İstanbul
Orta şiddetli yağmur
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Sakarya'da Aile İletişimi Seminerleri: Ergenlerle Doğru İletişim Kurmanın Püf Noktaları!

Sakarya'da Aile İletişimi Seminerleri: Ergenlerle Doğru İletişim Kurmanın Püf Noktaları!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi SGM'lerinde ailelere çocuklarıyla doğru iletişimi kurabilmeleri için seminerler düzenlendi. Aile danışmanı Alim Albayrak, ergenlerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sınırların esnek ve sağlam olması gerektiğini belirtti. Yetişkinlere yönelik eğitimlerde önemli tavsiyeler paylaşıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi SGM’lerde “Ergen Anne-Babası olmak” ve “Sınırlar/Hayır Diyebilmek” seminerleriyle ailelere çocuklarıyla doğru iletişimi nasıl kurabilecekleri anlatıldı, kurulacak ilişkiler konusunda önemli tavsiyeler verildi. Aile danışmanı Alim Albayrak, “Ergenlerin en önemli ihtiyaçlarından biri, ciddiye alınmaktır. Sınırlar duvar değildir. Önemli olan, sınırların geçişe izin verecek kadar saydam, ancak tehlikeleri uzak tutacak kadar sağlam olmasıdır.” dedi.

Her yaştan çocukların, farklı alanlarda ve branşlarda uygulamalı ve teorik eğitim gördüğü eğitimler gördüğü Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezlerinde (SGM) yetişkinlere ve ailelere yönelik bilgilendirici, eğitici programlar gerçekleşiyor.

Yetişkinlere yönelik eğitimler

Bu kapsamda son olarak, yetişkinlere yönelik “Ergen Anne-Babası olmak” ve “Sınırlar/Hayır Diyebilmek” adlı seminerler Akyazı, Geyve, Sapanca ve Karasu SGM’ler de gerçekleştirildi.

Seminerlerde Aile Danışmanı Ecran Alim Albayrak yetişkinlere huzurlu bir beraberlik için çok önemli tavsiyelerde bulunurken merak edilen soruları da cevapladı.

“En doğru şey ilişki kurmaya gönüllü olmaktır”

Aile Danışmanı Ecran Alim Albayrak seminerde yaptığı konuşmada, “Fiziksel, duygusal ve bilişsel olarak birçok değişimin yaşandığı 13-19 yaş, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Çocuklarınız bu dönemde değişiyor ve kendilerini keşfetmeye çalışıyor. Beyinleri ve vücutları geniş çaplı bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. Bu dönemde yapabileceğiniz en doğru şey, onu gerçekten tanımaya çalışmak ve onunla ilişki kurmaya gönüllü olmaktır” dedi.

“O’nları ciddiye alın”

Albayrak, “Ergenlerin en önemli ihtiyaçlarından biri, ciddiye alınmaktır. Onları ciddiye almayan ebeveynler ile yeterli duygusal iletişimi kuramazlar. Onlarla ne kadar iş birliği yapar, onların da bir birey olduğunu kabul ederseniz sağlıklı bir ebeveyn çocuk ilişkisi ortaya çıkarmış olursunuz. Siz farkında olmasanız bile, çocuklarınız sizi dikkatli bir şekilde sürekli gözlemler. Hayata bakış açınız, sorun çözme şekliniz, onlara fikirler verir ve yeni öğrenme kapıları açar. Bu etkinizi göz ardı etmemelisiniz. Ne olursa olsun aynı takımdasınız” ifadelerini kullandı.

“Sınırlar duvar değildir”

Albayrak ‘çizilecek sınırlar’ konusunda önemli tavsiyelerde bulunarak şöyle dedi: “Sınırlarımızın keskinliğini biz belirler, istediğimiz zaman da biz değiştirebiliriz. Sınırlar duvar değildir. Önemli olan, sınırların geçişe izin verecek kadar saydam, ancak tehlikeleri uzak tutacak kadar sağlam olmasıdır. Hayır diyebilmek sınır oluşturmanın önemli bir parçasıdır. ‘Sizin kim olduğunuz, istekleriniz, istemedikleriniz, beklentileriniz,  ihtiyaçlarınız, tüm bunlara ve kendinize verdiğiniz değer “hayır” demeniz ile belirginleşir” diye konuştu.

Ebeveynler, programların sonunda yapılan soru cevap kısmında merak ettikleri tüm konuları iletti, merak ettiklerine cevap buldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *