İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAÜ’nün yeni Rektörü nasıl atanacak?

Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığına (YKK) seçilen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü görevini bırakması ile birlikte mevcut rektör yardımcılarının da görevleri sona erecek. Bu nedenle Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) tarafından Sakarya Üniversitesi’ne en fazla 6 ay görev yapacak Vekil Rektör ataması yapılacak.

Yükseköğrenim Kurumu (YÖK), Vekil Rektör ataması için Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da görüşünü alarak mevcut Rektör Yardımcılarından birini atayabileceği gibi, Sakarya Üniversitesi içinden ya da Yalova Üniversitesi’nde olduğu gibi dışarıdan da profesör unvanına sahip bir akademisyeni atayabilecek.

Atanan Vekil Rektör’ün, Yükseköğrenim Kurumu tarafından Cumhurbaşkanlığına sunulacak Rektör isimleri arasında yer alma veya Cumhurbaşkanı tarafından atanma beklentisi yüksek olmasına rağmen, Ege Üniversitesi’nde olduğu gibi Vekil Rektör’ün Rektörlüğe atanma garantisi bulunmamakta.

Sakarya Üniversitesi’ne vekil rektör ataması ardından Yükseköğrenim Kurumu, Sakarya Üniversitesi Rektör aday adaylarının başvurusu için ilan yayınlayacak. Aday adaylarına başvuru için 10-15 günlük bir süre tanınacak.

Adaylarda;

“Profesör” olarak en az üç yıl görev yapmış olması, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu hükümlerine göre devlet memuru olarak istihdam edilebilmek için engel bir halin bulunmaması, Rektör olarak atama işleminin ikmal edildiği tarih itibarıyla 67 yaşını tamamlamamış olması şartları aranacak.

Ayrıca aday adaylarından Rektör Adayı Bilgi Formu ile, özgeçmişi, yayınları, idari görevleri, uluslararası deneyimleri, üniversite için öngördüğü proje ve tasarıları, rektör adayı olmaya sevk eden nedenleri, rektör adayı olarak potansiyelinizi ve vizyonunuzu ortaya koyacak çalışmalar hakkında bilgiler istenecek.

Başvurusunu yapan Rektör aday adayları mülakata alınacaklar. Mülakat sonrası belirlenen 3 rektör adayının ismi Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Önerilen isimlerden biri, 1 ay içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 yıllığına atanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 ay içinde önerilen isimlerden birini atamaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde listede ismi olmayan herhangi bir profesör, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanabilecek.
https://marmarabasin.com/universite/saunun-yeni-rektoru-nasil-atanacak-53488.htm