İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle T.B.M.M.'YE soru önergesi sundu.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın Meclise sunduğu önergede: ''Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisine doğrudan ilgilendiren 6. dönem toplu görüşme müzakerelere 1 Ağustos 2021 Tarihi itibari ile başlamış, sözde Yetkili Sendika ve Kamu-Sen iş birliği ile hükümete sunulan ortak teklif neticesinde 23 Ağustos 2021 Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Gıda enflasyonu % yüzde %40’a yaklaşmışken, 2022 için %5+7 ve 2023 için %8+6 zam; kredi batağına batmış ve kredi kartlarına mahkûm yaşayan devlet memurunun ve emeklinin durumundan Memur Sen'in haberdar olmadığını göstermektedir. Doğalgaza ve elektriğe tüm tüketim maddelerine gelen zamlar ortada'' diye belirtmiştir.
''Sessiz kalındı''
Dikbayır: ''anlaşmanın açıklandığı basın toplantısında tarihte görülmemiş bir olay yaşandı. Çalışma Bakanı, üye sayısı %1'in altında kalmış sendikalar için ''merdiven altı'' ifadesini kullandı. TDK'una göre merdiven altı demek ''gerekli koşullar oluşturulmadan'' anlamına gelmektedir. Şu anda örgütlenmiş olan sendikaların hepsi yasalar çerçevesinde kurulmuş ve hak mücadelesi vermektedirler. Çalışma Bakanının merdiven altı ibaresini kullanması oldukça vahimdir. Daha büyük talihsizlik ise 2 büyük Sendikanın Genel Başkanının önünde bu ifade kullanılırken sendikacıların buna sessiz kalmasıdır.
Buna göre;
1 - Enflasyonun bu denli yüksek olduğu ülkemizde açıklanan bu zamların memur ve memur emeklileri için yeterli olduğuna inanıyor musunuz?
2 - Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretleri sürekli eriyen ve fakirleşen kamu çalışanının bu kayıplarını ne şekilde karşılamayı düşünüyorsunuz?
3- Toplu Sözleşme sonucunun açıklandığı basın toplantısında; sayısal olarak işkolunda %1'in altında kalan sendikalar için kullandığı merdiven altı ifadesi için ne düşünüyorsunuz?
4 - Yandaş olmayan ve ya bir partinin arka bahçesi olmayan bağımsız sendikalara yok edilmek mi isteniyor?
5 - Anayasanın eşitlik ilkesine 4688 Sayılı sendikalar kanununa uluslararası sözleşmelere aykırı olan sendikalı üyelere verilecek olan toplu sözleşme ikramiyesine %1 barajını toplu sözleşme ile koymak hangi yasal gerekçe ile yapılmıştır. Bu yanlıştan geri dönmeyi düşünüyor musunuz?
6 - Sayın Bakan, ''merdiven altı'' ifadesi için %1'in altındaki sendikalar ve üyelerinden kamuoyu önünde özür dileyecek midir?'' diye ifade etti.