İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğan; ‘Atatürk’ü Burada Hissediyoruz’

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Atatürk İzmit Meclisi’nde” konulu panel yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

KOCAELİ – İzmit

İzmit Belediyesi tarafından “Atatürk İzmit Meclisi’nde” konulu panel düzenlendi. Belediyenin ‘Genç Vefa’ etkinlikleri kapsamında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen programda 16 Ocak 1923 tarihinde Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmeden önce şehrimizde gerçekleştirdiği ilk ve tek basın toplantısı, bu toplantıda yaptığı önemli açıklamalar ve basının önemi konuşuldu.

Duayen Gazeteciler Yer Aldı

Aralarında şehrimin tanınmış tecrübeli gazetecilerden Galip Ataman, Sadun Çetin, Metin Karan, Adem Turgut ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol’un konuşmacı olarak yer aldığı programda protokol üyelerine, STK’lara ve öğrenci gruplarına Atatürk’ün İzmit konuşmalarını ve basının önemi anlatıldı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ve şehrimizin tarihten bugüne gelen öneminin ve basının etkisinin bir kez daha vurgulanacağı programa katılım yoğun oldu.

Atatürk’ün Toplantıları Kitaplaştırıldı

Açılış konuşmasını yapan Nevzat Doğan “Burası bizim kararlarımızın alındığı meclisimiz. Yeni nesil belediyecilik anlayışında çalışan bir belediyeyiz. Şeffaflık anlayışıyla çalışıyoruz. Ne kadar şeffafsa o kadar demokrasi var demektir. Burası sizin yeriniz. Bugün burayı sizlerle paylaşıyoruz. Bugün burada farklı bir etkinlik yapacağız. Atatürk’ü anlama ve yeni nesillere anlatmayla ilgili ilk toplantı. Böyle önemli günlerin izlerini yaşatmaya çalışıyoruz.

‘Atatürk Burada’

Atatürk burada bu basın toplantısını yaptığı zaman annesini kaybetmişti. Bir yandan anne acısı olmasına rağmen vatanını düşünüyor. Halkına çok güvenen halkçı, milliyetçi bir lider. Biz İzmit Belediyesi olarak bu değerlerin ışığında çalışıyoruz. Bugün liderlerin ülke için ne kadar önemli adımlar attığını konuşma zamanı. Bugün bu mecliste ben farklı bir hava hissettim. Çünkü burada Atatürk var. Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü burada anıyoruz” dedi.

‘Eminim Hayran Kalacaksınız’

Metin Karan panelde yaptığı konuşmada, “Özellikle genç neslin iletişiminin son derece yüksek olduğu bir dönemde 16 Ocak 1923’te neler olmuş bitmiş, bunların hepsini internetten bulmak mümkündür. Atatürk gibi yüce bir dehanın neler konuştuğunu okuduğunuzda eminim hayran kalacaksınız. Atatürk ilk basın toplantısında kuracağı Cumhuriyet’in temel ilkeleri hakkında birçok konuda burada konuşmuştur. Hatta basın toplantısında gazeteciler dışında vatandaşlar da sorular sorarak cevaplar almıştır. Atatürk halkın ne düşündüğünü çok önemsemesi sebebiyle bu toplantıda birçok konuda fikir alışverişinde bulunmuştur. Bugünün kutlanmasındaki en büyük etken de Yalçın Arslan’dır” dedi.

‘Haberi Muhabir Getirir, Herkes Sahiplenir’

Karan’ın ardından sözü alan panelist Sadun Çetin, “Ben öncelikle bizim zamanımızda gerçekleşen konuyu anlatacağım. Bizde şöyle bir şey vardır. Haberi muhabirler getirir ve tüm gazete sahiplenir. O yüzden bu konunun asıl mimarı Yalçın Arslan’dır. Önceden dini bayramlarda gazeteler çıkmaz ve yalnızca cemiyetin yayınları çıkardı. Biz o dönemde işimizi bitirdikten sonra bu konuyu konuştuk. Böyle bir karar alındı ve sonrasında böyle bir konuyu nasıl kente mal ederiz bunu konuştuk. O dönemde üniversiteden çok destek göremedik. En büyük desteği o dönemin Valisi İhsan Dede yaptı. Aslında cemiyetimiz açısından bu daha iyi oldu. Ve sonrasında ilk kutlamamızı yanlış hatırlamıyorsam 1990 yılında yaptık. Ondan sonraki yıllarda ve şimdiki yönetimimizde bu konuyu çok önemsedi ve 16 Ocak’ı adına yakışır bir şekilde kutluyoruz” dedi.

Atatürk İzmit’ten Mutlu Ayrılmıştır

Panelist Galip Ataman, “İnsanların yaşamında ülkelerin tarihinde önemli kilometre taşları kırılma noktaları vardır. 1881’de doğdu, 1938’de öldü dediğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yıllık yaşamında sayısız kilometre taşları ve kırılma noktaları vardır. İzmit, bu toplantıda Cumhuriyetin kurulmasının müjdesinin verilmesi nedeniyle önemi çok daha farklıdır. Neden İzmit’i tercih etmiştir? 30 günden fazla bir süreci değerlendiriyor. Türkiye’nin önü karanlık bir noktadayken Atatürk bir yerde umutsuzdur. Atatürk toplantıdan sonra İzmit’ten çok mutlu ayrıldığını söyler. İzmit’in tercih edilmesi o günün şartlarında ulaşım iletişim açısından İstanbul’a en yakın şehirdir. Halide Edip ve Adnan Adıvar’ın da çok büyük önemi vardır. Atatürk, 4 gün boyunca İzmit’te kalmıştır. Gazetecilerin sorularını sorup cevaplandırmayı tercih etmiştir. İzmit’ten mutlu ayrılırken Cumhuriyeti kurabileceğine iyice inanmıştır. İyi ki Metin Karan, Sadun Çetin, o dönemde varmış ve bize bu günü hatırlatmışlar” sözlerine yer verdi.

‘Çözmek İçin Mücadele Edeceğiz’

KOGACE Başkanı Çetin Gürol “Bu önemli bir toplantıdır. Eğer biz burada rahat rahat dolaşabiliyorsak bu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesindedir. Kocaeli hep ilkleri yapmıştır. Cemiyetimiz kurulduğunda ilk faaliyeti Çanakkale’deki abide anıtını Süreyya Sofuoğlu bir dönem milletvekilliği de yapmıştır. Bir bildiri hazırlanıyor ve sokaklara atılıyor. Kocaeli halkı da buna yanıt veriyor. Yani Çanakkale Abide Anıtı’nda kentimizin ve insanımız büyük çabası vardır. Bizim büyüklerimizden aldığımız bu bayrağı daha yükseklere nasıl taşırız onu düşünmemiz gerekiyor.

Atatürk’ün İzmit Konuşmaları Kitabı Dağıtıldı

Biz yılmadan 16 Ocak’ın Basın Onur Günü olarak kutlanması için ulusal ve uluslararası manada mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yılda düzenleyeceğimiz çalıştayla kendi sorunlarımızı tartışarak çözüme kavuşturmaya çalışacağız. Biliyoruz ki terzinin kendi söküğünü dikemediği gibi biz bütün sorunların olduğu yerde bulunurken kendi sorunlarımızı da çözemiyoruz. Ulusal ve uluslararası birçok yerden katılımla sorunlarımızı çözmek için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Programın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi. İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk’ün İzmit’in konuşmaları adlı kitabını dağıtıldı.