İYİ Parti yöneticileri 1971 yılında sulak alanların korunmasına ilişkin imzalanan Ramsar Sözleşmesi’ne 1998 yılında dahil edilen Bursa Uluabat Gölü’ne incelemelerde bulundu. Birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan bölgedeki ziyarete İYİ Parti yöneticileri, İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı yöneticileri ve Bursa il yöneticileri katılım sağladı.
1971 yılında İran’ın Ramsar şehrinde birçok ülkenin imzaladığı Ramsar Sözleşmesi’ne Türkiye 1994 yılında taraf oldu. Sulak alanların, bataklıkların, sazlık alanların, sulak çayırların, türbiyelerin, tatlı, tuzlu, durgun su alanlarının korunmasına ilişkin atılan bu imza ayrıca bu alanların bitki çevresini ve canlı popüslasyonunu korumayı amaçlıyor.
Ülkemizin de imzasının ardından birçok sulak alan Ramsar Sözleşmesi kapsamında korumaya alındı. Bu sulak alanların en önemli bölgelerinden biri olan Bursa Uluabat Gölü de 1998 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesi kapsamında korumaya alındı. İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı yöneticileri de gerçekleştirdikleri ziyaret ile Bursa Uluabat Gölü çevresinde incelemelerde bulundu.
Yapılan incelemelere TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, GİK Üyeleri Müberra Çakır ve Hasan Toktaş, Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı MYK Başkanları, Yalova İlçe Yöneticileri, Bursa İl ve İlçe Yöneticileri katılım sağladı.
Sözleşmeler doğamızı korumanın en önemli adımları
Birçok göçmen kuş türünün yaşam ve üreme ortamı olan Bursa Uluabat Gölü çevresinde gerçekleşen incelemelerin ardından İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanı Berna Sukas “Ramsar Sözleşmesi gibi uluslararası anlamda koruyuculuğu benimseyen sözleşmeler ülkemiz için büyük önem taşıyor. Sulak alanların korunmasına ilişkin imzalanan bu sözleşme ülkemizde Bursa Uluabat Gölü dahil olmak üzere 13 sulak alanı kapsıyor. Dünyadaki yalnızca sayılı ekolojik çeşitliliğin, doğa güzelliğinin olduğu bir ülke değil; canlıların ve endemik türlerin yaşadığı bir ülkeyiz. Bu sözleşmeler doğamızı ve ekolojik çeşitliliğimizi korumak adına atılan adımların en önemli kapsamını oluşturuyor. Bu yüzden gerek uluslararası gerekse ulusal sözleşmelerle sulak alanlarımızın korunması adına adımlarımızı güçlendirmeli, doğamıza daha fazla sahip çıkmalıyız.” dedi.
Tedbirler geç olmadan alınmalı
Bursa Uluabat Gölü’ndeki incelemelere katılan İYİ Parti GİK Üyesi Müberra Çakır “Su kuşları ekolojik olarak sulak alanlara bağımlı olan kuşlardır. Bunun dışında insan ve tüm canlılar için su şüphesiz en önemli kaynaktır. Suyun önemini her geçen dakika daha da farkettiğimiz zamanlar yaşıyoruz. Yaşamsal döngünün devam edebilmesi için sulak alanlarımıza sahip çıkmamız ve geleceğimiz için önemsemeliyiz. Sürdürülebilirlik çalışmalarının iyi yapılması, takibinin de hassasiyetle üzerinde durulması gerekiyor.
Tıpkı kuşların beslenme, barınma ihtiyaçlarını karşıladığı gibi bizler de evlerimizi, köylerimizi yaparken sulak alan etrafını tercih ederiz. Çünkü yaşam için ana sudur. Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren iklim değişikliğinde sulak alanlar sera gazı salınımı için yutak alan görevi görmektedir ve iklim değişikliğinin etkilerinden az etkilenmek için önemli rol üstlenmektedir. Birçok görevi üstlenen sulak alanlar üzerinde hassasiyetle durmalıyız. Bilinçsiz sulama teknikleriyle, sulak alanlarımızın kurumasına sebebiyet veriyoruz. Sulak alanların önemini fark ederek tedbirlerimizi geç olmadan almalıyız.” sözlerini kaydetti.
İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı tarafından gerçekleşen incelemelerin ardından ilgili kurumlarla paylaşmak üzere bir rapor hazırlandı.