Katar’da düzenlenen yarışmada şampiyon olan İmam Hatipli kızlarımız, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na katıldı
KOCAELİ
Türkiye’nin en büyüğü olan 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kılavuz Gençlik Sahnesinde Uluslararası Arapça Münazara Şampiyonası'nda 15'inin ana dili Arapça olan 50 ülkeyi geride bırakarak birinci olan İzmit Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri konuk oldu. Programı Genel Sekreter İlhan Bayram ile Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal da takip etti.
GELECEĞİ İNŞA EDECEK OLAN KIZLARIMIZ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Kılavuz Gençlik Avlusunda takip ettiği programda, söyleşinin moderatörlüğünü yapan yazar Mevlana İdris’e ve konuk öğrencilere 23 Nisan’da dünyanın dört bir yanından Kocaeli’ye gelen çocukların resmettiği özel bir albümü hediye etti. Genel Sekreter İlhan Bayram, ‘’Değerli misafirlerimiz anadili Arapça olan gençlerle yarışarak dünya birincisi oldular, bende 2 kız babasıyım, çocuklarımızı görünce gurur duyuyorum. Geleceğimiz gençler ama onları yetiştiren annelerdir. Geleceği inşa eden anneler de bu kızlarımız olacaktır, Allah yollarını ve bahtlarını açık etsin’’ dedi.
YARIŞMANIN ARKA PLANINDA NELER OLDU
Kılavuz Gençlik Sahnesinde konuk olan yarışma birincileri kızlarımız yarışmanın arka planını ve Arapça gibi köklü bir dil ile böyle bir başarının nasıl geldiğinin hikayesini dinleyicilerle paylaştı. İmam Hatip Lisesi 9. sınıf öğrencileri olarak 3 yıldır münazara yarışmalarına katılmaya başladıklarını ve bunun 2 yılında Türkiye birincisi olduklarını kaydeden kızlarımız, 3. yılda ise Katar’da yapılan yarışmaya hak kazandıklarını, 30 gün önceden siyasi, sosyal ve ekonomi içerikli 30 konunun tez ve anti tez olarak kendilerine bildirildiğini söylediler.
ONLARA KENDİ SİYASETLERİYLE MEYDAN OKUDUK
Şampiyon kızlarımız, ‘’Aslında başta gözümüz korkmuştu ama insan içine girince aslında bizim küçük değil büyük insanlar olduğumuzu fark ettik, bunda bizi yalnız bırakmayan öğretmenlerimizin desteği çok büyük. Konu Ortadoğu siyaseti olunca, onlara kendi siyasetleriyle meydan okumak demekti. Konunun en uzak yerlerine kadar gittik, araştırdık, sonra tercümesini yaptık. Bizler İmam Hatipliyiz gönül coğrafyası denilen o şeyin ne demek olduğunu, aslında Türkiye’nin İslam’la şahlanacak sözlerinin soyut değil, somut olduğunu gördük.’’
İŞ BİRİKTİREN DEĞİL İŞ BİTİREN OLACAĞIZ
‘’Benim varlığım davam için lazımsa ben benim olamazdım, bu yüzden hep daha fazla çalıştık, belki hayatımız boyunca kazanamayacağımız bir tecrübeyi bu yarışma sayesinde kazandık. Katar deyince aklımıza dünya birincisi olduğumuz gelmiyor, biz orada daha fazlasını öğrendik. Şunu anladık ki; tavize ve savsaklamaya vaktimiz yok, yetinmeyeceğiz daha çok çalışacağız, iş biriktiren değil, iş bitiren gençler olacağız.’’
28 ŞUBAT’TA AKAN GÖZYAŞLARINI MUTLULUK GÖZYAŞLARINA ÇEVİRDİK
‘’28 Şubat’ı atlatmış bir millet olarak insanlar olarak, hep daha fazla çalışan insanlar olmalıydık, bize 28 Şubat’ı atlatan büyüklerimiz bir bayrak bıraktı, bu bayrağı tüm alanlarda en yükseğe taşımalıyız. Bizi asıl mutlu eden şey atılan tohumların yeşermeye başlamış olması ve ileride meyvelerini toplayacak olmanın inancı. Bu birincilik 28 Şubat sürecinde gözlerden akan yaşları mutluluk gözyaşlarına çevirmiştir diye düşünüyoruz’’ dedi.
BAŞKA BİR DİLDE DÜŞÜNEBİLMEK VE SAVUNABİLMEK İNANILMAZ
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan yazar Mevlana İdris, ‘’Dünyanın birçok yerinde savaşlar var, ama böyle bir ortamda hiçbir şey yokmuş gibi hayatın tüm faaliyetleri devam ediyor. 15 Temmuz’da sarsılan sosyal ve ekonomik hayatımız bugün hiçbir şey yokmuş gibi devam ediyor, Avrupa ülkeleri seçimden sonra hükümet kuramazken biz böyle bir ortamda seçim üstüne seçim yapıyoruz, başarılarımıza devam ediyoruz, yine böyle bir ortamda gençlerimizin böyle bir ödül alması umut ve gurur vericidir. Başka bir dilde düşünebilmek ve bunu üst düzey yapabilmek çok değerli bir şey, örneğin Türkiye’de ve Türkçe yapılan bir münazarayı, İsveç takımı kazanması nasıl inanılmaz geliyorsa, işte kızlarımız bunu başardı’’ ifadesini kullandı.
HEDEFİNİZ VARSA İMKANSIZ YOKTUR
Yarışma birincisi öğrenciler, sahnede yarışmanın final konusu olan ‘Veto hakkı kaldırılmalı mı, kaldırılmamalı mı?’ Sorusunu Arapça olarak münazara etti. Söyleşi finalinde son söz olarak öğrenciler, ‘’Dünyada zor ve imkansız diye bir şey yoktur, eğer hedefiniz varsa. Bize bazıları Araplarla yarışacaksınız, imkansız, kazanamazsınız dediler ama elhamdülillah başardık ve gerçekten biz sizin kızlarınızız ve sizin kızlarınız Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeyi başardı’’ diyerek söyleşiyi tamamladı.