İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Yerli malı tüketim, bırakılacak en büyük miras

Yerli malı tüketim, bırakılacak en büyük miras

353
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilen ve bugün kısa adıyla Yerli Malı Haftasıile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye`nin 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan ihracatının 2018 sonu itibariyle 167,9 milyar dolara, aynı dönemde tarımsal ürün ihracatının da 4,1 milyar dolardan yüzde 356,5 oranında artarak 18,5 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Başkan Matlı “2019 yılında Türkiye`de gıda ve tarım sektöründe ihracat, yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 14,37 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,97 düşüşle 10,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış Ticaret Dengesi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,37’lik artışla, 3,97 milyar dolara yükseldi” dedi.

Türkiye’nin tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde hem ihracatçı hem de ithalatçı konumda olduğunu ve yerli ürünlerini koruyarak katma değerli hale getirmesinin önemine dikkat çeken BTB Başkanı Özer Matlı, “Türkiye’nin yöresel nitelikte olup yerel çekicilikleri bünyesinde barındıran birçok potansiyel ürünümevcut. Özellikle yerli malı tüketimine yoğunlaşarak ulusal markalarımıza sahip çıkmak, ürünlerimizin küresel pazarlardaki markalaşma sürecini de hızlandıracaktır” diye konuştu.

BTB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, “Türkiye, fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde dünya üretimindebirincisırada yer alırken, Çin, Hindistan, ABD gibi ülkelerle yarışarak 55 üründe dünya üretiminde ilk 10 ülke içerisinde yer alıyor. Bir ülkenin güç dengeleri üretim, tüketim ve verimlilik üzerine kuruludur. Üretimin yerli ve sürdürülebilir olması ise ancak tarımda, ticarette, sanayide ve enerjide dışa bağımlılığı azaltarak olabilir. Bu nedenle yerli üretim desteklenmeli, milli tüketim bilinci geliştirilmelidir. Yerli malı tüketim bilinci, yarınlara bırakılacak olan en büyük mirastır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *