İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PARDUS yaygınlaştırılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilmeye devam edilen PARDUS sürümlerinin yeni teknolojiler için hazırlandığını belirterek, “PARDUS, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak. İmzaladığımız protokolle, PARDUS Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayarında yaygınlaştırılacak.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi (ULAKBİM) arasında, yerli ve milli işletim sistemi PARDUS’un yaygınlaştırılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Tören, Bakan Varank, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

PARDUS’un imzalanan protokolle yaygınlaştırılacağını belirten Bakan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:

MİLLİ YAZILIM HAMLESİ: Başkanlığımız, teknolojinin sunduğu imkânlardan en iyi şekilde faydalanıyor. Teknolojiyi bu denli etkin kullanan kurumumuz, geçen sene tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir karar aldı. Milli Yazılım Hamlesini hayata geçirerek; merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarının tamamında bilgi-işlem altyapısını millileştirmeye odaklandı. 

ETKİN SİSTEM: Diyanette şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım PARDUS’a geçti. Yurtdışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu. Böylece Başkanlığımız pandemi sürecinde, güvenli ve maliyet etkin bir sistemi en hızlı devreye alan kurumlardan oldu.

10 BİN BİLGİSAYARDA KULLANILACAK: İmzalayacağımız protokolle Açık Kaynak PARDUS’un Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan on bin bilgisayara yaygınlaştırılması mümkün olacak. Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış olan en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor.

AÇIK KAYNAK TEKNOLOJİLER: Açık Kaynak teknolojiler, bağımsız ve güvenli bir bilişim altyapısına sahip olmada kritik önem taşıyor. Açık kaynak teknolojileri kullanarak, ticari firmaların size çizmeye çalıştıkları sınırların dışına çıkmış oluyorsunuz. Tabi bu durum sizi bilişim alanında tüketici olmaktan çıkarıp, üretici olmaya teşvik ediyor.

SİBER GÜVENLİK: Açık kaynak aynı zamanda siber güvenlik açısından da önemli avantajlar sunuyor. Yurt dışından alınan ürünler; hem bilgi güvenliği hem de dış bağımlılık açısından önemli maliyetler doğurabiliyor. Bakanlık olarak yazılım ekosisteminin geliştirilmesini son derece önemsiyoruz.

YAZILIMIN OMURGASI: Dijital dönüşüm ve yapay zekâ temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım, yazılımın omurgasındaysa insan kaynağı var. Yazılım ekosistemimizi daha da ileri taşımak adına Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu kurduk. Platformda; özel sektörden, kamudan, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden paydaşlarımız var.

MİLLİ KAYNAKLAR YURT İÇİNDE KALACAK: Yürüteceğimiz projelerle; ülkemizdeki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırmayı hedefliyor, açık kaynak kodla geliştirilecek kritik yazılımları yurt içinde üretmek istiyoruz. Bu sayede; bilişim alanındaki dış bağımlılığı azaltacak, milli kaynakların yurt içinde kalmasını sağlayacak ve siber güvenlik sorunlarını bertaraf edeceğiz.

PARDUS’un yaygınlaştırılması da titizlikle yürüttüğümüz projelerden birisi.

AKILLI TAHTALARA ÖZEL: Şu an 100 bine yakın kullanıcı PARDUS işletim sistemini kullanıyor. Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma Bakanlıkları ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumlar hali hazırda analiz ve dönüşüm sürecindeler. Pardus’u erken yaşlarda öğrencilerimize de tanıtmak istiyoruz. Bu manada Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki Akıllı Tahtalara özel bir Pardus sürümünü yaygınlaştırıyoruz. Pardus ne kadar yaygınlaşırsa; eksiklikleri de o denli tespit edilip raporlanacak ve bu sayede geliştirme süreçleri hızlanacak.

AKILLI CİHAZLAR ARASINDA DA YER ALACAK: Yeni teknolojiler için Pardus sürümleri hazırlamaya devam ediyoruz. Nesnelerin İnterneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı mini-bilgisiyarlar için yakın zamanda bir sürüm çıkaracağız. Böylece Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak. Gençlerin bu sistemi kullanmasını teşvik etmek için interaktif eğitim içerikleri hazırlıyoruz.

DİJİTAL ROZET: Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun son 2 aydır devam eden Açık Seminerleri hakkında da bilgi vermek istiyorum. Temmuz ayından itibaren öncelikle PARDUS olmak üzere, çevrim içi eğitimlere başlayacağız. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayanlara dijital rozet vereceğiz. Dijital rozete sahip olanlar, bu alandaki yetkinliklerini ispatlamış olacaklar.

YAZILIM OKULLARI: Yine Açık Kaynak Platformu kanalıyla, kodlama eğitim programları düzenleyecek ve yazılım okulları açacağız. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek.

YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER: Bilişim alanında yerli ve milli çözümler geliştirilmesinde en önemli paydaşlarımızdan birisi de Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz. Bu vesileyle Başkanımız Sayın Ali Taha Koç’a da gösterdikleri işbirliği için teşekkürlerimi iletiyorum. Milli Teknoloji Hamlemiz, attığımız somut adımlar sayesinde hızla hayat bulacak.

“ÇALIŞMALAR MEVYESİNİ VERİYOR”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Başkanlık olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız uhdesinde faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK ile 2019 yılından bu yana yürüttüğümüz ortak çalışmalar meyvesini vermeye başlamaktadır. Bir aydan fazla süredir, başkanlık merkez teşkilatımızda, 502 bilgisayarımızda TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli ve milli işletim sistemi PARDUS kullanılmaya başlanmıştır. İl ve ilçelerimizde 400 noktaya ulaşmış durumdayız, PARDUS kullanma noktasında” açıklamasında bulundu.

PROTOKOLÜN İÇERİĞİ

İmzalanan protokol kapsamında, TÜBİTAK tarafından, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde tanıtım ve eğitim faaliyetleri, istemci bilgisayarlara Pardus kurulumu, uygulama ve sunucu sistemlerinin açık kaynak muadillerine dönüşümleri yapılacak. İstemcilerin uzaktan merkezi yönetimi için LiderAhenk, kimlik yönetimi için de Engerek ürününün kurulumu gerçekleştirilecek.

PARDUS NEDİR?

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Bakan Varank, programın ardından Diyanet İşleri Başkanlığında bulunan kütüphaneye de bir ziyaret gerçekleştirdi.