İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Siyaset Serbes: 'Milyonlara mal olan Hasanfakı sulama göleti 10 yıldır kullanılmıyor'

Serbes: 'Milyonlara mal olan Hasanfakı sulama göleti 10 yıldır kullanılmıyor'

Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Söğütlü İlçesi’nde bulunan Hasanfakı Göleti’nin savaklarının içinin dolu olması sebebiyle 10 yıldır tarımsal sulama amaçlı kullanılmamasının büyük bir kayıp olduğunu belirterek, “Bölgedeki çiftçilerimiz, Hasanfakı’nin sulama kanallarının bir an önce temizlenerek yeniden bu göletten tarlalarını sulamak istiyorlar.” dedi.

10 YILDIR SULAMA YAPILAMIYOR

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, daha önce gündeme getirdikleri yine tarımsal sulama amaçlı da kullanılacak Pamukova Ahiler Barajı’nın yapımını hayal ederken Söğütlü’de hazır bulunan Hasanfakı Göleti’nin atıl tutulmasının gerçekten düşündürücü olduğunun altını çizdi. Hasanfakı Göleti’nin dönemin Sakarya İl Özel İdaresi tarafından 2001 yılında tarımsal sulama amaçlı yapıldığını hatırlattı. 2 milyon 100 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Hasanfakı Göleti’nin tarımsal sulama kanallarının zaman içerisinde bakımsızlıktan tahrip olduğunu ve kanalların tıkandığı bilgisini veren Serbes, “Milyonlar harcanarak inşa edilen Hasanfakı Sulama Göletinden yaklaşık 10 yıldır savaklarının tıkalı olması sebebiyle tarımsal sulama yapılamıyor. Binlerce dönüm tarım arazisini sulama imkanımız varken bunun değerlendirilmiyor olması gerçekten inanılır gibi değil.” diye konuştu.

YÜK EKONOMİK KAYIP

Özellikle dünyanın kuraklıktan kavrulduğu bu dönemde, bir damla suyun bile boşa akıtılmaması gerektiğini vurgulayan Serbes, hazır bir su kaynağı değerlendirememenin insana acı verdiğini vurguladı. Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Yakın gelecekte su savaşlarından bahsediliyor. Su kaynakları artık stratejik bir hal aldı. Dünyada son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle sulu tarım hayati bir öneme sahip oldu. Su yoksa hiçbir şey yok. Biz ise elimizde hazır bulunan hazır kaynağı boşa harcıyoruz. Sulama yoluyla belki iki kat ürün alınabilecekken bunu değerlendirmemek Sakarya tarımımız için, il ekonomimiz için de büyük bir kayıp. Bu durumdan hem çiftçimiz hem de ekonomimiz büyük zarar görüyor. Daha çok üretip kazanacakken imkanımız olduğu halde aza razı oluyoruz.”

AHİLER BARAJI’NIN BİTMESİ BEKLENİRKEN HAZIR GÖLET DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Ender Serbes, Büyükşehir Yasası’ndan sonra bir çok yetki ve projenin belediyelere devredildiğine dikkat çekerek, hayvancılık ve tarımsal alanlarda belediyelere geniş yetkiler verildiğine işaret etti. Sakarya’da daha önce gündeme getirdikleri yine tarımsal sulama amaçlı da kullanılacak Pamukova Ahiler Barajı’nın da bir an önce tamamlanması gerektiğini anlatan Serbes, Söğütlü’de hazır bulunan Hasanfakı Göleti’nin savaklarının da temizlenerek vakit kaybedilmeden çiftçinin hizmetin sunulması gerektiğini vurguladı.

Serbes şöyle konuştu: “Ne yazık ki kaynaklarımızı verimli değerlendiremiyoruz. Pamukova’da çiftçiler dört gözle topraklarını sulamak için Ahiler Barajı’nın yapılmasını beklerken, Söğütlü’de ise hazır barajdan  10 yıldır sulama yapılamıyor. Burada yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Büyükşehir Yasası ile İl Özel İdareleri kapatıldı, yetkiler ve projeler belediyelere devredildi. Tarımsal sulama göletleri de bu kapsamda Sakarya Büyükşehir Belediyelerin sorumluluğuna bırakıldı. Büyükşehir Belediye yönetimimiz tarıma önem verdiğini her fırsatta dile getiriyor. Tarım dostu belediyemizden beklenti; bu göletlerin verimli bir şekilde değerlendirilmesi için harekete geçilmesi. Bölge çiftçilerimiz, Hasanfakı Göleti’nin savaklarının bir an önce tamamlanarak burada biriken su ile 10 yıl önce olduğu gibi yine tarlalarını sulamak istiyorlar.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *