Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, yem fiyatlarının artmasıyla bu yıl kurbanlıkların yüzde 35 daha pahalı olacağını belirterek, “Yem fiyatı kurbanlıklara da yansıyor. Besiciye yem desteği verilseydi vatandaşta kurbanını daha ucuza alabilirdi.” dedi.
BAYRAM ÖNCESİ DAHA DA ARTIYOR
Sakarya Besiciler Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman ile bir araya gelen Serbes, Kurban Bayramı öncesi besicilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuklarını kaydetti. Serbes, yaptığı açıklamada, besicilerin en büyük sıkıntısının sürekli artan yem fiyatları olduğunu vurguladı. Son bir yılda yem fiyatların yüzde yüz arttığına dikkat çeken Serbes “Bayram öncesi neredeyse her gün yem fiyatları artıyor. Anormal bir artış söz konusu. Bu gün yem fiyatları 150-170 lira arasında değişiyor. Besici kardeşlerimiz artan yem fiyatından çok muzdaripler. Yem fiyatının çok yüksek olması ister istemez kurbanlık fiyatlarına da yansıyor. Bu sebeple bu yıl kurbanlıkları yüzde 30-35 daha pahalıya satılması bekleniyor. Besicilerde artan fiyatlardan dolayı çaresiz. Yem fiyatlarının yüksekliği hem besici kardeşlerimizi hem de vatandaşları mağdur ediyor.” diye konuştu.
BESİCİYE YEM DESTEĞİ VERİLMELİ
Besicilerin en büyük girdisinin yem olduğunu dile getiren Serbes, bu sebeple et üretiminin artması için besiciye yem desteğinin verilmesi gerektiğini söyledi. Serbes, “ Bu yılda Anadolu’da yaşanan kuraklık sebebiyle yem fiyatlarının daha da artmasından endişe ediliyor. Dışarıdan yem ithal ediliyor ancak yine de fiyat düşmüyor. Bizim ülke olarak yerli yem üretimini arttırmamız gerekiyor. Ayrıca devlet besiciye yem desteği de vermeli. Yem üretim yeterli olur, fiyat istikrarı da sağlanırsa et üretiminin artması ve etin ucuzlaması yanında Kurban Bayramı zamanında ise kurbanlıklar daha makul bir fiyata satılabilir. Bu şekilde vatandaşlarımız rahatça dini bir vecibeyi yerine getirmenin huzurunu ve mutluluğunu yaşar.” şeklinde konuştu.
KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT
Kurbanlık alırken uzmanların tavsiyelerine kulak verilmesinin önemli olduğunu ifade eden Serbes, şu uyarılarda bulundu: “Kurbanlıkların tüylerinin parlak ve canlı olması yani sağlıklı olması gerekiyor. Kurbanın vücut bütünlüğüne dikkat edilmeli. Bir veya iki gözü kör, boynuzunun bir veya ikisinin kökünden kırık, kulağı ve kuyruğu kesik olmaması gerekir. Ayrıca memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı ve çoğunun dökük olmamalı. Kurban türlerine göre de deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.”
Ender Serbes, hayvancılık üretiminin devamı için mümkün olduğunca dişi kurbanlık yerine erkek kurbanlık tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *