İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel SATSO'da Temel Dış Ticaret eğitimi verildi

SATSO'da Temel Dış Ticaret eğitimi verildi

1834
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

SAKARYA - Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) ortaklığıyla, Ticaret Bakanlığı desteği altında yürütülen “Sakarya Uluslararası Makine ve Metal Kümesi UR-GE Projesi” kapsamında Temel Dış Ticaret eğitimi gerçekleştirildi.

Yapılan çağrı sonucunda 20 firmanın başvurduğu projeye yönelik Mart ayı başında ihtiyaç analizi sonuçları ve yol haritası belirlenerek proje kapsamında eğitim sürecine geçildi.

SATSO hizmet binasında 2 gün boyunca süren ve Eğitmen Şeyda Ataoğlu'nun sunumuyla gerçekleşen eğitimde dış ticarete yönelik ayrıntılı bilgiler paylaşıldı ve merak edilenler cevaplandırıldı.

Eğitmen Şeyda Ataoğlu tarafından temel dış ticaret kapsamında uluslararası ticarette sözleşmeler ve ödeme yöntemleri, akreditif, yasal mevzuatlar/kurallar/yaptırımlar gibi konulara değinilen eğitimde özetle şu bilgiler paylaşıldı: “Dış ticaret ve bunun altında özellikle ihracat iş dünyası için çok önemli. Bu sebeple ihracat yapılırken hata payını en aza indirgemek için uluslararası kurallara hakim olunması ve bu kurallar çerçevesinde hareket edilmesi gerekir. Sözleşmenin içeriği, ürün teslimat şekilleri ve ödeme biçimleri her ülke ve ürün için farklı olabilir, bunların iyi değerlendirilip en uygun biçimlere karar verilmesi gerekir” dedi.

Sözleşme hazırlığı ve Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) konusunda da ayrıntılı bilgiler paylaşan Eğitmen Ataoğlu; “Sözleşme konusunda ise; sözleşmenin ayrıntılı bir şekilde hazırlanması, incelenmesi ve de sözleşmenin her sayfasına imza atılması, tarafların taleplerini net bir şekilde ifade etmeleri son derece önemlidir. Bu noktalar, ticari sözleşmenin bel kemiğini oluşturur ve net bir şekilde belirlenmelidir.”

Dış ticaretin en önemli konularından biri olan INCOTERMS hakkında ayrıntılı bilgiler veren Ataoğlu, “INCOTERMS, uluslararası ticarette kullanılan standart terimlerdir ve alıcı-satıcı arasında anlaşmazlıkları önlemeye ve ticaretin düzenli ve adil bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. INCOTERMS'e göre mal teslimi belirlenen noktaya olması gerektiği gibi gerçekleşince mal bedelini almaya hak kazanmış oluyorsunuz.” dedi.

Temiz Ticaret kavramını da ayrıntılarıyla aktaran Ataoğlu, “Temiz ticaret kavramı, ticaret finansmanı süreçlerinde şeffaflığı, uyumu ve güvenilirliği artırmayı amaçlamaktadır. Temiz ticaret kavramını oluşturmak için bir araya gelen Wolfsberg Group, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Bankalararası Dış Ticaret Birliği (BAFT) gibi kuruluşlar, temiz ticaret prensiplerini geliştirerek finansal kuruluşlar arasında standartlar oluşturmayı ve bu alanda daha etkin bir iş birliği sağlamayı hedeflemektedirler.” dedi.

2 gün boyunca süren ve projede yer alan firmaların ilgiyle takip ettikleri eğitimin sonunda katılımcı firma temsilcilerine katılım sertifikaları SATSO tarafından takdim edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *