İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Türkiye’de banka hesabı ve mobil cihaz sahipliği benzer oranlarda

Türkiye’de banka hesabı ve mobil cihaz sahipliği benzer oranlarda

1961
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dünya genelinde 15 ülkede cep telefonu sahibi toplam 607 milyon kişinin banka hesabı bulunmuyor. Bu kişiler finansal katılımı olmayan toplam nüfusun yüzde 60’ını teşkil ediyor. Bu endekse göre, özellikle Hindistan ve Çin’de cep telefonu sahipliğinin banka hesabı sahipliğinden oldukça fazla olduğu görülüyor. Türkiye bu endekste 10. sırada yer alıyor. Sonuca göre, Türkiye’de banka hesabı ve mobil cihaz sahipliği benzer oranlarda görülüyor.



Bir ödeme platformunun “Erişim Düğümünü Çözmek” adıyla yaptığı araştırma dikkat çeken sonuçlar verdi. Finansal sisteme katılımının artıracağının bildirildiği araştırmada, banka hesabı olmayan ancak finansal hizmetlere mobil araçlarla erişebilecek kişilerin sisteme katılımının kritik rol oynadığı belirtildi.



Raporda yer alan “Stratejik Erişim Endeksi”ne göre, dünya genelinde 15 ülkede cep telefonu sahibi toplam 607 milyon kişinin banka hesabı bulunmuyor. Bu kişiler finansal katılımı olmayan toplam nüfusun yüzde 60’ını teşkil ediyor. Bu endekse göre, özellikle Hindistan ve Çin’de cep telefonu sahipliğinin banka hesabı sahipliğinden oldukça fazla olduğu görülüyor. Türkiye bu endekste 10. sırada yer alıyor. Sonuca göre, Türkiye’de banka hesabı ve mobil cihaz sahipliği benzer oranlarda görülüyor.



Banka hesabı ya da mobil para hesabı olan kişilerin yüzde 20’si son bir yıldır bu hesaplarını kullanmıyorlar

Araştırma ile finansal erişimin sağlanmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan bahsi geçen platform, erişimi olan kişilerin finansal araçları pratik şekilde kullanabilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde banka hesabı ya da mobil para hesabı olan kişilerin yüzde 20’si son bir yıldır bu hesaplarını kullanmıyorlar. Kayıt dışı sistemde birikimin ise 4.2 trilyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık kayıt dışı işlem gerçekleştirmek zorunda kalan kişiler hiçbir yasal güvenceleri olmadığı için finansal riskle karşı karşıya geliyor ve resmi finansal sistemin sunduğu bir ürün için resmi finansal kanallara oranla 4 kat daha fazla ödeme yapılıyor.



Araştırma sonuçlarında diğer bir önemli nokta ise mobil ve dijital finansal hizmetlerin kullanımında dahi cinsiyet ayrımının söz konusu olduğu. Gelişmekte olan ülkelerde, erkeklerin banka hesabı sahipliği kadınlarınkinden yüzde 8 daha yüksek ve erkekler kadınlardan yüzde 20 daha fazla dijital ödeme yapıyor.



Bu tablo karşısında yayınlanan raporda finansal kuruluşların üstüne düşen sorumlulukların altını çiziyor. Dünya genelinde 5 hesap sahibinden biri banka hesabını kullanmıyor. Daha geniş kitleleri finansal sisteme dahil etmek ve hazır banka hesabı bulunan kişilerin daha çok kullanmalarını sağlamak için, finansal kuruluşların düşük maliyetli, kolay anlaşılır, kültürel farklılıkları ve beklentileri dikkate alan hizmetler sunmaları gerekiyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *