Polonya Başkonsolosu Vitold Lesniak İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül’ü Rektörlük Makamı’nda ziyaret etti. Ziyarete İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Leh Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner’de katıldı. Ziyaretin ardından ev sahipliğini İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı, Polonya Başkonsolosluğu ve Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından düzenlenen “Sol Salutis: Rakamların Dili” sergisi için Kılıçlık Salonu’na geçildi.
Makam ziyareti sırasında her yıl Türkiye’den Polonya’ya 4 bine yakın öğrencinin eğitim almak için geldiğini söyleyen Polonya Başkonsolosu Vitold Lesniak, önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artmasını temenni ettiklerini söyledi. Son dönemlerde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Leh Dili ve Edebiyatı ile yakın ilişkiler geliştirdiklerini vurgulayan Lesniak, “Uzak görünsek de aslında çok yakın ilişkilerimiz var ve bunun artarak devam etmesini ümit ediyoruz” dedi.
Tarih boyunca uzun süre Türkler ve Polonyalıların iç içe yaşadıklarını, birbirleriyle etkileşim içinde olduklarını ve dolayısıyla kültürel birlikteliklerin oluştuğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, derine inildiğinde hem tarih açısından hem de o kültürel birlikteliklerin varlığı bakımından iş birliklerinin önemli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Öncül: “Türkiye ve Polonya Güçlü İlişkileri Sahip”
Makam ziyaretinin ardından İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Polonya Başkonsolosluğu ve Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından düzenlenen Polonya’nın en büyük romantik şairi Adam Mickiewicz‘in külliyatını matematik sistemlerle birleştiren “Sol Salutis: Rakamların Dili” sergisinin açılışına geçildi. Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül, Türkiye- Polonya ilişkilerinin farklı bir boyutuna temas eden Polonya’nın milli şairi Adam Mickiewicz’in, Polonya’nın dünya haritasında yer almadığı bir yüzyılda hem edebi eserleri hem de siyasi faaliyetleriyle ülkesinin bağımsızlık mücadelesi için hizmet ettiğini söyledi. Adam Mickiewicz‘in Kazak Alayları’nı organize ve koordine etmek için İstanbul’a geldiğini belirten Prof. Dr. Öncül, “Günümüzde Taksim’de Tarlabaşı’nda adına kurulmuş müzede hem şairi anmak hem de Osmanlı Devleti’nin Polonya’nın bağımsızlık mücadelesine verdiği desteği görmek mümkündür” dedi.
Birçok Polonyalı öğrencinin İstanbul Üniversitesi’nde eğitim görmesi ve Erasmus programı kapsamında misafir edilen öğrenciler vasıtasıyla ikili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Öncül, iki ülke arasındaki bu ortaklıkların ve iş birliklerin hem eğitim- öğretim hem de bilimsel ve kültürel alanda daha da artmasını dilediklerini söyleyerek sözlerine son verdi.
Başkonsolos Lesniak: “Serginin İstanbul’da Olması Büyük Anlam Taşıyor”
Serginin bir diğer açılış konuşmasını gerçekleştiren Polonya Başkonsolosu Vitold Lesniak, bu multimedya enstalasyonun gizemlerle dolu olduğunu ve bu gizemi anlamak için Polonyalı şair Adam Mickiewicz’in kişiliğine ve eserlerine daha fazla odaklanmak gerektiğini vurguladı. Başkonsolos Lesniak, “Bu proje geleneksel ve alışılmış sergilerden önemli ölçüde farklı olan yenilikçi bir projedir” ifadelerini kullandı.
Romantizm ve bilimin iç içe geçtiği bu projenin Adam Mickiewicz’in hiç yayınlanmayan “Geleceğin Tarihi” adlı eserinden esinlenerek hazırlandığını belirten Lesniak, yer seçiminin de ayrıca özel bir anlamı olduğunu ve projenin Paris, Vilnius, Roma, Krakov ve İstanbul olmak üzere Adam Mickiewicz’in hayatıyla bağlantılı beş Avrupa şehrinde yürütüldüğünü söyledi.
“Sol Salutis: Rakamların Dili” sergisi 17 Aralık 2021’e kadar İstanbul Üniversitesi Kılıçlık Salonu’nda ziyaretçilere açık olacak.
Haber: Sevda Özdemir
Fotoğraf: Melis Arıner