İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Turizm acentelerine otomobil bulundurma yetkisi, taksi esnafını endişelendirdi

Turizm acentelerine otomobil bulundurma yetkisi, taksi esnafını endişelendirdi

1384
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turizm acentelerine düşük segmentli 10 otomobil bulundurma yetkisi verilmesi taksici esnafında korsan endişesiyle karşılandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca turizm acentelerine düşük segmentli 10 otomobil bulundurma yetkisi verilmesine ilişkin açıklama yapan İstanbul Taksiciler Birliği Başkanı İrfan Öztürk kararın taksicilerin geleceğini karartacağını belirtti. Öztürk, şunları söyledi: “Daha önce korsan taşımacılıkla ne kadar mücadele edildiği ortadadır. Bu yönetmelik işsizliğin zirve olduğu dönemde insanlara korsan taksi taşımacılığı yapmanın yollarını açmaktadır.”

Taksiciliğin günümüzdeki en aktif esnaf gruplarından biri olduğunu ifade eden Türkiye Esnaf Vakfı Başkanı Yahya Uğur ise “Esnaflık geçmişimizin olduğu gibi geleceğimizin de olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Çıkan bu yönetmelik esnaflığın zayıflamasına sebep olurken, büyük şirketlerin daha da büyümesine yol açmaktadır. Aplikasyonlarla yolcu taşıyan korsan araçların otomobil belgesi ile neler yapabileceğinin örneklerini günümüzde birebir yaşayarak görüyoruz. İstanbul’da bir taksi plakasının fiyatı 1 milyon 900 bin lira civarında. Bir turizm acentesi ortalama 80 bin liraya kuruluyor” dedi.

Türkiye’de 9 bin 500 seyahat acentesi bulunduğu bilgisini veren Uğur, “Bunların 5 bin kadarı İstanbul’da. Hem A1 belgeli şirketler hem de her acenteye 10’ar otomobil ile taşımacılık hakkının verilmesi piyasaya 100 bin taşımacı daha katılması riskini oluşturmakta. Bu bir acente açıp 10 taksin varmış gibi çalışmanın yolunu açıyor. Denetimi imkânsız olan bu durum hem trafik yoğunluğu açısından, hem güvenlik açısından, hem yeni korsan oluşumlara yol vermesi açısından zafiyet oluşturacaktır. Bakanlığın tüm bu hususlar açısından yönetmeliği yeniden değerlendirmesini umuyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Acentelere 10 otomobil bulundurma hakkı

Bakanlıkça yayımlanan 15 Kasım 2019 tarihli Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile turizm acentelerine otomobille turist taşıma hakkı verildi. Yönetmelikle her acenteye en fazla 10 otomobil bulundurma hakkı getirildi. Aynı zamanda sadece kamu ile sözleşme yapmış firmalara verilen A1 belgeli otomobiller için belirtilen ’kamu’ ibaresi kaldırılırken, 2900 cc olan motor hacmi yeni yönetmelikte 1900 cc’ye düşürüldü.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *