İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel “Taşınmaz satışlarına beyan affı getirilsin”

“Taşınmaz satışlarına beyan affı getirilsin”

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yeni yıldan itibaren bazı il ve ilçelerde taşınmaz satışında satıcıdan, ekspertiz raporu talep edilmesi planlanıyor. Zamanla da değer haritası çıkartılması düşünülüyor. Bunun yerine düzenleme tarihi itibarı ile ilk satışlara beyan affı getirilsin” dedi.

Gayrimenkul sektöründe yakın dönemde birçok düzenlemenin meclisten geçmesi bekleniyor. Taşınmaz satışlarında gerçek değerden, emlak vergisindeki lüks konut düzenlemelerine kadar birçok değişiklik sektörü etkileyecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yapılan düzenlemeye göre yeni yıldan itibaren bazı il ve ilçelerde taşınmaz satışında satıcıdan, ekspertiz raporu talep edilmesi planlanıyor. Zamanla da değer haritası çıkartılması düşünülüyor. Bunun yerine düzenleme tarihi itibarı ile ilk satışlara beyan affı getirilsin. Yani gerçek değer beyanı satıcıdan talep edilsin ve bir defaya mahsus beyanname affı verilsin. Çünkü düşük beyanın asıl nedeni değer artış kazancı vergisidir” dedi.

“Değerleme raporu olmadan iskan verilmesin”

Özelmacıklı “Ayrıca yeni inşaa edilen binalar için, müteahhitlere iskan almadan önce binası için yaptırdığı değerleme raporunu, belediyeye sunmasına ilişkin bir düzenleme yapılsın. Emlak vergilerinde bu değer baz alınsın ve rayiç değer belgelerine bu bedel yansısın. Bu şekilde çok daha etkili bir değer takibi yapılabilir” ifadelerini kullandı.

“İkinci eve vergi kiraları yükseltir”

TÜİK verilerine göre ülkemizde yaşayan nüfusun ancak yüzde 59’unun kendilerine ait bir konutta oturduğunu belirten Özelmacıklı “Zaten konutlarda kira geri dönüş oranlarımız 20 yılın üzerinde. Eğer bir de yatırım ve gelir amacı ile gayrimenkul almak isteyenleri konut yatırımlarından uzaklaştırırsak, bu yeni konut üretimini azaltacağı gibi kira bedellerini de yükseltecektir” diye konuştu.

“Emlak işletmelerinin rolü unutulmamalı”

Emlak işletmeleri olarak değer tespiti olarak birçok karar destek sistemleri kullandıklarını belirten Özelmacıklı “Gayrimenkul piyasasında piyasada satılan son değerleri ve o bölge rayiçlerini en iyi emlak danışmanları bilir. Bu düzenlemeler yapılırken emlak işletmesi üzerinden satış yapanlar için değerleme raporu talep edilmeyebilir. Emlak işletmelerine bu konularda yükümlülükler ve sorumluluklar getirilebilir. Örneğin alım - satım protokollerimiz beyan kabul edilebilir” şeklinde konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *