İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Akademi Üniversite’de Yakınçağ Türk tarihi ele alındı

Akademi Üniversite’de Yakınçağ Türk tarihi ele alındı

Tarih ve Medeniyet Akademisi’nde Türkiye’nin yakın çağ tarihi masaya yatırıldı

KOCAELİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı olan Akademi Üniversite Tarih ve Medeniyet Akademisi’nde, Türkiye’nin yakın çağ tarihi masaya yatırıldı. Prof. Dr. Haluk Selvi tarafından verilen “Yakınçağ Tarih Okumaları” başlığındaki derse tarih öğrencilerinin yanı sıra mimarlık ve basın yayın tahsili gören öğrenciler de ilgi gösterdi. Prof. Dr. Selvi, derste Sultan Abdülhamit ve İttihat Terakki Cemiyeti ile ilgili geniş bilgi aktardı.

HAYATINI ÖRNEK ALMALIYIZ

Prof. Dr. Haluk Selvi’nin Yakınçağ Tarih Okumaları dersi Akademi Üniversitesi’nin diğer derslerinde olduğu gibi Umuttepe Cami Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yakınçağ Tarih Okumaları dersi 5 hafta boyunca devam edecek. 

İTTİHAT VE TERAKKİ DÖNEMİNİ İYİ ANLAMALIYIZ

Prof. Dr. Selvi derste, Türkiye’nin yakın çağına damgasını vuran Sultan Abdülhamit ve buna bağlı olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilgili geniş bilgi aktardı. İttihat ve Terakki dönemini Türkiye Cumhuriyet tarihinin temeli olarak ifade eden Prof. Selvi, “Bu dönemi iyi anlamazsak ondan sonra gelen Cumhuriyet tarihini ve beraberindeki inkılapları anlayamayız. Çünkü bu dönemden bahsederken Cumhuriyetin kurucu kadrosundan da bahsediyoruz” dedi.

KARMAŞANIN ASIL SEBEBİ

Başta Sultan Abdülhamit dönemi olmak üzere birçok tarihi meselede belgelerden yola çıkmak gerektiği üzerinde duran Prof. Haluk Selvi, bu çerçevede yapılan yanlışlara değindi. Anılardan yola çıkmanın sakıncalarına dikkat çeken Prof. Selvi, “Yakın tarihe yönelik araştırma yaparken anıları en sona bırakmalıyız. Çünkü anılar güvenilirliği en zayıf kaynaklardır. Çünkü kişi olayları kendi merkezinden görür. İttihat ve Terakki dönemi ile Sultan Abdülhamit dönemini çıkmaz hale getiren de bu anılardır. Arşivlerden binlerce belge bulup Sultan Abdülhamit’in istibdatçı ya da büyük bir padişah olduğunu bulur ve bunu inşa edebilirsiniz. Ama gerçek entelektüel manada tarihçilik, bunların hepsini toplayıp bir hakim gibi davranmadan, sağlık bir neticeye ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *