İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macar Başkanın Osmanlı Mirasına İlgisi

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Yakup Gül, Türk Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Şavlı, TÜMİŞAD Basın Danışmanı ve Gazeteci Czuh JánosMacaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin batısında 72 km. mesafede Székesfehérvár iline bağlı Szabadbattyán Belediye Başkanı Szabó Ildikó’nun davetine icabet etti.

Ziyarette Belediye Başkan Vekili Pletser Ádám, Belediye Genel Sekreteri Dr. Némethné Jenei Éva, Macaristan Ulusal Müzesinden ( Magyar Nemzeti Múzeum) Arkeolog Pokrovenszki Krisztián, Gorsium Régészeti Park Müdürü Arkeolog ve Antropolog Kovács Loránd Olivér , Arkeolog Szücsi Frigyes ve Szent István Király Müzesi Müdürü Antropolg Belegrai Tamás hazır bulundu. 

İlişkilerimizi geliştirerek ve artarak sürdürmek isteriz
Szabadbattyán Belediye Başkanı Szabó ziyarette, ” Siz Türk heyetini Belediyemizde görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum, kentimizde ağırlamaktan ve davetimize icabet ettiğiniz için çok mutluyuz. Biliyorum ki sizler Szabadbattyán’a ilk defa gelmiyorsunuz. Ortak projeler ve çalışmalar yapmaya hazırız. İlişkilerimizi geliştirerek ve artarak sürdürmek isteriz” dedi. 

Dostluk ilişkilerimizin gelişerek artmasını ve uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum
Başkan Osman Şahbaz ise ” Bugün bize Szabadbattyan’da göstermiş olduğunuz misafirperverliğe çok teşekkür ederim. Dostluğumuzun ve gelişen ilişkilerimizin uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum Üç ay önce sizleri ziyaret edip, göreve yeni seçilmenizden dolayı tebrik ve başarı dileklerimle birlikte Kırklareli Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir’in tebrik ve davet mektubunu iletmiştim. Kendimi evimde hissettiğim bu güzel tarihi kente son üç ay içerisinde ikinci ziyaretim. 
Macaristan ve Türkiye arasında ilişkilerin geliştiğini gördüğüm, her gün mutluluk verici yeni sayfalar açılıyor’’ dedi. 

Szabadbattyan’da ve Budapeşte’de ortak çalışmalar yaptık
Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül ise, ” Bizleri Szabadbattyan’a davet ettiğiniz için teşekkür ederiz. Yeni seçilmiş olduğunuz görevinizden dolayı tebrik ediyorum. Daha  önceki yıllarda  Szabadbattyan’da ve Budapeşte’de birçok ortak proje ve çalışmayı birlikte yaptık. Bundan sonra da  Szabadbattyan Belediyesi ile Yunus Emre Enstitüsü olarak projeler üretip ortak çalışma içerisinde olmak isteriz” dedi.

Osmanlı Türk eserlerinin ihyası için çağrıda bulundu
Macaristan’ın Székesfehérvár iline bağlı Szabadbattyán Belediye Başkanı Szabó Ildikó ve müze yetkilileri kentte bulunan Osmanlı Türk eserlerinin ihyası için Türkiye’ye çağrıda bulunarak, ortak projeler yapmaya da hazırız dedi.Kula Kulesi tarihi ve günümüze yansıyan yönleri ile hazırlamış oldukları slayt eşliğinde sunumu yaptılar.Sonrasında günün anısına karşılıklı hediyeler takdim ettiler.
Başkan Şahbaz, Başkan Szabó Ildikó’ya Türk Milli futbol takımı forması ve Türk Macar bayrağı hediye etti. YEE Müdürü Gül ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü takdim edilen Hikmet Barutçugil’in ”İpek Yolu” kitabını hediye etti.Szabadbattyán Belediye Başkanı Szabó Ildikó, Belediye Başkan Vekili Pletser Ádám, müze yetkilileri, Türk heyetini KULA Kulesi’ne davet ederek kule hakkında planladıkları düşünceleri paylaşarak bilgi verdiler.
Türk heyet ziyaret sonrasında Budapeşte’ye geri döndü
Macaristan’ın Székesfehérvár iline bağlı Szabadbattyán tarihi önem arz ediyor. Kentteki 16. yy‘dan kalma ”KULA Kulesi” Osmanlı döneminde bölgenin stratejik ehemmiyetinden dolayı 145 yıl askerler tarafından gözetleme kulesi olarak kullanılmış, sonrasında gümrük binası ve günümüzde ise müze ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Hemen yanıbaşındaki avluda Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış tarihi kalıntılara rastlanmış,  avlunun dışında 2007 senesinde Belediye tarafından Macar Türk dostluğu adına ahşap bir anıt dikilmiştir.