İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dikbayır’ın hazırladığı soru önergesi meclise sunuldu

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır,  Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle meclise soru önergesi sundu.

 
”Küçük ve orta ölçekli işletmeler kaderlerine terk edilmişlerdir”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır TBMM’ye sunmuş olduğu önergede: ”Korona salgın hastalığı her geçen gün ülkemizde artmaktadır.  Hastalığın hızını kesmek ve en aza indirmek için 26 Nisan 2021’de yapılan açıklama ile 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma kararı verilmiştir.  Tüm esnaf o gece adeta ekranlara kilitlenmiş destek paketi ile ilgili yapılacak açıklama beklemişlerdir.  Ne yazık ki beklenen olmamıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler kaderlerine terk edilmişlerdir ” diye belirtti.
 
”Devlete arka çıkan vatandaşın mağduriyeti giderilmedi”
Dikbayır: ”Günlük yevmiye ile çalışan emekçiler,  esnaf bu süreçte çok yıpranmışlardır. Evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiştir. Dişinden tırnağından arttırdıkları ile vergi vererek devlete arka çıkan vatandaşın mağduriyeti giderilmemiş ve görmezden gelinmiştir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler iflasın eşiğindedirler. 17 günlük desteksiz tam kapanma da birçoğunu iflas ettirecek, işletmelerini 17 günün ardından da açamayacaklarıdır. ” diye ifade etti.
 
”Destek paketleri yeniden düzenlenmeli”
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır,  salgın koşullarına göre destek paketlerinin belirlenip yeniden düzenlenmesi gerektiğini TBMM’ye sunduğu önergede belirtti. Dikbayır: ” Kısa vadede esnaflarımıza sunulacak desteklerin belirlenmesi, vergilerin ve sabit giderlerin salgın koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Buna göre;
1-   Gerçekleşecek olan tam kapanma sürecinde dükkanları kapanan esnaflar kiralarını, Bağ-kur – SSK gibi primlerini ve diğer zorunlu ödemelerini nasıl yapacaklar? Bununla ilgili alınan/alınması düşünülen bir çalışma var mıdır yoksa nedeni nedir?
2- Günlük yevmiye ile çalışan emekçiler nasıl evine ekmek götürecek? Destek adı altında verilen kredileri nasıl ödeyecekler?  Kredi öteleme neden yapılmamıştır?
3- 1 senedir kapalı olan ve yalnız bırakılan hizmet sektöründe faaliyet gösteren meslek sahipleri hayatlarına nasıl devam edecek?  Bu insanlar ve aileleri neden kaderlerine terk edilmiştir? Devlet vatandaşını hiç mi düşünmemektedir?  Sizin hükümetinizden önce hiç böyle vatandaşın kaderlerine terk edilmesi gibi bir durum söz konusu olmuş mudur?
4- Mahsulü para etmeyen çiftçimiz ne olacaktır?
5- Emekliye şaka gibi bayram ikramiyesi artırımı yapılmıştır.  Verilen 100 liralık artırımın yeteceği düşünülmüştür. Hazine Bakanı olarak size 100 liralık zam yeterli midir?
6- Esnaftan, çiftçiden, emekliden kısılacağına hükümetinizin israfından kısılması daha doğru değil midir?
7- Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere salgının başladığı 2020 Mart ayından bugüne kamu – kurum ve kuruluşlarına alınan yeni araç sayısı nedir? Kaç araç satın alınmış, kaça araç kiralanmıştır? ” ifadelerine yer verildi.