ve Ticaret Bakanlığı beraber bir çalışma yaptı ve kuyumculuk ve altın ticareti sektöründeki düzenlemelerle alakalı görüş ve önerileri bizlerden talep ettiler ancak süresi çok kısıtlı olduğu için tam verimli olmadı. Bu çalışma içerisinde uygulanması mümkün olmayan talepler içeriyor. Taşradaki meslek temsilcilerine danışmadan böyle bir çalışma yapılması mağduriyet yaratıyor. Dışarıdan bakınca bazı durumlar uygulanabilir gözüküyor ancak mümkün değildir.” dedi.
10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay, “Sektörel olarak ticaret ve taahhüt anlamında diğer sektörlerde olduğu gibi daralma yaşanıyor. Üretici üyelerimiz hammadde konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kur bazında ciddi yükselişler mevcut.” dedi.
28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta, “Komitemize bu sıralar en çok işveren ve işçi arasındaki uzlaşmalarda ve arabuluculuklarda suiistimal konuları gelmektedir. Tüketici Hakem Heyetlerinin çalışmaları konusunda da çoğunlukla tüketiciyi savunan kararlar çıkması ve üyelerimiz haklı olsalar bile mağduriyete uğramaktadırlar.” dedi.
22. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Odabaş, “Sektör temsilcilerimiz ihracatta çok iyi performansları var. Genel olarak diğer komitelerdeki gibi hammadde tedariklerinde sorun yaşanıyor. Diğer sektörlerin bu süreçte çok daha büyük sıkıntıları var tabi ki hepsine kolaylıklar diliyoruz.” dedi.
13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş, “Geçmiş yıllarda inşaat malzemecilerinin toplu bir şekilde faaliyet göstermesi adına 300 dönüm bir alan ayrılmıştı ancak daralan ekonomi nedeniyle projeyi rafa kaldırmıştık. Şimdi bir kooperatif kurmak amacıyla bir araya geliyoruz. İnşaat malzemecilerinin şehir içerisindeki depo sorunları ve sıkışmışlığına çare bulmak için çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.” dedi.
8. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Erkan Çokal, “Tüketici Hakem Heyeti kararları ile ilgili maalesef mobilyacı üyelerimiz bu konuda yol alınamayacağını düşünüyor. Tüketici Hakem Heyetlerine bir temsilci göndermeyi bekliyoruz. Sektörümüzde zamlar çok fazla gelmeye başladı ve her gün fiyat listelerimizi değiştirmek zorunda kalıyoruz. Hammadde fiyatlarımız sürekli artıyor.” dedi.
23. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Serter, “Malzeme fiyatları ve stok ile ilgili problemlerimiz var. Pandemi döneminde stoklarımızı genişletemiyoruz. Çokça aldığımız ürünleri az az alabiliyoruz. Pandemi süreci bazı sektörler için doğru yönetilmiyor. Sektör olarak diğer sektörlerimiz için hayırlısını diliyoruz.” dedi.
17. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş, “Devlet ihalelerinde firmalara yapılacak ödemeler sürekli gecikiyor. Hastanelerimizde MR makineleri ile ilgili Başkanımızın da dile getirdiği sorunlara bir çözüm hala bulunamadı. Akçakoca-Zonguldak tarafında bir heyelan meydana geldi ve bu nedenle Akçakoca ile Kocaali arasında yapılmayan 6 km’lik yol bu zamanlarda çok kullanıyor. Ancak bu yol çok sıkışık oluyor ve maalesef daha yeni 2 Karasulu vatandaşımız kazada can verdi. Tır ve kamyoncuların da ciddi kullandıkları bir yol ve tehlike arz ediyor. Polisimizin vatandaşlarımıza ve esnafımıza kestiği cezaların yanında zabıtalarımız da sürekli ceza kesiyor. Karasu’da gece saat 23’te filyasyon ekibinin aracına ceza kesilmiş. Vatandaşa zor günler geçiriyorlar. Hem sağlık hem de ekonomik olarak. Doların yükselmesine rağmen fındık fiyatları da maalesef yerinde sayıyor.” dedi.
9. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Mustafa Kulaksız, “Pandemi döneminde sanki esnaf ve tüccar olarak ikiye ayrıldık. Esnafların kredileri, borçları erteleniyor ve yeni teşvikler oluşturuluyor ancak tüccarlara yönelik hiçbir paket yok. Tüccarlar çok mu zengin, iş yaptıkları düşünülüyor.” dedi.
34. Meslek Komitesinden SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, “Merkez ilçelerimizde imara açık araziler kalmadı ve mevcut araziler de çok oldukça pahalılaştı. Tüm sektörlerde geçerli olan girdi maliyetlerinin inşaat sektörü için de ciddi şekilde artması konutlara yansıyor ve tüketici zorda kalıyor. Komitemizin de katılımcısı olduğu Beton Araştırma Komisyonunda Beton değerlerinin standardı karşılamamasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik.” dedi.
6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “Cumartesi günleri açık olmak işletmelere iyi gelmişti. Umuyoruz ki bu Ramazan Bayramı arifesinde tekrar açılırız. Çark Caddesinin kira ve otopark sorunu bu dönemlerde geri plana atıldı. Bütün halkımızdan yerel esnaflarından alışveriş yapmasını umut ediyoruz.” dedi.
