İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Cumhuriyet Türkiye’sinde Bir Mesele Olarak İslam’ konuşuldu

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından “Cumhuriyet Türkiye’sinde Bir Mesele Olarak İslam” adlı bir etkinlik düzenlendi.

‘ORMER Teoloji Konuşmaları Serisi’ kapsamında düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara katıldı.

Türkiye’de İslam meselesinin zaman içinde üst üste gelen etmenlerle büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Kara, ortada ağırlaşmış bir mesele olduğunu ve Türkiye’nin bu meseleyi çözmeden mesafe almasının mümkün görünmediğini kaydetti. Günümüzde meselenin hafifleştiği yönünde psikolojik olarak yanlış bir algı oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, “Türkiye’de herhangi bir şeyin istikrarlı olarak devam etmesi, var olan sorunun çözüme doğru hareket etmedikçe mümkün değil. Türkiye’de din ile alakalı olmayan hiçbir mesele yoktur. Bu bakımdan Türkiye istisnai bir memlekettir. Türkiye’de, milli olan ile dini olan aynı şeydir. Şu andaki büyük problemlerden birisi de bu yarılmanın devam ediyor oluşudur. Dini konulardaki hafifliyor gibi gözüken hadiselerin yanıltıcılığı da bundan kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki mütedeyyin entelektüel çevrelerin İslam meselesiyle ciddi olarak uğraşmadıklarını belirten Kara, bu konuda yapılan çalışmaların yetersiz ve düşük seviyede olduğunu, bunun sebepleri üzerinde de düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Türkiye’sinde uygulanan laiklik politikaları konusunda da bilgi veren Kara, 1924 yılından itibaren laiklik politikaları açısından hiç değişmeyen çizgiler, aynı zamanda değişen bazı yaklaşımlar, politikalar olduğunu, bu ikisinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kara, şöyle devam etti: “1921-1924 yılları arasındaki erken Cumhuriyet dönemi, din meseleleri açısından Osmanlı modernleşmesinin bir devamıdır. Hatta bu dönemin dini görünürlüğü daha yüksektir. Osmanlı meclislerinde hiçbir dini figür yoktur. Birinci TBMM ise dini figürlerle doludur. 1924’ten itibaren 1940’lı yıllara kadar tek partili dönemde, din meseleleri etrafında farklı bir dönem yaşandı. Türkiye, din meselelerin altında İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bugüne kadar yeni bir dönemin içindedir. Bununla birlikte yaşanan sorunlar artarak devam etmektedir.”