Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Engelli Öğrenci Birimi tarafından “Engelin ve Engellinin Anlaşılması’ isimli bir konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 5 Mayıs Salı günü düzenlenen konferansa Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) İstanbul temsilcisi Hamza Göncüoğlu ve SAÜ Özel Eğitim Bölümü’nden Arş. Gör. Ahmet Fidan konuşmacı olarak katıldı.
Kaza sonucu 19 yaşında görme yetisini kaybeden ve üniversiteyi görme engelli olarak okuyan Göncüoğlu, yaptığı konuşmada görme engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojik uygulamaları anlattı. Teknolojinin gelişmesiyle engellilerin basılı metinlere ulaşmasının kolaylaştığına dikkat çeken Göncüoğlu, “Özellikle akıllı telefonlardaki özel uygulamalar ve bilgisayara bağlı olarak çalışan tarayıcılar okul ve iş yaşamında engelliyi önemli bir yere taşıdı. İstihdam edilen görme engelli sayısı da giderek artıyor. Bu önemli bir şey” diye konuştu.
Engellilerin hayatını kolaylaştırma için yapılabilecek düzenlemelere değinen Göncüoğlu “Asansörlerde Braille (Görme engelliler için kabartmalı yazı) ile düğmeler, toplu taşımada anons sistemi, iş sahasında araç gereç kullanımı bunlar arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.
Engellilerin toplumsal kabul görmesinin önemli olduğunu ifade eden Göncüoğlu, bunun farkındalıkla olabileceğinin altını çizdi. “İnsanların engelliye nasıl davrandığı çok önemli, iyi niyetle yapılan bir hareket aslında çok yanlış olabiliyor” diyen Göncüoğlu, engelli olmayan insanların empati kurması ve farkındalık kazanması gerektiğini söyledi.
Konferansta konuşan Arş. Gör. Ahmet Fidan da zihinsel engellilik konusu ile ilgili bilgiler verdi. Zihinsel engelliliğin zekada anlamlı bir sınırlılık olması durumu olduğunu belirten Fidan, zihinsel engelli bir kişide yaş itibari ile beklenen davranışların gerçekleşmeyeceğini belirtti. Zihinsel engelli bireylerde öğrenmede ciddi problemlerle karşılaşılabileceğini kaydeden Fidan, motor becerileri, sosyal ilişkiler, özbakım becerileri ve iletişimde sorunlar yaşanacağını ifade etti. Zihinsel engelliliğin nedenlerine değinen Fidan “Zihinsel engellilik, genetik, düşük sosyo-ekonomik düzey, yaşam koşulları, hamilelik dönemi gibi olgularla ortaya çıkar. Tıbbi tanı, doktorlar, eğitsel tanı ise RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) tarafından konulur. Buna bağlı olarak kişi özel eğitim, kaynaştırma eğitimi veya destek eğitimine gönderilir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *