İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Çınar Şahenk “Perspekta” sergisiyle Karikatür Evi’nde

Çınar Şahenk “Perspekta” sergisiyle Karikatür Evi’nde

151
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi, Mimar Karikatürist Çınar Şahenk’in “Perspekta” sergisine ev sahipliği yapıyor. 9 Kasım saat 16.00’da açılışı yapılacak sergi 8 Aralık’a kadar sürecek.

Karikatürist mimar Çınar Şahenk’in “Perspekta” adlı sergisi 9 Kasım - 8 Aralık tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde karikatür sevenleri bekliyor. Şahenk’in 61 adet eserinin bulunduğu sergi her gün 18.00’e kadar gezilip görülebilir. “Taş Ustaları”, “Bizim Pergel ve Çizdiği Çember”, “İntermezzo”, “Çizgilerin Arkasında” ve “Ara ki Bulasın” adında beş kitabı bulunan 80 yaşındaki karikatüristin bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bodrum ve Paris’te de sergileri yer almış.



“Karikatürde yazıya yer yoktur”

Karikatür çizimine hobi olarak başladığını, bu yolda karikatüre farklı bir anlatım getirmeye çalıştığını söyleyen Şahenk, karikatür sanatını şöyle anlatıyor: “Çizgi yeterli ve güçlü bir ifade aracıdır. Dolayısıyla karikatürde yazıya yer yoktur, olmamalıdır. Karikatür yere sağlam basabiliyorsa kol değneği olarak yazıya gerek duymaz. Birkaç çizgi, çoğu kez, sayfalar dolusu yazının anlatabileceğini misliyle anlatır insana. Bizim burada görmek istediğimiz karikatür özünde sembolik bir anlatımdır. İnsanı sembolleri yorumlayarak düşünmeye zorlar ve böylece çizerin anlatmak istediği konunun yelpazesini genişletir. Karikatür kısa ve çabuk yoldan, yalın çizgilerle anlatır anlatmak istediğini. Buradaki çizgiler, kırıcı bir saldırganlıktan uzak, ince bir ironi perdesinin ardına gizlenip, evrensel sisteme ve doğal olana aykırı giden çelişkilere, yanlışlara, düşüncelere ve eylemlere el uzatır, dil uzatır Hem tebessüm ettirir (güldürür demiyorum) hem de düşündürür. Ve böylece çizer, düşüncelerini, duygularını, itirazlarını, reaksiyonlarını ve söylemek istediklerini duyurabilir dışındaki dünyaya.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *