İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam ‘Sükut Evi’ filmi AKM’de konuşuldu

‘Sükut Evi’ filmi AKM’de konuşuldu

1998
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sakarya Büyükşehir Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Sükut Evi’ filminin gösterimi ve ardından gerçekleşen söyleşi ile devam etti.

Adapazarı Kültür Merkezinde (AKM) gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Enver Gülşen’in yaptığı programda Yönetmen Cafer Özgül kültür sanat dostlarıyla buluştu. Sinema macerasına nasıl başladığını anlatan Yönetmen Cafer Özgül, “Benim sinema maceram TRT’de başladı. Ben bir film prodüktörüyüm orada da televizyon filmi ve diziler yaptım. Sinema yapabilmek için 2010’da TRT’den ayrıldım. Bu filme başlarken bizim geleneksel anlatımımızdaki menkıbe geleneğinin sinemadaki yansımasını konu alan bir film çekmek istedim. Dramatik bir akışa değil hikayenin getirdiği açılımlara göre nasihat veren, parantez açan, zaman zaman karakterin iç dünyasına giren bir hikaye oluşturmak istedim. Diğer taraftan da günümüz insanların kaçırdıkları, geleneklerle, tasavvufla ilgili gün yüzüne çıkartacağım bir konu anlatımı yolunu izledim” dedi.

Özgül, “Senaryo yazmak, film çekmek aslında yönetmen için de terbiye edici ve geliştirici oluyor. Bu senaryoyu yazmak için doğu kültürüne ait klasik metinlerimizden epeyce bir yararlanmam gerekti. İnsanın varoluşu üzerine düşünmem ve sorgulamam senaryo ile bağdaştırıp uygun yerlerinde kullanmam, senaryoyu zenginleştirdi. Açıkçası bu süreç benim açımdan epeyce bir faydalı oldu. Benim filmde ilk yapmak istediğim karakterin köye düştüğünde bakış açısıyla ve zihniyle, köyde gördükleri arasında bir paralellik kurmaktı. Onun için köy ortamı yaşanılamayacak, bir an önce kurtulması gereken bir yerdi ama karakter adım adım zihnindeki kalıpları aştıkça çevresindeki güzellikleri gördüğünü fark ediyor. Karakterin köye yaklaşımı ön yargılıydı ama insanlar bu önyargılarını kırdıkça etrafındakileri daha başka daha gerçekçi görüyor, aydınlanıyor” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *