3.Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali kapsamında Uludağ Üniversitesi Asım Kocabıyık Yerleşkesinde ' Zeytin' konulu panel gerçekleştirildi. Üreticiyi ve tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen panelde alanında uzmanlaşmış Öğretim Görevlileri ve Ziraat Mühendisleri konuşmacı olarak katıldı.
BURSA - Gemlik
Üç saat süren panel'de dinleyiciler yapılan sunum gösterileri ile zeytin ve zeytin üretimi konusunda bilinçlendirildi. Kaliteli Zeytinyağı neden ve nasıl üretilmelidir, sofralık zeytinde tüketici tercihleri nelerdir, Dünyada ve Türkiyede zeytin ve zeytin yağı ekonomisi nasıldır sorularının cevapları katılımcılara aktarıldı.
Düzenlenen Panel'e Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Erol, Gemlik Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim Meclis Üyeleri Ercan Barutçuoğlu, Fehmi Arslan'ın yanı sıra Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ve çok sayıda zeytin üreticisi ile çiftçi katıldı.
Panelde Konuşan Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu “Tarım, ülke nüfusunun gıda ihtiyacını temin etmesi, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması ve ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı ekonomimizin vazgeçilmez sektörüdür. Tarımsal üretim içerisinde de zeytin önemli bir role sahiptir. tarih boyunca bu bölgede kurulan tüm uygarlıkların temelini oluşturmuştur. Farklı görüşler olmasına rağmen, Zeytin yetiştiriciliği de yaklaşık altı bin yıl önce Anadolu’ da başladığı görüşü ağır basmaktadır. Zeytin ağacı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç” olarak tanınır. Zeytin ağacının yaprakları barışın simgesidir. Nuh’ un gemisine bir zeytin dalı ile geri dönen güvercin, büyük sel felaketinin sona erdiğinin habercisi sayılmıştır. Bütün kutsal kitaplarda zeytin ağacından bahsedilmektedir. Zeytin, Kur’an-ı Kerim’de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir. Zeytin kültürümüze öyle işlenmiş ki birçok bölgeye, şehre hatta dağlara onun adı verilmiştir. İnsanoğluna armağan edilen değerli besinlerden biri olan zeytinyağı, zeytinin preslenmesiyle elde edilen, herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğrudan tüketilebilen tek yağdır. Zeytinyağı bu haliyle meyve suyuna benzetilir. Son yıllarda bu özelliği nedeniyle zeytinyağı, sadece üretimi yapılan ülkelerde değil, sağlıklı yaşamı önemseyen ülkelerde de tüketilmeye başlanmıştır. Bu mucizevî yağın, sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Zeytinyağının yüksek miktarlarda tüketildiği Akdeniz ülkelerinde kalp damar hastalıkları ve kanser vakalarının düşük oranlarda olması dikkat çekicidir. Gemlik İlçesi bu mucizevi bitkinin istediği iklim ve toprak şartlarına sahip güzel bir yurt köşesidir'' dedi.
Panelde daha sonra zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda yörede yaşanan sorunlar ile bunların çözümleri ele alındı.Panel konuşmacılara plaket ve çiçek takdimi sonrasında toplu hatıra fotoğraf çekimiyle noktalandırıldı.