Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedik Derneği (ATTDER), Beykoz Üniversitesi, Özel Haseki Sağlık Koleji ve Şehir Hatları Genel Müdürlüğü tarafından 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası dolayısıyla Eminönü-Kadıköy vapur hattında etkinlik düzenlendi
İSTANBUL
İBB Şehir Hatları Genel Müdürlüğü iş birliği ile İstanbul Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Paramedik Derneği (ATTDER), Beykoz Üniversitesi ve Özel Haseki Sağlık Koleji tarafından Eminönü-Kadıköy hattında yolculara basit ilk yardım eğitiminin nasıl olması gerektiği gün boyu ücretsiz ve uygulamalı olarak anlatıldı. 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte vapurdaki yolculara; Beykoz Üniversitesi öğretim üyeleri, Haseki Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, meslek dersi öğretmenleri ile Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği eğitmenleri tarafından toplamda 4 maket üzerinde doğru kalp masajının nasıl uygulanacağı gösterildi.
Doğru ilk yardım hayat kurtarıyor
‘Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası’ etkinlikleri dolayısıyla gerçekleştirilen ‘İlk Yardım Bilmeyen Kimse Kalmasın’ isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında, doğru ilk yardım yöntemleri vapurdaki yolculara detaylı bir biçimde anlatıldı. İlk yardım bilmenin insan yaşamındaki öneminin her geçen gün arttığını ve bu konuda doğru şekilde, zamanında ve karmaşaya sebebiyet vermeden olay yerinde ambulans gelinceye kadar ilk müdahale edebilen bireylere ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, “Olası gelişebilecek kaza, yaralanma veya acil tıbbi durumlarda doğru şekilde müdahale yapmanın yanı sıra yaşam zincirinin topluma anlatılması bireylere kavratılması gerekiyor. Ambulans gelinceye kadar uygulanan doğru ilk yardım hayat kurtarıyor” dedi.
Geriye dönmeyi yüzde 20 arttırıyor
Etkinlikte; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde vakaya ulaşma süresinin ortalama olarak şehir merkezinde 8 dakika 23 saniye olduğu, bu durumun kırsal bölgelerde 45 dakikaya kadar uzayabildiği kaydedildi. Ülkemizde ambulans gelinceye kadar etkili bir şekilde kalp masajı yapılma oranı ise yüzde 1.7. Bu doğrultuda uzmanlar şu hayati bilgileri paylaştılar:
- Ambulans gelinceye kadar doğru şekilde ve kesintisiz yapılan kalp masajı hastaların geriye dönüş ihtimalini yüzde 20 oranında artırıyor.
- Kalbi veya solunumu duran bir hastada ilk 2 dakikada beyin hasarı gelişmeye başlıyor. İlk 5 dakikada ise beyin hasarı oluşumu çok ileri safhaya çıkıyor.
- Ambulans gelinceye kadar kesintisiz yapılan doğru kalp masajı, kalbi ve solunumu durmuş kişinin geriye dönme şansını olumlu yönde etkiliyor.