İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel WINTER IS NOT COMING;WINTER HAS COME!

WINTER IS NOT COMING;WINTER HAS COME!

319
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Cambridge eğitimli, siyaset bilimci, stratejist yazar Esen Ermiş Ertürk ile küresel ekonominin geleceğini konuştuk.Dünya çapında önemli kuruluşların  araştırmalarını analiz eden ve uluslararası önemli çalışmalara davet edilen Esen hanım flaş bir  manşet atarak söze başladı.

“Wınter ıs not comıng;wınter has come! Yani kış geliyor değil kış batı ekonomisi için çoktan geldi.”Batı'nın, dünyanın en büyük petrol, gaz ve metal ihracatçılarından biri olan Rusya'ya başlattığı ambargolar , emtia piyasalarını vurdu ve dünya çapında tüm ekonomiler için enflasyon sürecini başlattı.

Rusya Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'dan ham petrol ithalatını yasaklaması halinde petrol fiyatlarının varil başına 300 doların üzerine çıkabileceğini söyledi. Brent Pazartesi günü 139 doları gördü ve 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.Bir dipnot  Avrupa yılda yaklaşık 500 milyon ton petrol tüketiyor ve Rusya bunun yaklaşık %30'unu yani 150 milyon tonunu ve ayrıca 80 milyon ton petrokimyayı tedarik ediyor.

Gelelim FED ve para piyasalarında olan bştene.  Dünyanın Fed'in sıkılaştırmasının etkisini görmezden gelebilmesinin nedeni, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın şu an için düşük faiz oranlarında tkalmakta kararlı olmalarıdır. Yani hala dünya çapında bir  çok ucuz para dolaşımda ve park edecek ülke arayışında.

DÜNYA ÇAPINDA GENÇLERİN FİNANSAL GELECEĞİ İÇİN BİR ANKET YAPILDI SONUÇLAR MORAL BOZUCU!

Pew Araştırma Merkezi'nin bu baharda yaptığı bir ankete göre, 19 ülkedeki yetişkinlerin %70'i, ülkelerindeki çocukların finansal olarak nasıl geçinecekleri sorulduğunda, ebeveynlerinden daha kötü durumda olacaklarını söylüyor.

Anket yapılan 19 ülkenin tamamında, ülkelerinin mevcut ekonomik koşullarına olumsuz bakan kişilerin, ülkelerindeki çocukların gelecekte daha kötü durumda olacağına inanma olasılıkları çok daha yüksek. Örneğin Polonya'da ülkenin mevcut ekonomik durumuna olumsuz bakanların %63'ü çocukların gelecekte daha kötü durumda olacağına inanıyor. Ülkenin mevcut ekonomik durumunu iyi olarak gören Polonyalı yetişkinler arasında ise bunun aksine, sadece %19'u bu görüşü paylaşıyor. Farkın 19 ülkenin en küçüğü olduğu Japonya'da bile fark 17 puan.

Bununla birlikte, ülkelerinin mevcut ekonomisine olumlu bakanlar arasında bile, birçoğu gelecek neslin mali beklentileri konusunda karamsar. 

Dünya’nın tüm seçkin üniversitelerinin ekonomistleri ve sosyologları ve hatta dünya siyasetine yön veren düşünce kuruluşları şu anda şunu tartışıyor ; “Küreselleşme paradigması zayıflıyorsa, sonunda onun yerini ne alabilir? ”Ben olabildiğince lokal ve üretim odaklı, her ülkenin sahip olduğu kapasiteleri en üst seviyeye çıkarıp kendine yeteceği eko-politik modellerin öne çıkacağını düşünüyorum.Dünya barışının sağlanması ekonomi düzelmezse çok zor çünkü bu bir sarmal hep dediğim gibi pasta küçüldükçe, tabak azalmıyor aksine kavga artıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *