İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gölcük’te Üsküdar Vapuru faciası şehitleri dualarla anıldı

Gölcük Belediyesi, 1 Mart Üsküdar Vapur faciasında şehit olan 392 vatandaş için anma programı düzenledi. Törene; Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.

1 Mart 1958 yılında meydana gelen ve 392 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar Vapur Faciası şehitleri Gölcükte 1 Mart Şehitlik mezarlığında düzenlenen törenle bir kez daha rahmetle anıldılar. Gölcük ve çevresindeki belde ve ilçelerden ağırlığı öğrencilerin oluşturduğu yolcuları taşıyan Üsküdar Vapurunun, Petrol Ofisi tesisleri karşısında şiddetli lodosta batması sonucu bundan 62 yıl önce ne yazık ki 392 kişi hayatını kaybetmişti.

ÇELENK SUNUMU İLE ANMA TÖRENİ BAŞLADI

Düzenlenen anma törenine; Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, şehit yakınları, vatandaşlar, ilçe daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri ve okullardan gelen öğrenci grupları ve görevli öğretmenler katıldılar. Tören; Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve İlçe Kaymakamı Cengiz Karabulut’un mozoleye çelenk sunumu yapmasıyla başlarken akabinde saygı duruşu gerçekleştirildi.

“MEKANLARI CENNET OLSUN”

Başkan Sezer törende yaptığı konuşmada, “Şehri oluşturan çeşitli öğeler vardır. Bunlar mutluluk anları olduğu gibi üzüntü yaşanan ve kederde şehrin birleştiği anlardır. Gölcükümüze baktığımız zaman 17 Ağustos 1999 asrın felaketinin yaşandığı bir tarihtir. Yine bir 1 Mart 1958 tarihi de denizcilik tarihi açısından olduğu kadar ilçemiz tarihi açısından da çok büyük üzüntünün yaşandığı bir tarihtir. O zamanlar Gölcük’teki gençlerimiz İzmit’te bulunan liseye deniz yolu ile gitmektedirler ve havanın bir bozması nedeniyle 392 gencimiz hayatını kaybetmişlerdir. Bu o günden bugüne unutulmayan derin bir üzüntüye yol açan bir faciadır. Aradan geçen bunca zamana kadar hala 1 Mart tarihi geldiğinde o gün havanın nasıl bir anda karardığını, rüzgarın nasıl arttığını ben kendi annemden, babamdan dinledim. Hayatını kaybeden yakınlarımızın üzüntüsünü bugün dahi yaşamaya devam ediyoruz. Kısa süre önce başta İdlib şehitlerimiz olmak üzere; vatan, millet ve mukaddesatımız uğruna hayatını feda eden tüm şehitlerimize ve Üsküdar Faciası şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar dilerim. Mekanları cennet olsun. Allah milletimizi afetlerden, felaketlerden muhafaza eylesin” dedi.

“ALLAH BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞATMASIN”

Kaymakam Karabulut ise yaptığı konuşmada, “Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalan ailelerine de sabırlar diliyorum. Allah bir daha böylesi acılar yaşatmasın” dedi. Anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam ederken, akabinde Gölcük İlçe Vaazı Adnan Yıldız Hoca dua yaptırdı. Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım olmak üzere protokol üyeleri faciada hayatını kaybeden şehitlerin mezarlarına, öğrenci grupları ve vatandaşlar ile birlikte kırmızı karanfil bıraktılar. Gölcük Belediyesi tarafından hazırlanan şekerler katılımcılara ikram edildi ve tören son buldu.