İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam "Çocukların internet kullanımına dikkat"

"Çocukların internet kullanımına dikkat"

1832
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bostancı, katıldığı televizyon programında çocukların internet kullanımında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

TRT Haber’de yayınlanan Gece Bakışı programına katılan Doç. Dr. Mustafa Bostancı, günümüzde çocukların önceki kuşaklardan farklı olarak doğdukları andan itibaren bilgisayar ve cep telefonlarına maruz kaldıklarını, bu nedenle gençlerin yoğun telefon ve internet kullanımını yadırgamamak gerektiğini belirtti. Bostancı, “Günümüzde cep telefonları neredeyse birer uzva dönüştü. Bunlar olmadan sosyal hayatta var olabilmek mümkün değil. Bu nedenle gençlerin interneti hangi amaçla kullandıkları önemli. Buradaki risklerden korunma ve fırsatları değerlendirme noktasında bizim gençleri ve çocukları eğitmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İnternete bağlı kalma süresinin dünya ortalamasında yaklaşık 7 saat iken Türkiye’de 8 saat olduğuna değinen Bostancı, “Yeşilay’ın çocuklar ve gençler için belirlediği birtakım internet kullanım süreleri var. Buna göre okul öncesi dönemdeki bir çocuk günde ortalama 30 dakika internet kullanmalı. Bu süre, ilköğretimin ilk 4 yılı için 45 dakika, sonraki 4 yıl için 1 saat, lise dönemi için ise 2 saat olarak belirlenmiş. Pandemi döneminde maalesef bu sürelere dikkat edilmedi. Bu da siber zorbalık ve kişisel verilerin ihlali gibi onarılması zor birtakım risk ve tehditler ortaya çıkardı” dedi.

Ebeveynlere bu konuda büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Bostancı, “Ebeveynlerin bu tür cihazlara çocuk bakıcısı rolü vermemeleri gerekir. Dijital ebeveyn olmayı becerebilmeliler; yani çocuklarının eğitimini sağlama ve sağlığını korumanın yanı sıra onları dijital dünyadaki risklere karşı da korumaları gerekir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *