Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak adına 2008 yılında ilan edilen Dünya Otizm Farkındalık Günü için Kağıthane Belediyesi bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
İSTANBUL - Kağıthane
Doğuştan gelen ve genelde bebeklerin ilk üç yılında başlayan, karmaşık bir gelişim bozukluğu olan otizme dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık üretmek için 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Otizm Farkındalık gününde Kağıthane'de bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Kağıthane Merkez'de döviz ve otizmin rengi olan mavi balonlarla yürüyüş yapan otizmli bireyler daha sonra balonları gökyüzüne salarak renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüşün ardından gerçekleşen etkinliklerde ise otizmli bireyler bisiklet ve paten turları gerçekleştirdi. Turların yanı sıra otizmli bireylerin el becerilerini ve sanatlarını sergiledikleri stantlarda da sunumlar yapıldı.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da programa katılarak otizm konusunda erken teşhis ve tedaviye dikkat çekti. Günümüzde otizmin görülme sıklığının giderek artış gösterdiğini belirten Başkan Fazlı Kılıç; ''Otizmin şu anda ön görülen en iyi tedavisi erken teşhisle ve iyi bir eğitim planlamasıyla mümkün olabilmekte. Biz de buna dikkat çekebilme amacıyla böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Otistik çocukların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla iletişimlerini güçlendirici böylesi sosyal etkinlikler düzenlemeye özen gösteriyoruz. Otizmin farkındayız, otistik çocuklarımızın ve ailelerinin yanındayız.'' dedi.
Yapılan araştırmalara göre 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm teşhisi 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birinde görülürken günümüzde bu rakamın 68'e kadar düştüğü belirtiliyor. Otizmin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı bilim insanları genetik olduğunu düşünüyor ancak halihazırda hangi genin buna neden olduğu araştırma konusu.