İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Ziraat Odası’ndan meyve suyu fabrikalarına tepki

Ziraat Odası’ndan meyve suyu fabrikalarına tepki

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, meyve hasadının başlamasıyla birlikte döküntü ve dip meyve olarak adlandırılan ürünlerin değerlendirilmesiyle alakalı açıklamalarda bulundu. Çelik, “ Döküntü malın fiyatı ne kadar yukarıya çıkarsa, sofralık ürünün fiyatını da alttan yukarı doğru desteklemiş oluyoruz” dedi.

Bursa’da en çok şeftali ve elma üreten yerin İnegöl olduğunu belirten Sezai Çelik, “Rüzgarların çıkmasıyla şeftali hadadının başladığı şu günlerde şeftalilerin olgunlaşmasıyla birlikte döküntü mal oluşuyor. Aynı şey elma hasadında da meydana geliyor. Döküntü mal oluştuktan sonra bunu bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Değerlendirme noktasında da en önemli yer meyve suyu fabrikaları. Bu sebepten ötürü biz Yenişehir, Mudanya, Kestel, Osmangazi ilçelerimizin oda başkanlarıyla bir haftadır bu konuyu görüşüyoruz. Meyve suyu fabrikası Aroma fiyatı 40 kuruş olarak belirlemiş, aynı zamanda alım da yapmıyor. Yani keyfine göre hareket ediyorlar. Diğer meyve suyu fabrikalarının müdürleriyle de bir görüşme yapıldı. Onlar da aynı şekilde beyanlarını ilettiler. Dolayısıyla bir sonuca varamadık. Neden alım yapmadıklarını sorduğumuzda geçen seneden kalan konsantre olduğunu, aynı zamanda meyve suyu tüketiminin düştüğünü söylüyorlar. Yani kısacası sanayiciler bizim sırtımızdan geçinmeye devam ediyor” diye konuştu.

Sözlerine devam eden Çelik, “Toplantıdan çıkan sonuç ise sayın il tarım müdürünün de destekleriyle yurt dışından gelen konsantre vergilerinin yükseltilmesi, gerekirse bunların yasaklanması konusunda fikir birliğine varıldı. Döküntü malın fiyatı ne kadar yukarıya çıkarsa, sofralık ürünün fiyatını da alttan yukarı desteklemiş oluyoruz. Bu noktada çiftçi bir masrafını daha çıkarmış oluyor. Onun için meyve suyu fabrikaları ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Malumunuz Yenişehir´de şeftali bahçelerinde ağaç kesimlerine başlandı. Bu insanlar para kazanmadığı zaman ağaçları kesiyor. Bunların üretimi düştüğü zaman meyve suyu fabrikaları da yurt dışından konsantreyi aynı fiyattan alamayacaklar. Benim buradan bir ricam da İTSO başkanımız Yavuz Uğurdağ’a olacak. Malumunuz etrafımız kaynıyor, dünyanın ne olacağı belli değil. Tarım ürünlerini işleyen fabrikalar yapmaktan korkmasınlar. Yarın mobilya sektörü tıkanır, alternatif olarak hazırda bir fabrikaları olsun. Bizim de burada pazar sıkıntımız kalkmış olur. Meyve fabrikası yapmaktan, un fabrikası yapmaktan korkmasınlar. Kurutulmuş meyve Avrupa´da çok değerleniyor. Dünyanın her yerinde buna rağbet var. Bu alanda bir çalışma yapılabilir. Buradan İnegöl yatırımcılarına sesleniyorum, örneklerini verdiğim fabrikaları yapabilirler” dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *