İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Onat Kutlar Kadıköy’de anıldı

Onat Kutlar Kadıköy’de anıldı

929
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şair, yazar, sinema eleştirmeni Onat Kutlar vefatının 25. yılında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasında düzenlenen “Onat Kutlar Bir Şenliktir” adlı programla anıldı.

Bombalı saldırı sonucu ağır yaralanan ve 11 Ocak 1995’te hayatını kaybeden Onat Kutlar’ın anısına, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasında anma programı düzenlendi. Etkinliği izleyenler arasında Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve eşi Rojvan Odabaşı, Onat Kutlar’ın eşi Filiz Kutlar ve Onat Kutlar’ın yakın dostları da vardı.

“Onat Kutlar Bir Şenliktir” anma programının sunuculuğunu, senaryosunu Onat Kutlar’ın yazdığı, yönetmenliğini ise Ömer Kavur’un yaptığı “Yusuf İle Kenan” filmi ile 1979 yılında 15 yaşında ilk kez kamera karşısına geçen oyuncu Cem Davran ile yazar Zeynep Oral yaptı. Zeynep Oral ile Cem Davran’ın Kutlar’ın hayatına ve eserlerine ilişkin bilgiler aktardığı gecede, Kutlar’ın fotoğraflarından ve konuşmalarından oluşan filmler de gösterildi.



“Onat Kutlar’ın mirası bizim için her zamankinden daha değerli”

Açılışta konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Onat Kutlar’ın sadece bir yazar ve şair değil, Sinematek’ten İstanbul Film Festivali’ne uzanan biz dizi kolektif çabanın kurucusu ve yöneticisi olduğunun altını çizdi. Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, "Onat Kutlar’ın mirası, insanımızın dört bir koldan kuşatıldığı bugün, her zamankinden daha değerli bizim için. Onat Kutlar, aynı adı taşıyan şiirinde ’Ne kalacak bizden geriye?’ diye sorar. Bize düşen şimdi bu salonda sevgili Onat Kutlar’a ‘İnsan kaldı, şiir kaldı, aşk kaldı, umut kaldı’ diye seslenmek olacaktır." diye konuştu. Odabaşı, Onat Kutlar’la birlikte aynı saldırıda hayatını kaybeden Yasemin Cebenoyan’ı da rahmetle andı.



Cevat Çapan, Onat Kutlar’ı anlattı

1965’te Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından kurulan Türk Sinematek’in kurucularından Cevat Çapan da gecede bir konuşma yaptı. Onat Kutlar’ın 1959 yılında 23 yaşında yazdığı ‘İshak’ isimli kitabıyla tanındığını belirten Çapan, "Birdenbire olgun bir yazar bizi karşılandı. Kimse ’Ne kadar genç bir yazar, ne kadar acemice yazılmış bu kitap ve öyküler’ diyemedi. Olgun bir usta çıkmıştı karşımıza. Onat Kutlar saygı duyulan, sevilen, deneyimli ve kendinden yaşça büyük eleştirmenler tarafından da benimsenen bir isim oldu” diye konuştu.



Genco Erkal, Kutlar’ın eserlerini seslendirdi

Yazar Adnan Özyalçıner ve Hülya Uçansu’nun da konuşmacı olarak yer aldığı gecede usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Onat Kutlar’ın "Yeter ki Kararmasın" ve “Gündemdeki Konu” eserlerinden bir seçkiyi seslendirdi.

Program İdil Biret’in, "Kromatik Fantezi ve Füg", "Mazurka" ve "Andante Spianato ve Büyük Polonez" eserlerini çaldığı piyano resitaliyle sona erdi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *