İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Siyaset Özkoç Figen Sakallıoğlu ile ilgili soru önergesi verdi

Özkoç Figen Sakallıoğlu ile ilgili soru önergesi verdi

399
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

CHP Sakarya Milletvekili, Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sakarya’nın gözde okullarından Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi’nin nitelikli okullar listesine dahil edilmemesini, Meclis gündemine taşıdı.

SAKARYA

CHP Sakarya Milletvekili, Grup Başkanvekili Engin Özkoç, konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sakarya’da geçen yıl TEOG sınavında 474 gibi yüksek bir puanla öğrenci alan, üniversite yerleştirme başarısı yüksek, nitelikli eğitimiyle göz dolduran Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi gibi bir okulun, sınavla yerleştirme sistemine dahil edilmemesinin “izaha muhtaç” olduğunu vurgulayan Özkoç, şöyle konuştu:

“Gözde Anadolu Liseleri, sınav sistemi dışına çıkarılarak, yok ediliyor.

Yoksul demiyorum, zengin olmayan bütün yurttaşlar için nimet olan bu kaliteli devlet okulları vasatlaştırılarak, aileler ve çocuklar cezalandırılıyor.

Sınavla öğrenci kabul edecek okullar, hangi kriterlere göre belirleniyor? Başarı mı, kalite mi, altyapı mı, kurumsallık mı, ne esas alınıyor?

TEOG puanları, üniversiteye yerleştirme başarıları gözönüne alınıyorsa, Sakarya’da öne çıkan Tes-İş Adapazarı Anadolu Lisesi, Mithatpaşa Anadolu Lisesi, Şehit Üsteğmen Selçuk Esedoğlu Anadolu Lisesi, Ali Dilmen Anadolu Lisesi, Şehit Muhammet Fatih Safitürk Anadolu Lisesi, Akyazı Konuralp Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi gibi Anadolu Liselerine ne oldu?

Hangi kriterlerle 14 lise belirlendi? Seçilen 14 okulun, 5’i Mesleki ve Teknik, 3’ü  İmam Hatip lisesi.

“ÖZEL OKULLAR ADRES GÖSTERİLİYOR”

Çocuğunu Mesleki Teknik Liseye veya İmam Hatip Lisesi’ne göndermek istemeyen veliler için sadece 6 seçenek var; 1 tane Anadolu Lisesi, 1 tane sosyal bilimler lisesi, 4 de fen lisesi.

Bu işin iki türlü tahribatı var.

Birincisi; evlatlarının iyi eğitim almasını isteyen anne babalara özel okullar adres gösteriliyor. Bakın biz bunu 4+4+4 sistemine geçilirken söyledik. Ben Meclis’te rekor konuşmayla 12 saatte anlattım; bu sistem, özel okulları mecbur kılacak. Ve ne yazık ki dediğimiz oldu; 2012’den bu yana özel okullardaki öğrenci sayısı ikiye katlandı. 2012’de özel okullardaki öğrenci sayısı 535 bin’di, 2017’de 1 milyon 174 bini buldu.

İkinci ivmeyi de bu yeni sistem yaratacak. Anne babalar, ellerindeki kıt imkanlarla, yemelerinden, içmelerinden, hayatlarından keserek evlatlarını özel okullara göndermek zorunda kalacak.

Hiç imkanı olmayanlar da sisteme mahkum kalacak. Ya da son yılların artan trendi açık liseye yönelecek.

“GEÇEN YIL PUANLA, BU YIL İKAMET BELGESİYLE KAYIT!”

İkinci büyük haksızlık da; çocuklarımızın emeklerinin ziyanı olacak. Yıllarca Anadolu lisesi sınavlarına hazırlanan, dönemin en yüksek puanla öğrenci kabul eden okullarına girmeye hak kazanan çocuklarımıza ne olacak? Geçen yıl 474 puanla girdikleri okula, bu yıl ikamet belgesiyle öğrenci kaydedilmesinin hesabını bu çocuklara kim verecek?”

“11 İLÇEDE HİÇ Mİ NİTELİKLİ OKUL YOK!”

Engin Özkoç, açıklanan listeye göre, Sakarya’da 11 ilçede nitelikli okul bulunmadığına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Sakarya’da belirlenen 14 nitelikli okul, 5 ilçenin sınırları içinde. Yani; Karasu, Kocaali, Kaynarca, Geyve,  Söğütlü, Karapürçek, Taraklı, Ferizli, Pamukova, Sapanca, Erenler’de bir tane nitelikli okul yok. Buralarda yaşayan aileler, çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak isterse, devlet bu ailelere nasıl bir imkan sağlayacak?

Hükümet, bu sorunun cevabını, 211 kalemde vergi ödeyen vatandaşa vermek zorunda. Eğitim, devletin en önemli hizmetidir. Neden insanlarımızın elindeki kısıtlı imkanları da ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz?

Tüm bu soruların yanıtını, Meclis’teki muhataplarına yönelttim. Sonuna kadar da sürecin takipçisi olacağım, velilerin, çocuklarımızın, yarınlarımızı düşünen vatandaşlarımızın yanında yer alacağım. Bu büyük haksızlığın önüne hep beraber geçmek, mücadele vermek zorundayız.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *