İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başkan Erdoğan, Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii’nin açılış törenine katıldı

Resmî ziyareti dolayısıyla gittiği Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte, Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii’nin açılış törenine katıldı.

Bişkek’te Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan caminin açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kırgızistan ziyaretinde eşlik eden bakanlar da hazır bulundu.

Törende yaptığı konuşmasında açılışı yapılan caminin İslam dünyası Kırgızistan için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’na da böylesine hayırlı bir işe vesile olup öncülük ettikleri için tebriklerini ifade etti.

“BU ESERİN KARDEŞLER ARASINDA BİRLİĞİN VE BARIŞIN SEMBOLÜ HÂLİNE DÖNÜŞMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”

İmam Serahsi Camii’nin, mimarisi ve külliye bütünlüğü içindeki konumuyla hem dost ve kardeş ülke Kırgızistan’a, hem Orta Asya coğrafyasına çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, camiinin; 7 bin metrekarelik bir alanda 37 metre kubbe yüksekliği, 4 minaresi, iç ve dış avlusuyla toplam 20 bin kişiyi bulan ibadet alanıyla tam anlamıyla bir külliye olduğunu söyledi.

Camiinin, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte var olan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin yeniden yeşermesine vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eserin kardeşler arasında birliğin, dirliğin, huzurun ve barışın âdeta sembolü hâline dönüşmesini temenni ediyorum. Zira biz iki ayrı devlet, ama tek milletiz. Hepsinden öte, tek ümmetiz” diye konuştu.

“BUGÜN NEREDE BİR KUBBE, BİR MİNARE VARSA BİLİYORUZ Kİ ORASI MÜSLÜMAN YURDUDUR”

Büyük emekler sarf edilerek altı yılda ortaya çıkarılan eserin, Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya’nın kalbinde baki kalacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Camiler, İslam medeniyetinin alametifarikasıdır. Bizim şehirlerimizin merkezinde daima camileri bulunur, mescitler bulunur. Bursa’dan Konya’dan, Buhara’dan Kahire’ye, Saraybosna’dan Timbuktu’ya kadar coğrafyamızın dört bir köşesinde kurduğumuz şehirler hep camiler etrafında şekillenmiştir. Bu açıdan şehirlerimizin mimari açıdan medeniyetimizin izlerini taşıyan gelenekle moderni mezceden geniş, refah, estetik ve kullanım olarak işlevsel ibadethanelerle teçhiz edilmesini çok önemli görüyorum. Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camiinin de tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum.”

Camilerin, kattıkları anlam sebebiyle büyük ve güzel olarak inşa edildiğine işaret ederek camilerin ferahtır, huzurlu ve kasvetten uzak mekânlar olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa, biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. ‘Şehadetleri dinin temeli’ olan ezanlar, işte bu minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur. Bu bakımdan camilerimizin büyüklüğü ve güzelliği, bizim için ancak iftihar kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul dendiğinde yedi tepesindeki yedi caminin akla gelmesi gibi Bişkek’in de sahip olduğu diğer eserlerin yanı sıra bu güzide camii ile de anılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin ve edilen duaların bereketiyle tüm Müslümanların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze olsun hafiflemesini, ümmet olarak çok daha güzel günlere kavuşabilmemizi Rabbimden diliyorum” şeklinde konuştu.

“ARAMIZA FİTNE SOKMAYA ÇALIŞAN FETÖ’YE KARŞI HER DAİM UYANIK OLMALIYIZ”

Caminin açılışını, ibadet ve ibadethaneler konusundaki hassasiyetini yakından bildiği Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile birlikte yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin diyorum. Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı da her daim uyanık olmamız gerektiğini bu vesileyle tekrar vurguluyorum. Kırgızistan ve ülkemiz arasında ortak din, dil, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlenmesini temin edecek bu abide eserin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum.”

Konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duaya iştirak eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile birlikte kurdele kesip, caminin açılışını yaptı.


KAYNAK:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/96360/cumhurbaskani-erdogan-cumhuriyet-merkez-imam-serahsi-camii-nin-acilis-torenine-katildi