7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin, “Sektörümüzde baş gösteren sahte servis sorunu var ve sahte adresler kullanılarak vatandaşlarımız dolandırılmaya çalışılıyor. Nitelikli ve tecrübeli personel bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Malzeme fiyatlarındaki dengesizlik uzun soluklu işlerimizi zora sokuyor. Proje başlangıcı ile bitişleri arasında yaşanan büyük fiyat farkları nedeniyle mağduriyet yaşıyoruz. Hiçbir işletme sahibi ticari ehliyet almadan işyeri açmamalıdır. Ticari ahlaka, düzene hizmet edilmesi gerekiyor. Ticari eğitim alınması sonra işletme açılması gerekiyor.” dedi.
18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, “Beton Araştırma Komisyonumuz öncülüğünde 1700’ü aşkın numune inceledik. Beton değerlerinin istenilen şekilde olmadığını tespit ettik. Girişimlerimizi yaptık ve taleplerimizi ilettik. Bundan sonraki süreçte değerlerin normal şekilde ilerleyeceğini umuyoruz. Kendi numunelerimizi alıp, kendi üye firmalarımıza uyarı yazıları, raporları göndermemize rağmen açıklamaların nedenini anlayamadık ki yaptığımız incelemeler de gayet etiktir. Bu alanda kendi üyelerini de inceleyen başka bir STK yoktur. Zemin katlarda balkon yapılması konusunda komitemiz öncülüğünde girişimlerle Adapazarı Belediyesi’ne girişimlerde bulunduk ve artık resmi olarak yapılabilecek. Serdivan Belediyesi de örnek aldı ve da yakın zamanda Serdivan’da da resmi olarak yapılmasını umuyoruz.
Bu hafta itibariyle otopark yönetmeliği şehrimizde devreye giriyor. Yer altı sularımızın fazla olması nedeniyle komite olarak bodrumların yarısını yer altında yarısını da yer üstünde yapılmasını önereceğiz. Ayrıca; Müteahhitlik yasasında bazı eksikler, yanlış uygulamalar var. Müteahhitlik yasasını A ile H arasında gruplar haline sıraladılar. A grubu en yüksek, h grubu en düşük sınıfı temsil ediyor. H grubunda hiçbir tecrübesi, ekipmanı, mühendis, mimar teknik çalışanı olmayanlar da müteahhitlik yapabiliyor. Bu yanlış bir uygulamadır.” dedi.
16. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mertcan Korkmaz, “İnşaatlarda tüm riskleri kapsayan sigortanın zorunlu olmasını belediyelerimize ilettik. Yarım kalan inşaatların tamamlanması, işçilerin sağlığında oluşan problemleri kapsayan bu sigortanın önemsenmesi gerekiyor. Bazı meslektaşlarımız kendi reklamlarını değişik şekilde yaparak kendileri il temsilcileri olarak tanıtıyorlar. Bu sektörde böyle bir uygulama yoktur.” dedi.
15. Meslek Komitesi Başkanı Davut Acunman, “Medikal, ecza deposu, hastane çalışanların sağlık sektörü çalışanı olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. En ufak sorunlarda bile büyük hastanelere gitmek sektörü ve işleyişi çok yoruyor. Medikal malzemelerde ve tıbbi ürünlerde yaşanan fiyat değişimlerinin SGK sistemlerinde de güncellenmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız ile işletmelerimiz arasında ciddi sorunlar yaşanıyor.” dedi.
26. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Okuyan, “Meslek Lisesine kayıtlarda adrese dayalı uygulama kalkmalıdır. Meslek liselerine isteyen herkes kayıt yaptırabilmelidir. Mobilya hammaddesi ülke çapında ciddi şekilde azaldı. Çok mu ihracat yapılıyor yoksa stok mu yapılıyor? İşletmelerde çalışan yabancı işçilerin çalışma izinlerinin kolay çıkması gerekiyor. Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları bizleri oldukça zora sokuyor.” dedi.
14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Başkanı Hasan Çakır, “Geri dönüşümcülerin faaliyetlerini devam ettireceği toplu yer sorunu devam ediyor. İmar düzeninde buna yönelik çalışmaları bekliyoruz. Büyükşehir yönetimimiz yer bulma konusunda Odamıza destek olmalıdır.” dedi.
32. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Kahya, “Kauçuk tozu ve plastik hammaddesi konusunda ithalat izinlerinin çıkmasını bekliyoruz. Sektörde ciddi bir fiyat artış sıkıntısı var. Bizlere bir yasak koydular ve çözüldüğünde çok geç olacak. İthalatı önlemek için alınan önlemler nedeniyle ihracat yapabilecek durumda bile olamayacağız. Hammadde sıkıntısı çok büyük. Kırtasiye sektörü üretim yapamıyor. Hem normal, hem de plastik toz geri dönüş hammaddesi bulunamıyor. Fiyatlar yüzde 70 arttı.” dedi.
Meslek Komitesi temsilcilerinin sorunlar hakkında görüş ve önerilerine yönelik girişimlere devam edeceklerinin altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ ile Meclis Başkanı Kuriş, bu konuda çalışmaları ve destekleri için tüm katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı noktaladılar.