İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için meclise bir önerge sundu
''Skala adaletsizliği bertaraf edilerek ortadan kaldırılmıştır ''
Dikbayır: ‘’ Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde çalışan işçilerimize aynı işi yaptığı halde farklı ücretlendirmeler yapılmaktadır. Türkiye Yol İş Sendikası ile Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS (Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) arasında imzalanan 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesine göre; 15.07.2005 tarihinden önce işe girenler 1. Skala 15.07.2005 tarihi sonrası işe girenler 2. Skala ve 29.04.2005 tarihinden sonra protokolle işe girenler ise 3. Skala olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca yine 29.04.2015 tarihinden sonra protokol dışında işe alınan personel 2. Skala üzerinden ücretlendirilmekteyken, 2020 yılında Karayolları işçileri örgütlenip Karayolları Skala Mağdurları Platformunu kurup Karayolları çalışanları olarak adaletsizlik karşısında verdikleri mücadele neticesinde 19. Dönem toplu iş sözleşmesinde 3. Skala adaletsizliği bertaraf edilerek ortadan kaldırılmıştır'' diye ifade etti.
''Devlet, gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür''
Dikbayır: ''Ücret Farklılığı nedeniyle mağduriyet yaşayan personeller tarafından 2. Skalada yaklaşık 16 bin kişi bulunduğu skalalar arasındaki farkın kademe ve kıdemle ilişkilendirilmediği, her sözleşme döneminde farkların makası iyice açıldı. İfade edilmektedir. Ücretlendirme farklılığına maruz kalan personel hak ve motivasyon kaybı yaşamakta ve çalışma ortamında oluşan olumsuzluk iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Anayasamızın 10. Maddesinde yer alan ‘’Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır’’ ibaresi göz önünde bulundurulduğunda, aynı işi yapan Karayolları personellerimizin 3 farklı skalada ödeme yapılıyor olması, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Anayasaya aykırı bir ücretlendirme yapıldığını göstermektedir; yine, Anayasamızın 55. Maddesine göre; Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür'' diye belirtti.
''Adil ve uygun bir ücrete hakkı vardır.''
Dikbayır: ''İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 23. Maddesi B) Herkesin, hiçbir ayrım gözetilmeksizin, eşit çalışma karşılığında eşit ücret almaya hakkı vardır C) Çalışan herkesin, kendisine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yaşam sağlayan ve gerekirse her türlü toplumsal koruma araçlarıyla da tamamlanan adil ve uygun bir ücrete hakkı vardır. Ek olarak 4857 numaralı İş Kanunun 5. Maddesinde ‘’İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz’’ ibaresi yer almaktadır.
Buna göre;
1- Bakanlığınıza bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde 1., 2. Ve 3. Skala da çalışan personel sayısı nedir?
2- Aynı işi yapan personeller arasında işe giriş Tarihi itibari ile ortaya çıkan ücretlendirme farkının sebebi nedir?
3- Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde uygulanan farklı skalalar da istihdam edilen personelin kadro / unvanları nelerdir?
4- Bakanlığınıza bağlı diğer kurum / kuruluşlarda da bu ücretlendirme farkı mevcut mudur?
5- İşçiler arasında aynı işi yapmalarına karşın farklı ücret ödenmesi hem Anayasa hem de ilgili İş Kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kanun hükümleri neden uygulanmamaktadır?
6- İş barışını bozan bu ücretlendirme farklılığının giderilmesi düşünülmekte midir?'' diye sordu.